Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαγητά με αρνί μπούτι στη γάστρα, που σταθερά επιλέγουμε να μαγειρέψουμε την περίοδο των εορτών.
3:0'
Αρνί μπούτι με πατάτες, δαμάσκηνα και μπαχαρένια κρούστα από φιστίκια Αιγίνης
Υλικά
- 1.500-1.800γρ. αρνί μπούτι
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 12 πατάτες baby
- 1 φύλλο δάφνη
- 200ml λευκό ξηρό κρασί
- 200ml ζωμό λαχανικών, καυτό
- 4 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- 50ml ε.π. ελαιόλαδο
- 8 σπόρους καρδάμωμο
- 12 (ξερά) δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
- 150γρ. φιστίκι Αιγίνης, πούδρα
- αλάτι χοντρό, μαύρο πιπέρι
- 50γρ. μέλι
- 10γρ. νερό
- ½ κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι, σπασμένους σε γουδί
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, ξερό, σπασμένο σε γουδί
Για 4-6 άτομα
Για το γλάσο
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ρίχνουμε στη γάστρα σπασμένο το σκόρδο μαζί με τις πατάτες, τη δάφνη, το κρασί και τον ζωμό, τα κρεμμύδια σε φέτες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Βήμα 2
Προσθέτουμε το μπούτι αλατοπιπερωμένο, ρίχνουμε ελαιόλαδο, το καρδάμωμο, καλύπτουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 2 ώρες και 20 λεπτά.
Βήμα 3
Γλάσο: Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Το χωρίζουμε σε δύο μπολάκια.
Βήμα 4
Ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε μέσα τα δαμάσκηνα και αλείφουμε το αρνί με το μισό γλάσο. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά χωρίς καπάκι.
Βήμα 5
Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο, αλείφουμε το αρνί με το υπόλοιπο γλάσο με καθαρό πινέλο και το πασπαλίζουμε με την πούδρα φιστικιού ώστε να καλυφθεί όλο.
Βήμα 6
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα.