MIKRI-folies-melitzanas
clock icon
1:50'

«Φωλιές» μελιτζάνας με κοκκινιστό μοσχαράκι

Υλικά

  • 600γρ. μελιτζάνες φλάσκες, πλυμένες
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλο, σε μικρά κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 φλιτζάνια ντομάτα ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο, ξηρό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 400γρ. κατσικίσιο τυρί Μετσόβου
  • 2 μεγάλες ντομάτες, ώριμες, κομμένες σε 6 χοντρές φέτες
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 6 ατομικά, πήλινα κεσεδάκια
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Παραλλαγή: Το κοκκινιστό γίνεται και με αρνάκι ή κατσικάκι. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε πράσινες πιπεριές στο κοκκινιστό και να αντικαταστήσετε το κατσικίσιο τυρί με φέτα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας.
  • Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα της μελιτζάνας, μπορείτε να αλείψετε τις φέτες με λίγο λάδι και να τις βάλετε στο γκριλ του φούρνου για να ψηθούν και από τις δύο πλευρές.

Ένας τέλειος συνδυασμός και εντυπωσιακή παρουσίαση με καλοκαιρινές μελιτζάνες, κοκκινιστό μοσχαράκι και κατσικίσιο τυρί Μετσόβου.

Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές, μακρόστενες φέτες 1 εκ. και τις ρίχνετε μέσα σε ένα σκεύος με αλατισμένο νερό για 20 λεπτά, για να φύγει η πικρή γεύση τους. Τις στραγγίζετε καλά, τις σκουπίζετε και τις τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές με ελάχιστο λάδι, μέχρι να μαλακώσουν. Τις αλατίζετε ελαφρώς.

Ετοιμάζετε το κοκκινιστό: σοτάρετε το κρέας στο λάδι μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Τα σοτάρετε λίγο ακόμη μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια και το σβήνετε με το κρασί.

Προσθέτετε την ντομάτα και το ξύλο κανέλας. Ψήνετε το κρέας σκεπασμένο και σε σιγανή φωτιά για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε με λάδι τα πήλινα κεσεδάκια. Στρώνετε τρεις φέτες μελιτζάνας σταυρωτά σε κάθε κεσεδάκι, έτσι ώστε να εξέχουν ελαφρώς οι άκρες και να δημιουργούνται «φωλιές». Χωρίζετε το κοκκινιστό σε 6 μερίδες και γεμίζετε τα κεσεδάκια με τις μελιτζάνες. Μοιράζετε και το τυρί και το ρίχνετε πάνω από το κρέας.

Σκεπάζετε το τυρί με τις φέτες ντομάτας, τις ραντίζετε με λίγο λάδι και ψήνετε τις «φωλιές» στο φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε το φαγητό στο τραπέζι με το πήλινο κεσεδάκι και το συνοδεύετε με άσπρο ρύζι ή αν προτιμάτε, τηγανητές πατάτες.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές, μακρόστενες φέτες 1 εκ. και τις ρίχνετε μέσα σε ένα σκεύος με αλατισμένο νερό για 20 λεπτά, για να φύγει η πικρή γεύση τους. Τις στραγγίζετε καλά, τις σκουπίζετε και τις τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές με ελάχιστο λάδι, μέχρι να μαλακώσουν. Τις αλατίζετε ελαφρώς.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε το κοκκινιστό: σοτάρετε το κρέας στο λάδι μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Τα σοτάρετε λίγο ακόμη μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια και το σβήνετε με το κρασί.

Βήμα 3

Προσθέτετε την ντομάτα και το ξύλο κανέλας. Ψήνετε το κρέας σκεπασμένο και σε σιγανή φωτιά για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε με λάδι τα πήλινα κεσεδάκια. Στρώνετε τρεις φέτες μελιτζάνας σταυρωτά σε κάθε κεσεδάκι, έτσι ώστε να εξέχουν ελαφρώς οι άκρες και να δημιουργούνται «φωλιές». Χωρίζετε το κοκκινιστό σε 6 μερίδες και γεμίζετε τα κεσεδάκια με τις μελιτζάνες. Μοιράζετε και το τυρί και το ρίχνετε πάνω από το κρέας.

Βήμα 5

Σκεπάζετε το τυρί με τις φέτες ντομάτας, τις ραντίζετε με λίγο λάδι και ψήνετε τις «φωλιές» στο φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε το φαγητό στο τραπέζι με το πήλινο κεσεδάκι και το συνοδεύετε με άσπρο ρύζι ή αν προτιμάτε, τηγανητές πατάτες.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey