rizes_giaxni_anoigma
clock icon
1:20'

Φθινοπωρινές ρίζες γιαχνί, με ξινοτύρι

Υλικά

    Για 4 άτομα

  • 4 μικρά καρότα
  • 2 μεγάλα παντζάρια
  • 1 φινόκιο
  • 300 γρ. σελινόριζα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 γλυκοπατάτα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 100 ml νερό
  • 200 γρ. ξινοτύρι

Οι φθινοπωρινές ρίζες, όπως καρότα, πατάτες, γλυκοπατάτες, παντζάρια και σελινόριζα, «σμίγουν» με το ξινοτύρι και δημιουργούν ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και γεύση.

Κόβουμε όλες τις ρίζες σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 3 εκ.) και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Τα βάζουμε σε μια γάστρα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι.

Ψήνουμε τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.

Αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για 5'- 10' ώστε να πάρουν χρώμα οι ρίζες.

Σερβίρουμε αμέσως με μια κουταλιά ξινοτύρι σε κάθε πιάτο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε όλες τις ρίζες σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 3 εκ.) και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Τα βάζουμε σε μια γάστρα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι.

Βήμα 2

Ψήνουμε τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.

Βήμα 3

Αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για 5'- 10' ώστε να πάρουν χρώμα οι ρίζες.

Βήμα 4

Σερβίρουμε αμέσως με μια κουταλιά ξινοτύρι σε κάθε πιάτο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY