Nicoise
clock icon
30'

Γαλλική σαλάτα νισουάζ

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τη σαλάτα

  • 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση ή 3 ντομάτες σε φέτες
  • 1 μικρό αγγούρι, κομμένο σε τέταρτα
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 4 πατάτες baby, βρασμένες και κομμένες στη μέση
  • 100 γρ. χάντρες βρασμένες
  • 100 γρ. στρογγυλά φασολάκια, βρασμένα
  • 7-8 μαύρες ελιές
  • 2 βραστά αυγά, κομμένα στα τέσσερα
  • 150 γρ. τόνο σε λάδι, καλής ποιότητας, στραγγισμένος
  • 4-5 φιλέτα αντζούγιας
  • 4-5 φύλλα μαϊντανό
  • αλάτι
  • Για το dressing

  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί ή χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon, προαιρετικά
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 4-5 φύλλα μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Μπορούμε να παραλείψουμε τις χάντρες, τα φασολάκια και τις πατάτες, κάνοντας έτσι την αρχική εκδοχή της νισουάζ.

Γεννήθηκε στη Νίκαια, στη μεσογειακή πλευρά της Γαλλίας, και αποτελεί ένα πιάτο-σύμβολο της ταπεινής και ταυτόχρονα πλούσιας κουζίνας της πόλης. Η σαλάτα νισουάζ, στην αυθεντική της εκτέλεση, αντιπροσώπευε τη φτωχική κουζίνα των ντόπιων. Στην πορεία προέκυψαν οι «παριζιάνικες» προσθήκες.

Dressing: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

Σε μεγάλη πιατέλα συνθέτουμε τη σαλάτα, βάζοντας τα λαχανικά ομαδοποιημένα, το ένα δίπλα στο άλλο.

Πασπαλίζουμε με μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι και περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα από το dressing.

Προσθέτουμε τον τόνο, τις αντζούγιες, τα αυγά, τις ελιές και αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, τον βασιλικό και τον  μαϊντανό.

Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως μαζί με το υπόλοιπο dressing.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Dressing: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Σε μεγάλη πιατέλα συνθέτουμε τη σαλάτα, βάζοντας τα λαχανικά ομαδοποιημένα, το ένα δίπλα στο άλλο.

Βήμα 3

Πασπαλίζουμε με μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι και περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα από το dressing.

Βήμα 4

Προσθέτουμε τον τόνο, τις αντζούγιες, τα αυγά, τις ελιές και αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, τον βασιλικό και τον  μαϊντανό.

Βήμα 5

Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως μαζί με το υπόλοιπο dressing.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη