parliaros_galatopita
clock icon
2:0'

Γαλατόπιτα από τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά

  • Μερίδες: 12
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αυγά
  • 6 κρόκους αυγών
  • Για το φύλλο

  • 4 φύλλα κρούστας
  • 200γρ. βούτυρο
  • Για το σιρόπι

  • 500γρ. ζάχαρη
  • 350ml νερό
  • 50ml γλυκόζη

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας φτιάχνει ένα από τα αγαπημένα του γλυκά ταψιού στην κλασική εκδοχή του.

Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την τοποθετούμε στη φωτιά μαζί με το ξύσμα. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι, τα αυγά και τους κρόκους. Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε ξανά μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της.

Συναρμολόγηση: Σε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. τοποθετούμε σταυρωτά, ένα-ένα, τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα, έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζουμε την κρέμα και μαζεύουμε τις άκρες των φύλλων σουρώνοντάς τες γύρω-γύρω στο ταψί δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από την κρέμα. Τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα τουλάχιστον. Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό που έχουμε φτιάξει προηγουμένως, βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 2΄.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την τοποθετούμε στη φωτιά μαζί με το ξύσμα. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι, τα αυγά και τους κρόκους. Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε ξανά μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της.

Βήμα 2

Συναρμολόγηση: Σε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. τοποθετούμε σταυρωτά, ένα-ένα, τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα, έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζουμε την κρέμα και μαζεύουμε τις άκρες των φύλλων σουρώνοντάς τες γύρω-γύρω στο ταψί δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από την κρέμα. Τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα τουλάχιστον. Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό που έχουμε φτιάξει προηγουμένως, βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 2΄.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης