psomaki_murtilou_anoigma
clock icon
2:0'

Αφράτα γλυκά ψωμάκια με μαρμελάδα μύρτιλο

Υλικά

  • 520 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 200 γρ. γάλα
  • 10 γρ. μαγιά ξηρή
  • 40 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. μαρμελάδα μύρτιλο

Ένα comfort και εύκολο γλυκό.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε ελαφρά. Κατόπιν διαλύουμε μέσα με ένα κουτάλι τη μαγιά. Προσοχή να μην καίει. Το γάλα δεν πρέπει να ξεπεράσει τη θερμοκρασία των 35ο C, με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.

Στη συνέχεια, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με γάντζο όλα τα υλικά μαζί εκτός από το αλάτι. Κατόπιν προσθέτουμε και τη μαρμελάδα μύρτιλο για 5΄ σε αργή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε για άλλα 5΄-7΄ σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιογενής και ελαστική. Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, και πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια 80 γρ., τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους, και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 60΄.

Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για περίπου 12΄-14΄. Αφήνουμε να κρυώσουν, τα γεμίζουμε με μαρμελάδα μύρτιλο με τη βοήθεια ενός κορνέ και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη πριν τα σερβίρουμε.

Συνταγές: Σπύρος Πεδιαδιτάκης
(Εστιατόριο Άκρα, Παγκράτι και ζαχαροπλαστείο Ourse, Γλυφάδα)
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε ελαφρά. Κατόπιν διαλύουμε μέσα με ένα κουτάλι τη μαγιά. Προσοχή να μην καίει. Το γάλα δεν πρέπει να ξεπεράσει τη θερμοκρασία των 35ο C, με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.

Βήμα 2

Στη συνέχεια, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με γάντζο όλα τα υλικά μαζί εκτός από το αλάτι. Κατόπιν προσθέτουμε και τη μαρμελάδα μύρτιλο για 5΄ σε αργή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε για άλλα 5΄-7΄ σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιογενής και ελαστική. Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, και πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο.

Βήμα 4

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια 80 γρ., τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους, και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 60΄.

Βήμα 5

Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για περίπου 12΄-14΄. Αφήνουμε να κρυώσουν, τα γεμίζουμε με μαρμελάδα μύρτιλο με τη βοήθεια ενός κορνέ και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη πριν τα σερβίρουμε.

Συνταγές: Σπύρος Πεδιαδιτάκης
(Εστιατόριο Άκρα, Παγκράτι και ζαχαροπλαστείο Ourse, Γλυφάδα)
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography