Kafiri_to-xaniotiki-mpoureki
clock icon
2:0'

Χανιώτικο μπουρέκι

Υλικά

    Για το φύλλο

  • ½ κιλό Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ρακή
  • νερό όσο πάρει (1 φλιτζάνι περίπου)
  • Λίγο Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ για πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκυθάκια μεγάλα
  • 1 κιλό πατάτες
  • 500γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο, θρυμματισμένα
  • 500γρ. ξινομυζήθρα
  • 250γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2-3 αυγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • Λίγο αλεύρι για πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο  
  • Για το άλειμμα του φύλλου

  • σουσάμι
  • ελαιόλαδο

Αγαπημένη χανιώτικη πίτα που κρύβει στο εσωτερικό της φρέσκα λαχανικά και πεντανόστιμα κρητικά τυριά. Θα σας κερδίσει με την πλούσια γεύση της χάρη στην άριστη ποιότητα των προϊόντων ΓΙΩΤΗΣ.

Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο: Ανακατεύουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και το αλάτι με το χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ρακή και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη. Την πλάθουμε σε δύο «μπάλες», τη μία μεγαλύτερη από την άλλη, και τις αφήνουμε σκεπασμένες μακριά από ρεύματα σε αλευρωμένο ταψάκι για 1 ώρα περίπου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές ροδέλες (με το εργαλείο που κόβουμε το λάχανο). Αλατίζουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και τα αφήνουμε σε δύο σουρωτήρια να στραγγίξουν. Στο μεταξύ ανακατεύουμε όλα μαζί τα τυριά σε ένα μπολ.

Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε πασπαλισμένη με Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ επιφάνεια, σε δύο φύλλα. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί διαμέτρου 38-40εκ. και απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο έτσι ώστε να σκεπαστούν τα πλαϊνά του ταψιού και να προεξέχει λίγο.

Απλώνουμε τα μισά κολοκυθάκια και τις μισές πατάτες. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Απλώνουμε το μισό μείγμα των τυριών και τα μισά αρωματικά. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια και πατάτες, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και τα αρωματικά.

Ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε την πίτα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο κομμένο στη διάμετρο του ταψιού. Αναδιπλώνουμε τα πλαϊνά του κάτω φύλλου και σχηματίζουμε γύρω από την πίτα ένα στεφάνι ζύμης, τον κόρθο. Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Κόβουμε την πίτα σε μερίδες και την ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά στον αέρα. Αν χρειαστεί, ανάβουμε τις κάτω αντιστάσεις του φούρνου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα. Η πίτα τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο: Ανακατεύουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και το αλάτι με το χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ρακή και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη. Την πλάθουμε σε δύο «μπάλες», τη μία μεγαλύτερη από την άλλη, και τις αφήνουμε σκεπασμένες μακριά από ρεύματα σε αλευρωμένο ταψάκι για 1 ώρα περίπου.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές ροδέλες (με το εργαλείο που κόβουμε το λάχανο). Αλατίζουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και τα αφήνουμε σε δύο σουρωτήρια να στραγγίξουν. Στο μεταξύ ανακατεύουμε όλα μαζί τα τυριά σε ένα μπολ.

Βήμα 3

Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε πασπαλισμένη με Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ επιφάνεια, σε δύο φύλλα. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί διαμέτρου 38-40εκ. και απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο έτσι ώστε να σκεπαστούν τα πλαϊνά του ταψιού και να προεξέχει λίγο.

Βήμα 4

Απλώνουμε τα μισά κολοκυθάκια και τις μισές πατάτες. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Απλώνουμε το μισό μείγμα των τυριών και τα μισά αρωματικά. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια και πατάτες, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και τα αρωματικά.

Βήμα 5

Ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε την πίτα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο κομμένο στη διάμετρο του ταψιού. Αναδιπλώνουμε τα πλαϊνά του κάτω φύλλου και σχηματίζουμε γύρω από την πίτα ένα στεφάνι ζύμης, τον κόρθο. Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Βήμα 6

Κόβουμε την πίτα σε μερίδες και την ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά στον αέρα. Αν χρειαστεί, ανάβουμε τις κάτω αντιστάσεις του φούρνου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα. Η πίτα τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey