Οι συνταγές με αυγά είναι από τις αγαπημένες μας. Όταν, μάλιστα, συνδυάζονται με τα λατρεμένα ζυμαρικά, τότε έχουμε τον ιδανικό συνδυασμό. Σε αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε αυγομακαρονόπιτα σε δύο εκδοχές: λευκή και κόκκινη.

Υλικά
- 6 μεγάλα αυγά
- 250 γρ. μαγειρεμένα σπαγγέτι
- 100 γρ. γραβιέρα ή κασέρι, κομμένο σε κύβους
- 50 γρ. γραβιέρα ή κασέρι, τριμμένο
- 80 γρ. σκληρό τυρί, τριμμένο
- 2 κουτ .σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 6 μεγάλα αυγά
- 250 γρ. μαγειρεμένα σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας
- 150 γρ. φέτα
- 50 γρ. σκληρό τυρί, τριμμένο
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
- 10 ελιές, ροδέλες
- 4-5 φύλλα φρέσκο βασιλικό
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Για τη λευκή αυγομακαρονόπιτα
Για την αυγομακαρονόπιτα με σάλτσα ντομάτας
Tips
- Εκτός από σπαγγέτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πένες ή λαζάνια και επίσης αν μας αρέσει να εμπλουτίσουμε με πιπεριά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Λευκή αυγομακαρονόπιτα: Σε ένα μπολ χτυπάμε να ενωθούν σε ένα μείγμα τα αυγά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, τα τυριά, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα τα σπαγγέτι.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι 28 εκ. και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο, αμέσως προσθέτουμε το μείγμα του μπολ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε την αυγομακαρονόπιτα για 10'-12'.
Βήμα 3
Ελέγχουμε αν ψήθηκε η κάτω πλευρά και την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου ή δίσκου. Συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμη 10', ώστε να ψηθεί καλά η αυγομακαρονόπιτα, αποσύρουμε και σερβίρουμε σε πιατέλα.
Βήμα 4
Αυγομακαρονόπιτα με σπαγγέτι και σάλτσα ντομάτας: Σε ένα μπολ χτυπάμε να ενωθούν σε ένα μείγμα τα αυγά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα τα σπαγγέτι.
Βήμα 5
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι 28 εκ. και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο, αμέσως προσθέτουμε το μείγμα του μπολ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε την αυγομακαρονόπιτα για 10'-12΄.
Βήμα 6
Ελέγχουμε αν ψήθηκε η κάτω πλευρά και την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου ή δίσκου. Συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμη 10', ώστε να ψηθεί καλά η αυγομακαρονόπιτα, αποσύρουμε και σερβίρουμε σε πιατέλα, με ελιές και φύλλα βασιλικού.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη