Γνωστό ορεκτικό στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Νότια Γαλλία, που έφτασε μέχρι τα Επτάνησα. Παραδοσιακά γίνεται σε ξύλινο ή μαρμάρινο γουδί, γιατί, όπως υποστηρίζουν οι εραστές της, έτσι γίνεται πιο νόστιμη… Και στο μπλέντερ όμως, δεν χάνει τίποτα από τη γεύση της. Πώς να ξαρμυρίσετε τον υγράλατο μπακαλιάρο
Υλικά
- 800γρ. μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο, σε κομμάτια
- 2 λίτρα νερό
- 2 κλαράκια μαϊντανό
- 8 κόκκους πιπέρι μαύρο
- 1 φύλλο δάφνης
- χυμό από 1 λεμόνι
- ξύσμα από ½ λεμόνι
- 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 2 φέτες ψωμί για τοστ, μουλιασμένες σε νερό ή γάλα
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- τηγανισμένες φέτες του τοστ, κομμένες σε τρίγωνα
- πικρά χορταράκια βραστά
Για συνοδευτικό
Tips
- Αν θέλετε, αντί για ψωμί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 βρασμένες ή ψημένες και πολτοποιημένες πατάτες ή 2 βρασμένες αγκινάρες.
- Μπορείτε να φτιάξετε μπρουσκέτα με μπραντάδα. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο φρυγανισμένες φέτες μαύρου ψωμιού, τις αλείφετε με μπραντάδα και τις γαρνίρετε με φετούλες ντομάτας και μαύρες ελιές.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό με το μαϊντανό, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το φύλλο δάφνης. Όταν πάρει βράση, ρίχνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τον βράζετε για 10 λεπτά.Βήμα 2
Σουρώνετε τον μπακαλιάρο, τον καθαρίζετε από το δέρμα και τα κόκαλα και τον περνάτε από κρύο νερό. Τον μαδάτε και τον βάζετε ξανά σε ρηχή κατσαρόλα μαζί με το λάδι και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.Βήμα 3
Μεταφέρετε τον μπακαλιάρο στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, τον δοκιμάζετε στο αλάτι, ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ψωμί στυμμένο και το γάλα χλιαρό. Χτυπάτε το μίγμα μέχρι να πάρετε μια πηχτή και λεία κρέμα.Βήμα 4
Μεταφέρετε την μπραντάδα σε πιάτο σερβιρίσματος και της δίνετε σχήμα πυραμίδας. Τη γαρνίρετε ολόγυρα με τηγανητές φέτες ψωμιού του τοστ κομμένες σε τρίγωνα και τη διατηρείτε ζεστή σε μπεν μαρί μέχρι να τη σερβίρετε μαζί με τα βραστά χόρτα αν θέλετε.Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Έλενα Jeffrey