Γεννήθηκε στη Νίκαια, στη μεσογειακή πλευρά της Γαλλίας, και αποτελεί ένα πιάτο-σύμβολο της ταπεινής και ταυτόχρονα πλούσιας κουζίνας της πόλης. Η σαλάτα νισουάζ, στην αυθεντική της εκτέλεση, αντιπροσώπευε τη φτωχική κουζίνα των ντόπιων. Στην πορεία προέκυψαν οι «παριζιάνικες» προσθήκες.

Υλικά
- 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση ή 3 ντομάτες σε φέτες
- 1 μικρό αγγούρι, κομμένο σε τέταρτα
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 4 πατάτες baby, βρασμένες και κομμένες στη μέση
- 100 γρ. χάντρες βρασμένες
- 100 γρ. στρογγυλά φασολάκια, βρασμένα
- 7-8 μαύρες ελιές
- 2 βραστά αυγά, κομμένα στα τέσσερα
- 150 γρ. τόνο σε λάδι, καλής ποιότητας, στραγγισμένος
- 4-5 φιλέτα αντζούγιας
- 4-5 φύλλα μαϊντανό
- αλάτι
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί ή χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon, προαιρετικά
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 4-5 φύλλα μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μερίδες: 4
Για τη σαλάτα
Για το dressing
Tips
- Μπορούμε να παραλείψουμε τις χάντρες, τα φασολάκια και τις πατάτες, κάνοντας έτσι την αρχική εκδοχή της νισουάζ.
Διαδικασία
Βήμα 1
Dressing: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Βήμα 2
Σε μεγάλη πιατέλα συνθέτουμε τη σαλάτα, βάζοντας τα λαχανικά ομαδοποιημένα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Βήμα 3
Πασπαλίζουμε με μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι και περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα από το dressing.
Βήμα 4
Προσθέτουμε τον τόνο, τις αντζούγιες, τα αυγά, τις ελιές και αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, τον βασιλικό και τον μαϊντανό.
Βήμα 5
Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως μαζί με το υπόλοιπο dressing.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη