Agkinares_prasa
clock icon
60'

Αγκινάρες με πράσα ασπρογιαχνί

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, χοντροκομμένα
  • 10 αγκινάρες, καθαρισμένες*
  • 2 πατάτες, χοντροκομμένες
  • 500 γρ. πράσα, χοντροκομμένα
  • 5 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 5 κουτ. σούπας ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
  • 40 ml χυμό λεμονιού

Οι τρυφερές αγκινάρες μαγειρεύονται με τα γλυκά πράσα και κάνουν ένα υπέροχο λαδερό γεμάτο ανοιξιάτικη φρεσκάδα. Μην ξεχάσετε τον δυόσμο, θα κάνει τη διαφορά!

Για το καθάρισμα της αγκινάρας δείτε εδώ. Σε μια ευρύχωρη, πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1΄ μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε τα σκόρδα, τα καρότα, τις αγκινάρες, τις πατάτες, τα πράσα και σοτάρουμε για 2΄-3΄ επιπλέον, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε περίπου 250 ml νερό, τα μυρωδικά, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά και, μόλις πάρει μια βράση, κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 35΄ ή μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.

Σερβίρουμε με επιπλέον ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά και χυμό λεμονιού αν θέλουμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το καθάρισμα της αγκινάρας δείτε εδώ. Σε μια ευρύχωρη, πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1΄ μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε τα σκόρδα, τα καρότα, τις αγκινάρες, τις πατάτες, τα πράσα και σοτάρουμε για 2΄-3΄ επιπλέον, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα.

Βήμα 2

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε περίπου 250 ml νερό, τα μυρωδικά, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά και, μόλις πάρει μια βράση, κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 35΄ ή μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.

Βήμα 4

Σερβίρουμε με επιπλέον ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά και χυμό λεμονιού αν θέλουμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη