Το εστιατόριο Soil του σεφ Τάσου Μαντή έκλεισε μόλις τα τρία χρόνια λειτουργίας του, έχοντας δημιουργήσει μια ομάδα που κινείται σαν ένα σώμα προς το κοινό όραμα.
Το εστιατόριο είναι οι άνθρωποί του. Αυτή τη συνθήκη συναντήσαμε στο Soil. Μια δεμένη ομάδα που με τον καιρό μεγαλώνει και εξελίσσεται. Τα μέλη της γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, αφού οι περισσότεροι έχουν ξανασυναντηθεί επαγγελματικά προτού βρεθούν εδώ. Eπιλογή που δεν είναι τυχαία, αφού το επαγγελματικό ταίριασμα είναι υπόθεση σπάνια και δύσκολα διατηρείται επί μακρόν.
Η ομάδα του Soil καταφέρνει να αναπτύσσεται ατομικά και συλλογικά, αντιμετωπίζοντας την απαιτητική φύση της δουλειάς με όπλο το καλό κλίμα και το κοινό πάθος για τη γαστρονομία. «Ένας προς έναν επιλέγουν συνειδητά να βρίσκονται μαζί μας, να δουλεύουν σκληρά και να εξελίσσονται. Αυτό αποτελεί ένα στοιχείο που κάνει την ομάδα να ξεχωρίζει και να την κρατά ισχυρή», μου εξηγεί ο μάνατζερ του εστιατορίου Βασίλης Μαραβέλης.
Επιπλέον, οι σχέσεις διαπνέονται από ειλικρίνεια, ελευθερία έκφρασης και αίσθημα ασφάλειας, στοιχεία που για τον Τάσο Μαντή συναποτελούν πέρα από οτιδήποτε άλλο την ενοποιητική δύναμη της ομάδας.
Το όραμα
Ο Τάσος Μαντής και ο συνιδιοκτήτης και Food & Beverage Manager του Soil Αλέξανδρος Μουρίδης υλοποιούν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το όραμά τους για μια γαστρονομική εμπειρία, βαθιά και αληθινά συνδεδεμένη με τη φύση. Η «γήινη» αυτή γαστρονομία διέπεται από μια καθ’ όλα πράσινη φιλοσοφία που φροντίζει το περιβάλλον και μας θυμίζει να σεβόμαστε τους καρπούς που μας τρέφουν. Με γνώμονα τις αρχές αυτές, ο Μαντής δημιουργεί ένα μενού βασισμένο στην εποχικότητα, γεμάτο από βότανα, μυρωδικά και λουλούδια που καλλιεργούνται στο μποστάνι του Soil στο Αλεποχώρι. Αυτό το εγχείρημα βραβεύτηκε διπλά από τον οδηγό Michelin με ένα αστέρι και ένα πράσινο αστέρι, για μια συνολική γευστική εμπειρία υψηλού επιπέδου βασισμένη στις αρχές της βιωσιμότητας.
Το κοινό βίωμα
Ακούγοντας τον Νίκο Δασκάλου, Development Chef του εστιατορίου, να περιγράφει την αφοσιωμένη συμμετοχή όλων των παιδιών, από την ομάδα της κουζίνας μέχρι εκείνη του σέρβις, στη φροντίδα του κήπου στο Αλεποχώρι, αντιλαμβάνομαι ότι η από κοινού βιωμένη εμπειρία γίνεται ο συνεκτικός ιστός της ομάδας.
Στον κήπο μαθαίνουν να βοηθούν, να σέβονται τα δώρα της φύσης και τον ανθρώπινο μόχθο. Το μποστάνι γίνεται ο χώρος έμπνευσης για κάθε νέο πιάτο. Και το εστιατόριο, το σπίτι της ομάδας, ο χώρος όπου τα μέλη του μπορούν να εξελίσσονται πραγματικά. Αυτή είναι, άλλωστε, η ευχή του Τάσου.
Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης