Ntomatopita_anoigma
clock icon
2:5'

Ανοιχτές ντοματόπιτες με φέτα και βασιλικό

Υλικά

    Μερίδες: 6-8

    Για τη βάση

  • 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 250 γρ. βούτυρο κρύο, σε κυβάκια
  • 1 κρόκο αυγού
  • 50 ml παγωμένο νερό
  • αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 400 γρ. ΓΑΛΠΟ φέτα ΠΟΠ σε άλμη, τρίμματα
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό ΓΑΛΠΟ
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, προαιρετικά
  • 4 σφιχτές ντομάτες, σε χοντρές φέτες
  • μαύρο πιπέρι
  • Για το ψήσιμο

  • 1 ασπράδι αυγού
  • σουσάμι ή μείγμα μυρωδικών της επιλογής μας
  • Για το σερβίρισμα

  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • φρέσκα φύλλα βασιλικού

Tips

  • Μπορούμε να προετοιμάσουμε τις ντοματόπιτες και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τις ψήσουμε
  • Αν μας αρέσει, προσθέτουμε στη γέμιση πιπεριά ψιλοκομμένη, της επιλογής μας, ή πάστα ελιάς.

Συγκλονιστικά νόστιμες ντοματόπιτες σε εύκολη τραγανή ζύμη, η παρέα θα ζητήσει και δεύτερο κομμάτι. Η βουτυράτη τριφτή ζύμη, σε συνδυασμό με τα υλικά της γέμισης, τις κάνει ακαταμάχητες!

Στο πολυμηχάνημα χρησιμοποιούμε τις λεπίδες και βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο. Αλέθουμε μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε, συνεχίζοντας με τον κρόκο και το νερό. Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι τα υλικά να γίνουν μια σφιχτή ζύμη. Δημιουργούμε μια μπάλα και τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30´.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα, προσθέτουμε το γιαούρτι, τον βασιλικό, το θυμάρι, το μπούκοβο, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σε αντικολλητικό χαρτί πασπαλίζουμε 1 κ.σ. αλεύρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσια κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τις τάρτες από την αρχή σε αντικολλητικό χαρτί όπου και θα τις ψήσουμε δύο-δύο. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα ζυμάρια σε βάσεις δίνοντας στρογγυλό σχήμα, 22 εκ. το καθένα. Σε κάθε βάση μοιράζουμε και απλώνουμε τη γέμιση φέτας στο κέντρο αφήνοντας 3 εκ. κενό προς τις άκρες, προσθέτουμε από πάνω τις φέτες ντομάτας.

Ανασηκώνουμε τη ζύμη στις άκρες και κλείνουμε κυκλικά προς το κέντρο. Αλείφουμε τις πίτες με το ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μείγμα μυρωδικών. Φουρνίζουμε τις ντοματόπιτες στο χαμηλότερο ράφι, στις αντιστάσεις, για περίπου 35´. Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκα φύλλα βασιλικού.

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Στο πολυμηχάνημα χρησιμοποιούμε τις λεπίδες και βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο. Αλέθουμε μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

Βήμα 2

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε, συνεχίζοντας με τον κρόκο και το νερό. Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι τα υλικά να γίνουν μια σφιχτή ζύμη. Δημιουργούμε μια μπάλα και τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30´.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα, προσθέτουμε το γιαούρτι, τον βασιλικό, το θυμάρι, το μπούκοβο, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σε αντικολλητικό χαρτί πασπαλίζουμε 1 κ.σ. αλεύρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσια κομμάτια.

Βήμα 4

Ετοιμάζουμε τις τάρτες από την αρχή σε αντικολλητικό χαρτί όπου και θα τις ψήσουμε δύο-δύο. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα ζυμάρια σε βάσεις δίνοντας στρογγυλό σχήμα, 22 εκ. το καθένα. Σε κάθε βάση μοιράζουμε και απλώνουμε τη γέμιση φέτας στο κέντρο αφήνοντας 3 εκ. κενό προς τις άκρες, προσθέτουμε από πάνω τις φέτες ντομάτας.

Βήμα 5

Ανασηκώνουμε τη ζύμη στις άκρες και κλείνουμε κυκλικά προς το κέντρο. Αλείφουμε τις πίτες με το ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μείγμα μυρωδικών. Φουρνίζουμε τις ντοματόπιτες στο χαμηλότερο ράφι, στις αντιστάσεις, για περίπου 35´. Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκα φύλλα βασιλικού.