Kotopoulo me kari small
clock icon
60'

Μπουτάκια κοτόπουλου με κάρι και ρύζι

Υλικά

  • 4 μπούτια κοτόπουλου
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου φρέσκο ή ψυγείου
  • 2 φλιτζ. ρύζι μπασμάτι
  • 1 κουτ. σούπας κάρι απαλό, σε σκόνη
  • φρέσκια και ξερή ρίγανη
  • κόκκινη πιπεριά ψητή,
  • μαύρες ελιές
  • ρεβίθια βρασμένα, (προαιρετικά)
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Τα μπουτάκια κοτόπουλου στον φούρνο γίνονται πολύ νόστιμα αν τα αρωματίσουμε με κάρι και τα μαγειρέψουμε με ρύζι και μυρωδικά. Ένα γευστικό πιάτο με υπέροχα αρώματα που δίνει μια εξωτική νότα στο καθημερινό τραπέζι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο για 5-10 λεπτά από όλες τις πλευρές. Προσοχή να μη μαυρίσει, μόνο να ροδίσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε καλά για να βγάλει το άρωμά του και ρίχνουμε τον ζωμό κότας. Αφήνουμε να πάρει αρώματα για 2 με 3 λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε το ρύζι στη βάση ενός πυρέξ, από πάνω τοποθετούμε το κοτόπουλο και τον ζωμό με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αλατίζουμε ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι και το κάρι.
Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγες μαύρες ελιές, ψητές πιπεριές και ρεβίθια. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Φωτογραφίες: Sean Calitz Mike English, Ant Duncan, Kris Kirkham

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο για 5-10 λεπτά από όλες τις πλευρές. Προσοχή να μη μαυρίσει, μόνο να ροδίσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα.

Βήμα 2

Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε καλά για να βγάλει το άρωμά του και ρίχνουμε τον ζωμό κότας. Αφήνουμε να πάρει αρώματα για 2 με 3 λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε το ρύζι στη βάση ενός πυρέξ, από πάνω τοποθετούμε το κοτόπουλο και τον ζωμό με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αλατίζουμε ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι και το κάρι.

Βήμα 3

Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγες μαύρες ελιές, ψητές πιπεριές και ρεβίθια. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Βήμα 4

Φωτογραφίες: Sean Calitz Mike English, Ant Duncan, Kris Kirkham