Falafel and fresh vegetables in pita bread
clock icon
30'

Φαλάφελ σε αραβική με sauce τυριού

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τα φαλάφελ

  • 500 γρ. ρεβίθια χονδρά, μουλιασμένα σε νερό για τουλάχιστον 12 ώρες
  • 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 ξερό κρεμμύδι
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • φρυγανιά τριμμένη, για το πανάρισμα
  • ηλιέλαιο, για τηγάνισμα
  • Για το σερβίρισμα

  • 4 αραβικές πίτες
  • πράσινη σαλάτα ψιλοκομμένη
  • ντομάτα ψιλοκομμένη
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Για τη sauce τυριού

  • 200 γρ. Arla Φρέσκο τυρί κρέμα
  • 80 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, προαιρετικά
  • 1-2 πρέζες πάπρικα καπνιστή, προαιρετικά

Η κρέμα τυριού της Arla δίνει μια άλλη διάσταση στο φαλάφελ, αφού όχι μόνο αναδεικνύει τις γεύσεις του, αλλά μας προκαλεί να το δοκιμάσουμε σε μια διαφορετική, τυρένια εκδοχή

Φαλάφελ: Αφού μουλιάσουμε τα ρεβίθια για τουλάχιστον 12 ώρες τα σουρώνουμε πάρα πολύ καλά και τα χτυπάμε σε μπλέντερ μέχρι να πάρουμε ένα μίγμα σαν λεπτή άμμο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε μία ζύμη.

Πλάθουμε μικρά πλατιά κεφτεδάκια πάχους με 1-2 εκ., τα πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά να κολλήσει γύρω-γύρω και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, σε μέτρια καυτό ηλιέλαιο για 3΄-4΄, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και να κάνουν μια ωραία τραγανή κρούστα. Tα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Sauce τυριού: Χτυπάμε στο μούλτι το Arla Φρέσκο τυρί κρέμα με το γιαούρτι, το ταχίνι, λίγο χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και την καπνιστή πάπρικα.

Αλείφουμε τις πίτες με λίγη sauce τυριού, γεμίζουμε με τα φαλάφελ, σαλατικά ψιλοκομμένα, ντομάτα και μαϊντανό. Σερβίρουμε τα φαλάφελ αμέσως όσο είναι ζεστά με επιπλέον sauce στο πλάι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Φαλάφελ: Αφού μουλιάσουμε τα ρεβίθια για τουλάχιστον 12 ώρες τα σουρώνουμε πάρα πολύ καλά και τα χτυπάμε σε μπλέντερ μέχρι να πάρουμε ένα μίγμα σαν λεπτή άμμο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε μία ζύμη.

Βήμα 2

Πλάθουμε μικρά πλατιά κεφτεδάκια πάχους με 1-2 εκ., τα πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά να κολλήσει γύρω-γύρω και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, σε μέτρια καυτό ηλιέλαιο για 3΄-4΄, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και να κάνουν μια ωραία τραγανή κρούστα. Tα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Βήμα 3

Sauce τυριού: Χτυπάμε στο μούλτι το Arla Φρέσκο τυρί κρέμα με το γιαούρτι, το ταχίνι, λίγο χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και την καπνιστή πάπρικα.

Βήμα 4

Αλείφουμε τις πίτες με λίγη sauce τυριού, γεμίζουμε με τα φαλάφελ, σαλατικά ψιλοκομμένα, ντομάτα και μαϊντανό. Σερβίρουμε τα φαλάφελ αμέσως όσο είναι ζεστά με επιπλέον sauce στο πλάι.