Makaronopita
clock icon
30'

Αυγομακαρονόπιτα σε δύο εκδοχές

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τη λευκή αυγομακαρονόπιτα

  • 6 μεγάλα αυγά
  • 250 γρ. μαγειρεμένα σπαγγέτι
  • 100 γρ. γραβιέρα ή κασέρι, κομμένο σε κύβους
  • 50 γρ. γραβιέρα ή κασέρι, τριμμένο
  • 80 γρ. σκληρό τυρί, τριμμένο
  • 2 κουτ .σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για την αυγομακαρονόπιτα με σάλτσα ντομάτας

  • 6 μεγάλα αυγά
  • 250 γρ. μαγειρεμένα σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας
  • 150 γρ. φέτα
  • 50 γρ. σκληρό τυρί, τριμμένο
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 10 ελιές, ροδέλες
  • 4-5 φύλλα φρέσκο βασιλικό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Tips

  • Εκτός από σπαγγέτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πένες ή λαζάνια και επίσης αν μας αρέσει να εμπλουτίσουμε με πιπεριά.

Οι συνταγές με αυγά είναι από τις αγαπημένες μας. Όταν, μάλιστα, συνδυάζονται με τα λατρεμένα ζυμαρικά, τότε έχουμε τον ιδανικό συνδυασμό. Σε αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε αυγομακαρονόπιτα σε δύο εκδοχές: λευκή και κόκκινη.

Λευκή αυγομακαρονόπιτα: Σε ένα μπολ χτυπάμε να ενωθούν σε ένα μείγμα τα αυγά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, τα τυριά, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα τα σπαγγέτι.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι 28 εκ. και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο, αμέσως προσθέτουμε το μείγμα του μπολ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε την αυγομακαρονόπιτα για 10'-12'.

Ελέγχουμε αν ψήθηκε η κάτω πλευρά και την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου ή δίσκου. Συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμη 10', ώστε να ψηθεί καλά η αυγομακαρονόπιτα, αποσύρουμε και σερβίρουμε σε πιατέλα.

Αυγομακαρονόπιτα με σπαγγέτι και σάλτσα ντομάτας: Σε ένα μπολ χτυπάμε να ενωθούν σε ένα μείγμα τα αυγά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα τα σπαγγέτι.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι 28 εκ. και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο, αμέσως προσθέτουμε το μείγμα του μπολ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε την αυγομακαρονόπιτα για 10'-12΄.

Ελέγχουμε αν ψήθηκε η κάτω πλευρά και την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου ή δίσκου. Συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμη 10', ώστε να ψηθεί καλά η αυγομακαρονόπιτα, αποσύρουμε και σερβίρουμε σε πιατέλα, με ελιές και φύλλα βασιλικού.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Λευκή αυγομακαρονόπιτα: Σε ένα μπολ χτυπάμε να ενωθούν σε ένα μείγμα τα αυγά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, τα τυριά, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα τα σπαγγέτι.

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι 28 εκ. και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο, αμέσως προσθέτουμε το μείγμα του μπολ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε την αυγομακαρονόπιτα για 10'-12'.

Βήμα 3

Ελέγχουμε αν ψήθηκε η κάτω πλευρά και την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου ή δίσκου. Συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμη 10', ώστε να ψηθεί καλά η αυγομακαρονόπιτα, αποσύρουμε και σερβίρουμε σε πιατέλα.

Βήμα 4

Αυγομακαρονόπιτα με σπαγγέτι και σάλτσα ντομάτας: Σε ένα μπολ χτυπάμε να ενωθούν σε ένα μείγμα τα αυγά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα τα σπαγγέτι.

Βήμα 5

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι 28 εκ. και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο, αμέσως προσθέτουμε το μείγμα του μπολ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε την αυγομακαρονόπιτα για 10'-12΄.

Βήμα 6

Ελέγχουμε αν ψήθηκε η κάτω πλευρά και την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου ή δίσκου. Συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμη 10', ώστε να ψηθεί καλά η αυγομακαρονόπιτα, αποσύρουμε και σερβίρουμε σε πιατέλα, με ελιές και φύλλα βασιλικού.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη