patata-ofti-anoigma
clock icon
1:30'

Ανοιχτή οφτή πατάτα με καπνιστή πέστροφα

Υλικά

    Μερίδες: 4-6

    Για τις οφτές πατάτες

  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. γλυκού βούτυρο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού άνηθο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • 150 γρ. καπνιστή πέστροφα, σπασμένη σε μικρότερα κομμάτια
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ραπανάκια, κομμένα σε τέταρτα
  • 6-7 καππαρόφυλλα
  • μπούκοβο, προαιρετικά
  • μαύρο πιπέρι

Tips

  • Για οικονομία χρόνου, αρχικά βράζουμε τις πατάτες. Κατόπιν τις λαδώνουμε, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε στο γκριλ για 15΄ ή τις ψήνουμε στη χόβολη μέχρι να μαλακώσουν.

Ζεστή, βουτυράτη οφτή πατάτα και καπνιστή πέστροφα, ο μερακλίδικος τσιπουρομεζές που η παρέα θα αγαπήσει. Προσθέστε μπούκοβο και απολαύστε με παγωμένο τσίπουρο στα ποτήρια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C, πλένουμε και καθαρίζουμε με ζεστό νερό τις πατάτες. Τις βάζουμε σε μικρό σκεύος, τις τρυπάμε με πιρούνι παντού, τις λαδώνουμε με 2 κ.σ. λάδι, τις αλατίζουμε καλά και τις τρίβουμε.

Ψήνουμε τις πατάτες για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν μέχρι μέσα. Μέχρι να ψηθούν οι πατάτες, μαλακώνουμε σε ένα μπολάκι το βούτυρο με πιρούνι και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο.

Μόλις βγάλουμε τις πατάτες από τον φούρνο, τις χαράζουμε στη μέση και τις πιέζουμε να ανοίξουν, όπως θα κάναμε αν τις γεμίζαμε. Προσθέτουμε στο άνοιγμα από 1 κουτ. γλυκού μείγμα βουτύρου, αλάτι και πιπέρι.

Πανάρισμα: Γεμίζουμε με την πέστροφα, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, προσθέτουμε πιπέρι και μπούκοβο αν το χρησιμοποιούμε.

Βάζουμε κάθε πατάτα σε πιάτο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα καππαρόφυλλα και τα ραπανάκια και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C, πλένουμε και καθαρίζουμε με ζεστό νερό τις πατάτες. Τις βάζουμε σε μικρό σκεύος, τις τρυπάμε με πιρούνι παντού, τις λαδώνουμε με 2 κ.σ. λάδι, τις αλατίζουμε καλά και τις τρίβουμε.

Βήμα 2

Ψήνουμε τις πατάτες για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν μέχρι μέσα. Μέχρι να ψηθούν οι πατάτες, μαλακώνουμε σε ένα μπολάκι το βούτυρο με πιρούνι και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο.

Βήμα 3

Μόλις βγάλουμε τις πατάτες από τον φούρνο, τις χαράζουμε στη μέση και τις πιέζουμε να ανοίξουν, όπως θα κάναμε αν τις γεμίζαμε. Προσθέτουμε στο άνοιγμα από 1 κουτ. γλυκού μείγμα βουτύρου, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Πανάρισμα: Γεμίζουμε με την πέστροφα, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, προσθέτουμε πιπέρι και μπούκοβο αν το χρησιμοποιούμε.

Βήμα 5

Βάζουμε κάθε πατάτα σε πιάτο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα καππαρόφυλλα και τα ραπανάκια και σερβίρουμε.