Ένα τυροκομείο στην Κρήτη με παράδοση από το 1950 στο οροπέδιο του Ασκύφου, στο νομό Χανίων, το «Σφακιανό», δημιουργεί νέα προϊόντα παράλληλα με τους κλασικούς κωδικούς του, που έχουν ήδη κερδίσει το κοινό τους.

Ο Μανούσος Τσιτσιρίδης έμαθε την τέχνη από πατέρα και παππού, σπούδασε το επάγγελμα στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και συνέχισε ως 3η γενιά την τέχνη που έμαθε από μικρό παιδί. Διατήρησε τη συνταγές του παππού για κάποιους κλασικούς κωδικούς του, όπως την παλαιωμένη πρόβεια γραβιέρα, αλλά δημιούργησε και νέα προϊόντα, θέλοντας να εναρμονιστεί με τη σύγχρονη εποχή και τις διαφοροποιημένες ανάγκες του καταναλωτικού κοινού.

Έτσι, εμπνεύστηκε το «Μεσογειακό», που είναι ένα κίτρινο, σκληρό, καπνιστό τυρί από πρόβειο γάλα αρωματισμένο με θυμάρι, αλλά και γραβιέρα με παστουρμά. Ακόμη, δημιούργησε τη δική του πρόταση για τυρί τοστ, ένα ημίσκληρο μπαστούνι από αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο μπορεί, επίσης, να κοπεί σε πιο χοντρές φέτες και να γίνει ένα νόστιμο σαγανάκι.

Πλέον, στην παραγωγή έχει μπει και ο γιος του, επίσης απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, οπότε 3η και 4η γενιά συνεργάζονται για το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό που χαρακτηρίζει τα τυριά τους είναι ότι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην πρώτη ύλη, που γι’ αυτούς είναι το γάλα των ζώων της περιοχής.

Επειδή παραμένουν μια οικογενειακή επιχείρηση, τα προϊόντα τους τα βρίσκουμε σε επιλεγμένα σημεία σε όλη τη χώρα, ενώ εξάγουν και στην Αγγλία όπου αγαπούν πολύ τις παλαιωμένες γραβιέρες τους και τη γαλομυζύθρα τους, ένα μαλακό, λευκό τυρί.

Φτιάχνουν ακόμη κατσικίσια γραβιέρα, ξερό αλλά και νωπό ανθότυρο, ανθόγαλο, στακοβούτυρο και τυρομάλαμα. Τα τελευταία χρόνια διαθέτουν και τα προϊόντα τους και μέσω του τυροπωλείου της οικογένειας Τσιτσιρίδη στην Αθήνα, που βρίσκεται στην Αργυρούπολη (Χρ. Σμύρνης 23, τηλ. 210 9914047).

info:
Τυροκομείο Μανούσος Τσιτσιρίδης «Το Σφακιανό», Ασκύφου Σφακίων, Χανιά, τηλ. 6977476102.