Στη νότια Γαλλία, το λένε ρατατούιγ, εμείς το λέμε μπριάμ…
Υλικά
- 6 κολοκύθια μέτρια, κομμένα σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 6 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε ροδέλες
- 3 πιπεριές-κέρατα κομμένες σε λωρίδες
- 6 ντομάτες χονδροκομμένες, χωρίς τη φλούδα
- 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
- 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 100γρ. ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι
- 4-5 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα βαθύ, μαντεμένιο τηγάνι με καπάκι ζεσταίνετε έξι κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, μέχρι να πάρουν χρώμα.Βήμα 2
Σταδιακά προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα κολοκύθια, το σκόρδο και στο τέλος ρίχνετε και τις ντομάτες. Χαμηλώνετε τη φωτιά, πασπαλίζετε τα λαχανικά με το θυμάρι και κλείνετε το τηγάνι. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά.Βήμα 3
Προσθέτετε τις ελιές και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αλάτι. Συνεχίζετε το βράσιμο για 10-15 λεπτά επιπλέον μέχρι να μαγειρευτούν καλά όλα τα λαχανικά. Αφαιρείτε τα κλωνάρια θυμαριού και σερβίρετε το φαγητό ζεστό.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb