xtapodi-anoigma
clock icon
1:10'

Χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια στη γάστρα

Υλικά

    Μερίδες: 6

  • 1 χταποδάκι (κιλού)
  • 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο
  • ½ ψιλοκομμένο πράσο
  • 2 ώριμες ντομάτες (τριμμένες)
  • 20ml ούζο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κλαδάκια δενδρολίβανο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Μια λαχταριστή συνταγή που εξασφάλισε για μας ο sous chef στο εστιατόριο Salonica, Δημήτρης Τζιοβάρας. Ιδανική για όσους νηστεύουν καθώς συνδυάζει το χταποδάκι με τα μαυρομάτικα φασόλια.

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα φασόλια με νερό, τα αφήνουμε να πάρουν βράση και τα αδειάζουμε σε τρυπητό και τα ξεπλένουμε. Σε μια άλλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, ζεματίζουμε το χταποδάκι για 5 λεπτά και το αφαιρούμε.

Στη γάστρα σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο και στο τέλος το σκόρδο.  Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα φασόλια, το χταπόδι, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά μας.

Συμπληρώνουμε με ζωμό λαχανικών ή νερό μέχρι να καλύψουμε τα φασόλια και λίγο πιο πάνω,κλείνουμε καλό με το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε  για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Μόλις βγει από τη φωτιά σερβίρουμε προσθέτοντας ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφία: Δημήτρης Τζιοβάρας

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα φασόλια με νερό, τα αφήνουμε να πάρουν βράση και τα αδειάζουμε σε τρυπητό και τα ξεπλένουμε. Σε μια άλλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, ζεματίζουμε το χταποδάκι για 5 λεπτά και το αφαιρούμε.

Βήμα 2

Στη γάστρα σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο και στο τέλος το σκόρδο.  Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα φασόλια, το χταπόδι, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά μας.

Βήμα 3

Συμπληρώνουμε με ζωμό λαχανικών ή νερό μέχρι να καλύψουμε τα φασόλια και λίγο πιο πάνω,κλείνουμε καλό με το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε  για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Μόλις βγει από τη φωτιά σερβίρουμε προσθέτοντας ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφία: Δημήτρης Τζιοβάρας