Cheesecake stafili-anoigma
clock icon
3:0'

Εύκολο cheesecake σταφύλι

Υλικά

  • 150 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
  • 80 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 450 γρ. φυτική κρέμα 20% λιπαρά
  • 300 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 5 μικρά φύλλα ζελατίνης
  • 1 κιλό σταφύλια πράσινα χωρίς κουκούτσι
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • χυμό από μισό λεμόνι

Tips

  • Τα υλικά θα πρέπει να είναι πολύ παγωμένα.
  • Σε αυτή τη συνταγή λειτουργεί μόνο η φυτική κρέμα.

Ένα νόστιμο cheesecake με το φρούτο που πρωταγωνιστεί αυτήν την εποχή, το σταφύλι. Μια συνταγή από τον Μαστερσέφ Λάμπρο Βακιάρο.

Για το τζελ σταφυλιού: Σε ένα μικρό μπολ με νερό και παγάκια μουλιάζουμε τις ζελατίνες. Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι προσθέτουμε περίπου 350- 400 γρ. σταφύλια και τα πολτοποιούμε. Τα σουρώνουμε πολύ καλά, έτσι ώστε να κρατήσουμε μόνο τον χυμό τους.

Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τον χυμό μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε  τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5΄. Αφαιρούμε από την εστία και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης που τα έχουμε στύψει καλά και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.  Αφήνουμε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για 30-40’.

Για την κρέμα και τη σύνθεση: Προσθέτουμε τα μπισκότα και το βούτυρο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Στρώνουμε σε μία φόρμα ή ένα τσέρκι 26 -28 εκατ. (αποσπώμενο) ένα χαρτί ψησίματος, βάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε με ένα κουτάλι, ώστε να πάει παντού ομοιόμορφα και στη συνέχεια το πατάμε απαλά με το κάτω μέρος ενός χοντρού ποτηριού.

Σε κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη φυτική κρέμα, το τυρί κρέμα και την άχνη ζάχαρη και με το σύρμα χτυπάμε όλα τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα έως ότου αρχίσουν να σφίγγουν.

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το μπισκότο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Έπειτα, τοποθετούμε τα σταφύλια περιμετρικά- όρθια και όχι πλαγιαστά- μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της κρέμας. Τέλος, με ένα κουτάλι προσθέτουμε από πάνω από τα σταφύλια το υγρό τζελ μέχρι να τα υπερκαλύψουμε μισό εκατοστό. Τοποθετούμε μια μεμβράνη από πάνω και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σφίξει.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το τζελ σταφυλιού: Σε ένα μικρό μπολ με νερό και παγάκια μουλιάζουμε τις ζελατίνες. Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι προσθέτουμε περίπου 350- 400 γρ. σταφύλια και τα πολτοποιούμε. Τα σουρώνουμε πολύ καλά, έτσι ώστε να κρατήσουμε μόνο τον χυμό τους.

Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τον χυμό μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε  τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5΄. Αφαιρούμε από την εστία και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης που τα έχουμε στύψει καλά και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.  Αφήνουμε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για 30-40’.

Βήμα 2

Για την κρέμα και τη σύνθεση: Προσθέτουμε τα μπισκότα και το βούτυρο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Στρώνουμε σε μία φόρμα ή ένα τσέρκι 26 -28 εκατ. (αποσπώμενο) ένα χαρτί ψησίματος, βάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε με ένα κουτάλι, ώστε να πάει παντού ομοιόμορφα και στη συνέχεια το πατάμε απαλά με το κάτω μέρος ενός χοντρού ποτηριού.

Σε κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη φυτική κρέμα, το τυρί κρέμα και την άχνη ζάχαρη και με το σύρμα χτυπάμε όλα τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα έως ότου αρχίσουν να σφίγγουν.

Βήμα 3

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το μπισκότο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Έπειτα, τοποθετούμε τα σταφύλια περιμετρικά- όρθια και όχι πλαγιαστά- μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της κρέμας. Τέλος, με ένα κουτάλι προσθέτουμε από πάνω από τα σταφύλια το υγρό τζελ μέχρι να τα υπερκαλύψουμε μισό εκατοστό. Τοποθετούμε μια μεμβράνη από πάνω και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σφίξει.