Η αυγοσαλάτα αυτή είναι μια εμφατική απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα «τι θα κάνω όλα αυτά τα αυγά;» που αναπόφευκτα προκύπτει μετά το Πάσχα. Σ’ αυτή την συνταγή, δε χρησιμοποιούμε μαγιονέζα αλλά ελαιόλαδο με λεμόνι, και ως κρεμώδες στοιχείο μπαίνει το πολύ δημοφιλές αβοκάντο, που όταν είναι ώριμο, λιώνει με το ανακάτεμα και δένει τη σαλάτα επαρκώς, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και σαν άλειμμα, πάνω σε μια φέτα ψωμί, ως είθισται.
Υλικά
- 4 αυγά
- 1/2 ώριμο αβοκάντο
- ½ λεμόνι, τον χυμό
- 15ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2-3 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Φέτες ψωμιού ή φύλλα μαρουλιού
Για 4 άτομα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζουμε τα αυγά σφικτά: Επιλέξετε τα λιγότερο φρέσκα αυγά που έχετε γιατί είναι ιδανικά για βράσιμο και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες ή βάλτε τα σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για μισή ώρα. Σε ένα κατσαρόλι βάλτε σε δυνατή ένταση να βράσει επαρκές νερό για να τα σκεπάσει πλήρως, με κλειστό καπάκι για να μη χάνεται ενέργεια. Μη βάλετε τα αυγά στο κρύο νερό, αλλά μόνο αφού βράσει το νερό, θα τα τοποθετήσετε προσεκτικά και σιγά-σιγα μέσα με ένα κουτάλι. Γιατί το θερμικό σοκ βοηθά στο να αποκολληθεί εσωτερικά το αυγό απ’ το τσόφλι. Αφού μπούνε τα αυγά στη κατσαρόλα, μέσα σε 30’ χαμηλώστε την ένταση ώστε απλά να σιγοβράζουν και βάλτε πάλι το καπάκι. Πάντα υπάρχει το ρίσκο βέβαια μνα ραγίσει το κέλυφος απ’ την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας , γι’ αυτό μη τα βάζετε κατευθείαν απ’ το ψυγείο.
Για να βγουν σφιχτά, θα χρονομετρήσετε 11’, αν μιλάμε για μεσαίου μεγέθους αυγά. Αν τα αυγά είναι πολύ μεγάλα θα χρειαστεί μέχρι και 1 ‘ ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, για να βγουν ακριβώς όπως θέλετε και να μη συνεχίσουν να μαγειρεύονται από την υπολειμματική θερμοκρασία, μόλις έρθει το λεπτό να τα βγάλετε με ένα κουτάλι, ρίξτε τα σε ένα μπολ με νερό και 5-6 παγάκια, ώστε να σταματήσει το βράσιμό τους. Αφήστε τα 5’ να κρυώσουν πριν τα καθαρίσετε και τα κόψετε.
Ο καλύτερος τρόπος να βγάλετε τα τσόφλια από ένα βραστό αυγό είναι να το σπάσετε και να αρχίστε να το καθαρίζετε μέσα σε ένα μπολ με νερό, ή κάτω από τρεχούμενο νερό. Το νερό εισχωρεί ανάμεσα στο τσόφλι και το αυγό και έτσι τα τσόφλια ξεκολλάνε πολύ πιο εύκολα.
Βήμα 2
Κόβουμε τα υλικά: Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό, και κόψτε σε μικρά κομμάτια το αβοκάντο και τ’ αυγά. Ρίξτε τα σε ένα μπολ και προσθέστε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και αλατοπίπερο. Ανακατέψτε για να έχτε την αυγοσαλάτα σας έτοιμη
Βήμα 3
Σερβίρισμα: Σερβίρουμε την αυγοσαλάτα πάνω σε φέτα ψωμιού ή μέσα σε σάντουιτς ή σε φύλλα μαρουλιού ή την ρίχνουμε μέσα σε κομμένη πράσινη ή ανάμεικτη σαλάτα, προσθέτοντας έξτρα ελαιόλαδο..