Italian,Frittata,Made,With,Spinach,,Tomatoes,,Onion,And,Peppers,On
clock icon
1:15'

Φριτάτα με γλυκοπατάτες, πιπεριά και φέτα

Υλικά

    Μερίδες: 6-8

  • 300 γρ. γλυκοπατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 300 γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 1 πράσινη πιπεριά χωρίς τα σπόρια της και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • μια πρέζα αποξηραμένες νιφάδες τσίλι
  • 150 ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
  • 5 αυγά
  • 150 γρ. φέτα
  • μια χούφτα φύλλα βασιλικού κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 30 γρ. ώριμο τσένταρ, τριμμένο

Tips

  • Διατηρείται στο ψυγείο καλυμμένη με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη για έως 3 ημέρες.

Αυτή η πολύχρωμη και πληθωρική φριτάτα είναι εύκολη στην παρασκευή της και καταναλώνεται εξίσου ωραία ζεστή αλλά και κρύα, γι’ αυτό είναι ότι πρέπει για το ταπεράκι του γραφείου ή του σχολείου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις) ή στους 180°C (στον αέρα) ή στο γκάζι στο 6. Τοποθετούμε όλες τις πατάτες και τις πιπεριές σε μεγάλο ταψί ψησίματος, τις πασπαλίζουμε με το λάδι και τις καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζουμε με τις νιφάδες τσίλι και τα αναποδογυρίζουμε όλα να καλυφθούν με το λάδι.

Ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να ψηθούν και να πάρουν καστανό χρώμα στις άκρες τους.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και καρυκεύουμε καλά με αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε στο μείγμα τη φέτα θρυμματισμένη μαζί με τα μισά από τα κομμένα φύλλα του βασιλικού.

Ρίχνουμε τα λαχανικά και το λάδι που έχει μείνει στο ταψί σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών από επάνω και ανακινούμε απαλά το τηγάνι, ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη στρώση. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το τριμμένο τσένταρ από επάνω.

Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι η φριτάτα να αρχίσει να πήζει στις άκρες και στη βάση της. Παράλληλα, ανάβουμε το γκριλ.

Βάζουμε τη φριτάτα κάτω από το καυτό γκριλ και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να σταθεροποιηθεί και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να πήξει και έπειτα πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα του βασιλικού. Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις) ή στους 180°C (στον αέρα) ή στο γκάζι στο 6. Τοποθετούμε όλες τις πατάτες και τις πιπεριές σε μεγάλο ταψί ψησίματος, τις πασπαλίζουμε με το λάδι και τις καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζουμε με τις νιφάδες τσίλι και τα αναποδογυρίζουμε όλα να καλυφθούν με το λάδι.

Βήμα 2

Ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να ψηθούν και να πάρουν καστανό χρώμα στις άκρες τους.

Βήμα 3

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και καρυκεύουμε καλά με αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε στο μείγμα τη φέτα θρυμματισμένη μαζί με τα μισά από τα κομμένα φύλλα του βασιλικού.

Βήμα 4

Ρίχνουμε τα λαχανικά και το λάδι που έχει μείνει στο ταψί σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών από επάνω και ανακινούμε απαλά το τηγάνι, ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη στρώση. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το τριμμένο τσένταρ από επάνω.

Βήμα 5

Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι η φριτάτα να αρχίσει να πήζει στις άκρες και στη βάση της. Παράλληλα, ανάβουμε το γκριλ.

Βήμα 6

Βάζουμε τη φριτάτα κάτω από το καυτό γκριλ και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να σταθεροποιηθεί και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να πήξει και έπειτα πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα του βασιλικού. Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.