Όπως κάθε Τετάρτη έτσι και χθες είχαμε το κουίζ του Viber. Αυτή τη φορά σας θέσαμε ένα γλυκό δίλημμα: μπακλαβάς ή κανταΐφι; Από την αρχή της αναμέτρησης τα δύο σιροπιαστά φαίνονταν ισοδύναμα, αλλά τελικά ο μπακλαβάς επικράτησε οριακά με ποσοστό 52% έναντι του ποσοστού 48% που πήρε το κανταΐφι. Ό,τι κι αν ψηφίσατε εμείς σας έχουμε, όπως πάντα, χρήσιμες πληροφορίες και φυσικά συνταγές και για τα δύο.

Μπακλαβάς
Ένα αγαπημένο γλυκό ταψιού, που φτιάχνεται με φύλλα κρούστας, γεμίζεται με ξηρούς καρπούς, όπως καρύδι και φιστίκι Αιγίνης και σιροπιάζεται. Πολλές χώρες διεκδικούν την καταγωγή του, ωστόσο επικρατέστερη θεωρία φαίνεται πως είναι ότι δημιουργήθηκε από τουρκικά φύλα της κεντρικής Ασίας και τελειοποιήθηκε στις κουζίνες των ανακτόρων του σουλτάνου, στο παλάτι Τοπκαπί. Όπως και να έχει είναι πολύ δημοφιλές γλυκό στη χώρα μας και σήμα κατατεθέν της. Κλείνει ωραία ένα γεύμα, ενώ συνοδεύει πολύ ωραία και έναν καφέ, ιδίως τον ελληνικό.

Κανταΐφι
Άλλο ένα σιροπιαστό γλυκό ταψιού, που έχει κι αυτό γέμιση συνήθως από καρύδι, αλλά αντί για φύλλα κρούστας έχει μια ειδική ζύμη, το φύλλο κανταΐφι. Είναι δημοφιλές γλυκό σε αραβικές χώρες όπως ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, αλλά και σε Τουρκία και Ελλάδα. Ταιριάζει ωραία με παγωτό καϊμάκι και συνοδεύει τέλεια τον ελληνικό καφέ.

Δοκιμάστε και τις συνταγές που επιλέξαμε για εσάς για να φτιάξετε αυτά τα δημοφιλή γλυκά στο σπίτι:


Κλασικός μπακλαβάς
Πλούσιος, τραγανός και βουτυρένιος, ο μπακλαβάς είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα σιροπιαστά.


Ελληνικός νηστίσιμος μπακλαβάς με μέλι
Στη συνταγή του ελληνικότατου μπακλαβά από την Εύβοια, που ο Ηλίας Μαμαλάκης υιοθέτησε ως έναν από τους καλύτερους, πρόσθεσε και πιπέρι και ιδού το αποτέλεσμα!


Μπακλαβάς με πορτοκάλι, καρύδια και τζίντζερ
Ο κλασικός και αγαπημένος μπακλαβάς σε μια συνταγή λίγο πειραγμένη. Το άρωμα τζίντζερ ταιριάζει πολύ με την κανέλα, το γαρίφαλο και το σιρόπι. Ιδανικό επιδόρπιο για τα κυριακάτικα και τα γιορτινά τραπέζια που θα τους ενθουσιάσει όλους!


Κανταϊφάκια σιροπιαστά με μέλι
Αυτά τα σιροπιαστά γλυκάκια με φιστίκια είναι το τέλειο κέρασμα για τους καλεσμένους σας.

Ορφανό κανταΐφι
Το κανταΐφι σε μια διαφορετική εκδοχή. Απολαύστε το με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ, μετά το φαγητό.


Εκμέκ κανταΐφι
Το πολίτικο εκμέκ είναι ένα σιροπιασμένο ψωμί σαν τσουρέκι και το σερβίρουν με καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα! Η δική μας παραλλαγή έχει για βάση του κανταΐφι σιροπιασμένο κι από πάνω αφράτη κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί και καβουρδισμένα αμύγδαλα.