Francesinha_anoigma
clock icon
1:10'

Francesinha, το σάντουιτς με την πικάντικη σάλτσα από την Πορτογαλία

Υλικά

    Για 4 άτομα

    Για τη σάλτσα

  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ό.χ.
  • 250 ml ζωμό κρέατος, ελαφρά ζεστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 300 γρ. ελαφριά ξανθιά μπίρα
  • 120 γρ. κόκκινο Port ή Μαυροδάφνη ή ημίγλυκο Ξινόμαυρο
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα πίρι-πίρι ή ½ κουτ. γλυκού καυτερό πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το χοιρινό φιλέτο

  • 4 χοιρινά σνίτσελ καλά χτυπημένα (χωρίς το πανάρισμα)
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σάντουιτς

  • 8 μεγάλες φέτες λευκό ψωμί για τοστ
  • 4 καπνιστά χοιρινά λουκάνικα, χωριάτικα, ψημένα και κομμένα στη μέση κάθετα
  • 4 φέτες ψητό ζαμπόν
  • 8 φέτες τυρί Gouda

Tips

  • Προτιμούμε ψωμί του τοστ από φούρνο το οποίο κόβουμε σε πιο χοντρές φέτες

Στο μποέμικο Πόρτο της δεκαετίας του ’50, ο μετανάστης Daniel David de Silva επαναπατρίζεται (έχοντας ζήσει σε Γαλλία και Βέλγιο) και δημιουργεί ένα εμβληματικό σάντουιτς, εμπνευσμένο από το κροκ μεσιέ, αλλά πιο πληθωρικό και με μια μοναδική φλογερή σάλτσα. Το όνομα αυτού «Francesinha», δηλαδή Γαλλιδούλα – μία από τις παραλλαγές της είναι με τηγανητό αυγό στην κορυφή.

Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Πασπαλίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος και ανακατεύουμε με σύρμα.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 5΄ ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε την μπίρα, το Port, το φύλλο δάφνης και τη σάλτσα πίρι-πίρι. Βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 30΄, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και πολτοποιούμε να αποκτήσει βελούδινη υφή. Κρατάμε τη σάλτσα ζεστή.

Χοιρινό φιλέτο: Αλείφουμε τα χοιρινά φιλέτα με το ελαιόλαδο αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

Σε ένα ευρύχωρο ταψί απλώνουμε τις 4 φέτες ψωμί χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους. Τοποθετούμε το σνίτσελ, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα ψωμί. Καλύπτουμε με φέτες τυριού, ώστε να καλύπτουν όλο το σάντουιτς και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 15΄ στους 180°C-200°C μέχρι να λιώσει το τυρί.

Τοποθετούμε το κάθε σάντουιτς σε βαθύ πιάτο και περιχύνουμε με καυτή σάλτσα.

Το σάντουιτς Francesinha σερβίρεται ζεστό με πατάτες τηγανητές και λίγη έξτρα σάλτσα στο πλάι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Πασπαλίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος και ανακατεύουμε με σύρμα.

Βήμα 2

Ρίχνουμε τις ντομάτες, το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 5΄ ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε την μπίρα, το Port, το φύλλο δάφνης και τη σάλτσα πίρι-πίρι. Βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 30΄, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και πολτοποιούμε να αποκτήσει βελούδινη υφή. Κρατάμε τη σάλτσα ζεστή.

Βήμα 3

Χοιρινό φιλέτο: Αλείφουμε τα χοιρινά φιλέτα με το ελαιόλαδο αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

Βήμα 4

Σε ένα ευρύχωρο ταψί απλώνουμε τις 4 φέτες ψωμί χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους. Τοποθετούμε το σνίτσελ, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα ψωμί. Καλύπτουμε με φέτες τυριού, ώστε να καλύπτουν όλο το σάντουιτς και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 15΄ στους 180°C-200°C μέχρι να λιώσει το τυρί.

Βήμα 5

Τοποθετούμε το κάθε σάντουιτς σε βαθύ πιάτο και περιχύνουμε με καυτή σάλτσα.

Βήμα 6

Το σάντουιτς Francesinha σερβίρεται ζεστό με πατάτες τηγανητές και λίγη έξτρα σάλτσα στο πλάι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη