Παραδοσιακή συνταγή από τα θαλασσινά σύνορα της Ηπείρου στην Πρέβεζα. Δεν θα πιστεύετε τι νόστιμο δίδυμο είναι το φαγκρί με τη σκορδαλιά.
Υλικά
- 4 φαγκριά μέτρια (400γρ. περίπου το καθένα)
- 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες, σε λεπτές φέτες
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 6 σκελίδες σκόρδο
- ψίχα από 2 μέτριες φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, μουσκεμένη σε νερό
- 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2-3 κουτ. σούπας ξίδι
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σκορδαλιά
Διαδικασία
Βήμα 1
Πασπαλίζετε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και τα τοποθετείτε σε πλατύ σκεύος. Αναμιγνύετε το χυμό των λεμονιών με το λάδι και περιχύνετε τα ψάρια. Αφήνετε να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσετε τις πατάτες.
Βήμα 2
Βράζετε τις πατάτες σε αρκετό αλατισμένο νερό για 6-7 λεπτά περίπου, μέχρι να τρυπιούνται ελάχιστα με πιρούνι. Τις στραγγίζετε και τις στρώνετε σε λαδωμένο, μεγάλο ταψί.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Τοποθετείτε τα ψάρια πάνω από τις πατάτες και τα περιχύνετε με το λαδολέμονο (τη μαρινάτα των ψαριών). Πασπαλίζετε τα ψάρια με τη ρίγανη και ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου.
Βήμα 4
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σκορδαλιά: Στύβετε καλά την ψίχα ψωμιού με τα χέρια και τη βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, το ξίδι, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε μέχρι να πήξει το μίγμα. Προσθέτετε στο τέλος την καρυδόψιχα και χτυπάτε για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί το καρύδι αλλά να μη γίνει τελείως αλοιφή. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι ή ξίδι κατά προτίμηση.
Βήμα 5
Σερβίρετε το ψάρι με τις πατάτες και χύνετε λίγη σκορδαλιά από πάνω. Την υπόλοιπη σκορδαλιά τη σερβίρετε σε μπολ για να συνοδεύσει το φαγητό.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή