xylopites xeiropiites_anoigma
clock icon
2:20'

Χυλοπίτες χειροποίητες με καμένο βούτυρο

Υλικά

    Για 4 άτομα

  • 300 γρ. σκληρό κίτρινο αλεύρι και 200 γρ. για το άνοιγμα
  • 2 αυγά
  • 150 ml κατσικίσιο γάλα
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ξερό, παλαιωμένο ανθότυρο Κρήτης
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τα φρέσκα ζυμαρικά είναι ένα από τα καλύτερα υλικά που μπορούμε να απολαύσουμε και γι’ αυτό σας έχουμε τη συνταγή για χυλοπίτες χειροποίητες, με καμένο βούτυρο.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τα αυγά και το αλάτι και ζυμώνουμε με γάντζο. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη (ίσως δεν χρειαστεί όλη η ποσότητα).

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20'.

Αν έχουμε μηχανή ζυμαρικών, περνάμε το ζυμάρι μέχρι τη θέση 1 για να πάρουμε λεπτό φύλλο, το οποίο κόβουμε στο πάχος της χυλοπίτας.

Αν δεν έχουμε, ανοίγουμε το ζυμάρι με μπλάστρι, το τυλίγουμε σε ρολό με άφθονο αλεύρι και κόβουμε κομμάτια 1 εκ. Αλευρώνουμε ξανά και αφήνουμε τις χυλοπίτες σε πετσέτα να στεγνώσουν για 1 ώρα.

Σε βραστό, αλατισμένο νερό ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις βράζουμε για 3'-4'.

Παράλληλα, σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο μέχρι να αρχίσει να παίρνει καστανό χρώμα.

Μόλις βράσουν οι χυλοπίτες, τις μεταφέρουμε στο τηγάνι με το καμένο βούτυρο, ανακατεύουμε, ρίχνουμε το τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τα αυγά και το αλάτι και ζυμώνουμε με γάντζο. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη (ίσως δεν χρειαστεί όλη η ποσότητα).

Βήμα 2

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20'.

Βήμα 3

Αν έχουμε μηχανή ζυμαρικών, περνάμε το ζυμάρι μέχρι τη θέση 1 για να πάρουμε λεπτό φύλλο, το οποίο κόβουμε στο πάχος της χυλοπίτας.

Βήμα 4

Αν δεν έχουμε, ανοίγουμε το ζυμάρι με μπλάστρι, το τυλίγουμε σε ρολό με άφθονο αλεύρι και κόβουμε κομμάτια 1 εκ. Αλευρώνουμε ξανά και αφήνουμε τις χυλοπίτες σε πετσέτα να στεγνώσουν για 1 ώρα.

Βήμα 5

Σε βραστό, αλατισμένο νερό ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις βράζουμε για 3'-4'.

Βήμα 6

Παράλληλα, σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο μέχρι να αρχίσει να παίρνει καστανό χρώμα.

Βήμα 7

Μόλις βράσουν οι χυλοπίτες, τις μεταφέρουμε στο τηγάνι με το καμένο βούτυρο, ανακατεύουμε, ρίχνουμε το τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βήμα 8

Σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography