Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ορεκτικά, σάλτσες, ακόμα και αγνά σπιτικά φαγητά, μαγειρεμένα παραδοσιακά αλλά με δημιουργική διάθεση και φρέσκια ματιά, είναι μόνο μερικά από όσα ετοιμάζει η Αύρα Πανουσοπούλου, δημιουργός των προιόντων “YIAM”.
«Οταν άρχισα να μαγειρεύω και ειδικά όταν έφυγα από την Αθήνα και πήγα στο χωριού, άρχισε μια προσωπική διαδρομή όπου ανακάλυπτα έναν θησαυρό… με όλη την έξαψη και τον ενθουσιασμό που έχει μια τόσο σημαντική ανακάλυψη. Η γαστρονομική μας παράδοση και η στενή επαφή που έχει με την εποχικότητα των προϊόντων, τα ζώα, τα φυτά, την τοπικότητα των υλικών και την ευφάνταστη δημιουργία με μάγεψαν! Εκεί βρήκα συμπυκνωμένη όλη την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, μετουσιωμένα από τις γιαγιάδες μας σε μεζεδάκια, γλυκάκια, πίτες και ντολμαδάκια! Με το εργαστήριο yiam την έβαλα σε βαζάκια και τη σύστησα ξανά μέσα από τις δικές μου κατσαρόλες, προσθέτοντας και τη δική μου άποψη. Τώρα πήρε σειρά και ο γιος μου ο Κωστής και φτιάχνει τη δική του άποψη! Η κουζίνα είναι μια πολύ σκληρή δουλειά. Είναι σαν το μπαλέτο. Έχει πολύ σκληρή δουλειά στο παρασκήνιο, για να μοιάζει αέρινο και παραμυθένιο! Δεν θα ξεχώριζα τους ανθρώπους του χώρου της γαστρονομίας σε άντρες και γυναίκες. Δεν πιστεύω ότι έχουμε περισσότερους άντρες σεφ επαγγελματίες επειδή οι γυναίκες δεν είναι δημιουργικές ή δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες. Θεωρώ ότι αν εννοούμε την ισότητα πραγματικά, δεν έχει σημασία το φύλο. Στην Ελλάδα όμως, ακόμα, επειδή το βάρος της δημιουργίας οικογένειας το σηκώνει η γυναίκα, έχει μια μεγάλη δυσκολία επιπλέον για να καταφέρει να είναι στον ίδιο στίβο με τον άντρα. Απλώς θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της οικογένειας για να καμαρώσουμε περισσότερες γυναίκες σεφ! Και όπως όλες οι δουλειές, πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις για να μην το νιώθεις σαν δουλειά, γιατί οι ώρες είναι ατελείωτες! Είναι η ζωή σου…»
info
Yiam εργαστήριο γεύσεων, Αγιά, Λάρισα, τηλ.: 24940 22225, yiam.gr