mpakaliaropita-me-petouro-#32
clock icon
2:0'

Μπακαλιαρόπιτα με πέτουρο

Υλικά

    Για τη γέμιση

  • 250γρ. μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 750γρ. πατάτες καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • ½ λίτρο γάλα
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το πέτουρο

  • 3 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
  • 1 αβγό

Tips

  • Αντί για πέτουρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 5-6 φύλλα κρούστας. Επίσης, αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση 2 αβγά, ελαττώνοντας όμως το γάλα.

Ο υγράλατος μπακαλιάρος δεν είναι νόστιμος μόνο τηγανιτός αλλά γίνεται και φοβερή πίτα, με μια ξεχωριστή βάση από πέτουρο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τις πατάτες, τον μπακαλιάρο και το κρεμμύδι. Προσθέτετε το γάλα, το ρύζι, το λάδι, αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι ο μπακαλιάρος) και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα στην άκρη.
Για το πέτουρο: Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να πάρετε έναν πηχτό χυλό.
Λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 30εκ. και απλώνετε μέσα το πέτουρο. Παίρνετε με τη χούφτα σας λίγη λίγη τη γέμιση και την τοποθετείτε πάνω στο πέτουρο με απαλές κινήσεις.
Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 1½ ώρα, μέχρι το πέτουρο να πάρει χρώμα και να ψηθεί.
Συνταγή: Αργυρώ Ζορμπά Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τις πατάτες, τον μπακαλιάρο και το κρεμμύδι. Προσθέτετε το γάλα, το ρύζι, το λάδι, αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι ο μπακαλιάρος) και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα στην άκρη.

Βήμα 3

Για το πέτουρο: Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να πάρετε έναν πηχτό χυλό.

Βήμα 4

Λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 30εκ. και απλώνετε μέσα το πέτουρο. Παίρνετε με τη χούφτα σας λίγη λίγη τη γέμιση και την τοποθετείτε πάνω στο πέτουρο με απαλές κινήσεις.

Βήμα 5

Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 1½ ώρα, μέχρι το πέτουρο να πάρει χρώμα και να ψηθεί.

Βήμα 6

Συνταγή: Αργυρώ Ζορμπά Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food Styling: Αντωνία Κατή