orange marmalade
clock icon
3:0'

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Υλικά

  • 1 κιλό πορτοκάλια με χοντρή φλούδα (π.χ. ποικιλία Μέρλιν), ακέρωτα, πλυμένα, στεγνά
  • 3 λεμόνια, ακέρωτα, πλυμένα, στεγνά
  • 1,5 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

Η σπιτική μαρμελάδα δεν πρέπει να λείπει από κανένα ντουλάπι. Αξιοποιούμε τα πορτοκάλια στην καλύτερή τους εποχή και τα κάνουμε μαρμελάδα-γλύκισμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C στον αέρα. Πλένουμε 5-6 βαζάκια με τα καπάκια τους με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, τα ξεπλένουμε καλά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στον φούρνο για 45΄ να αποστειρωθούν.

Κόβουμε όλα τα πορτοκάλια και δύο από τα λεμόνια στη μέση και κατόπιν τα στύβουμε σε ένα μπολ για να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό και σάρκα. Σουρώνουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαριά μεταλλική βάση για να αφαιρέσουμε τυχόν λευκή φλούδα και τα κουκούτσια. Μεταφέρουμε τα κουκούτσια και τις λευκές μεμβράνες ή λευκές φλούδες σε ένα κομμάτι τουλπάνι ή μια μεγάλη γάζα.

Κατόπιν κόβουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια σε τέταρτα, αφαιρούμε μεμβράνες ή λευκή φλούδα και τα βάζουμε και αυτά στο τουλπάνι, δένοντας σφιχτά με σπάγκο μαγειρικής.

Ψιλοκόβουμε τη λεπτή φλούδα των εσπεριδοειδών σε φέτες πάχους 2 χιλ. και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το τουλπάνι και 2 λίτρα νερό.

Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 ώρες μέχρι οι φλούδες να μαλακώσουν πολύ καλά. Βγάζουμε το τουλπάνι σε μπολ, το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν το στύβουμε καλά πάνω από την κατσαρόλα να βγουν όλα τα υγρά.

Βάζουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για 20΄-25΄ ή μέχρι να συμπυκνωθεί ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα και ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.

Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα στο παγωμένο πιατάκι και αφήνουμε για 1΄. Κάνουμε μία γραμμή με το δάχτυλό μας ώστε να μείνει κενό ενδιάμεσα. Αν δεν ενωθεί, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αλλιώς σιγοβράζουμε για άλλα 10΄-15΄ και επαναλαμβάνουμε το τεστ. Προσθέτουμε τον χυμό από το τρίτο λεμόνι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και μοιράζουμε τη μαρμελάδα στα βαζάκια. Κλείνουμε με τα καπάκια και διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 6 μήνες.

Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: DANIELLE WOOD

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C στον αέρα. Πλένουμε 5-6 βαζάκια με τα καπάκια τους με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, τα ξεπλένουμε καλά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στον φούρνο για 45΄ να αποστειρωθούν.

Βήμα 2

Κόβουμε όλα τα πορτοκάλια και δύο από τα λεμόνια στη μέση και κατόπιν τα στύβουμε σε ένα μπολ για να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό και σάρκα. Σουρώνουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαριά μεταλλική βάση για να αφαιρέσουμε τυχόν λευκή φλούδα και τα κουκούτσια. Μεταφέρουμε τα κουκούτσια και τις λευκές μεμβράνες ή λευκές φλούδες σε ένα κομμάτι τουλπάνι ή μια μεγάλη γάζα.

Βήμα 3

Κατόπιν κόβουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια σε τέταρτα, αφαιρούμε μεμβράνες ή λευκή φλούδα και τα βάζουμε και αυτά στο τουλπάνι, δένοντας σφιχτά με σπάγκο μαγειρικής.

Βήμα 4

Ψιλοκόβουμε τη λεπτή φλούδα των εσπεριδοειδών σε φέτες πάχους 2 χιλ. και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το τουλπάνι και 2 λίτρα νερό.

Βήμα 5

Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 ώρες μέχρι οι φλούδες να μαλακώσουν πολύ καλά. Βγάζουμε το τουλπάνι σε μπολ, το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν το στύβουμε καλά πάνω από την κατσαρόλα να βγουν όλα τα υγρά.

Βήμα 6

Βάζουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη.

Βήμα 7

Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για 20΄-25΄ ή μέχρι να συμπυκνωθεί ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα και ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.

Βήμα 8

Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα στο παγωμένο πιατάκι και αφήνουμε για 1΄. Κάνουμε μία γραμμή με το δάχτυλό μας ώστε να μείνει κενό ενδιάμεσα. Αν δεν ενωθεί, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αλλιώς σιγοβράζουμε για άλλα 10΄-15΄ και επαναλαμβάνουμε το τεστ. Προσθέτουμε τον χυμό από το τρίτο λεμόνι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και μοιράζουμε τη μαρμελάδα στα βαζάκια. Κλείνουμε με τα καπάκια και διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 6 μήνες.

Βήμα 9

Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα.

Βήμα 10

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: DANIELLE WOOD