Η Yiam με τα ευφάνταστα γλυκά κουταλιού, τις μαρμελάδες και τα διάφορα ορεκτικά κάνει το επόμενο δημιουργικό βήμα κλείνοντας σε βάζα και σπιτικό φαγητό, έτοιμο για σερβίρισμα.

Πριν από περίπου 20 χρόνια η Αύρα Πανουσοπούλου αποφάσισε να αφήσει την Αθήνα αναζητώντας την ήρεμη ζωή της επαρχίας. Μητέρα μικρών παιδιών, ήθελε για το οικογενενειακό τραπέζι τα καλύτερα της φύσης, πολλά εκ των οποίων καλλιεργούσε η ίδια. Ετσι, ξεκίνησε να φτιάχνει γλυκά, σάλτσες και τουρσιά που, αφού δοκιμάστηκαν από φίλους και έλαβαν εξαιρετικά σχόλια, την έπεισαν να ανοίξει το δικό της εργαστήριο στη Λαμία, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αγιά Λάρισας. Σήμερα, στη Yiam συμμετέχει όλη η οικογένεια, με τον πρωτότοκο γιο της Cokos (Κωστή Παπαχαραλάμπους), που είναι μάγειρας, να συστήνει τις δικές του προτάσεις. Από κοινού, μοιράζονται μαζί μας την ιστορία και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Από το χωράφι στο ράφι
«Πολλά από τα φρέσκα υλικά που χρησιμοποιούμε τα καλλιεργεί ο σύζυγός μου Αχιλλέας και γενικά προσπαθούμε η πρώτη ύλη να προέρχεται από παραγωγούς της περιοχής. Στη συνέχεια, όλη η παραγωγική διαδικασία γίνεται στο εργαστήριο, χωρίς την προσθήκη χρωμάτων, αρωμάτων ή συντηρητικών, για να καταλήξουν σε βαζάκια και από εκεί στο ανανεωμένο μας eshop και σε καταστήματα», εξηγεί η Αύρα. «Ξεκινώντας είχα μια φόρα που δεν με άφηνε να κάνω πίσω. Αισθανόμουν ότι πήγαινε από μόνο του. Τώρα, βλέποντας πίσω, αναρωτιέμαι πώς τα κατάφερα!» εξομολογείται η ίδια όταν τη ρωτάω για τα πρώτα χρόνια και τις δυσκολίες που συνάντησε όταν αποφάσισε να τυποποιήσει τις δημιουργίες της. Σήμερα, αν και πολύ δραστήρια ακόμα, έχει και τη βοήθεια του γιου της Κωστή στην παραγωγή. «Είμαι παιδί της μάνας μου όπως κάθε μάγειρας και η μάνα μου, καθόλου τυχαία, είναι γνωστή πλέον γαστρονόμος», λέει ο Κωστής, που μετά από ταξίδια και δουλεύοντας δίπλα σε μεγάλους μάγειρες και σε διάσημα εστιατόρια δίνει τη δική του, δημιουργική χροιά στη Yiam.

Η νέα εποχή της Yiam
Τελευταία προσθήκη στην γκάμα τους τα φαγητά κατσαρόλας σε βαζάκια, όπως μπριάμ, γιουβαρλάκια και μοσχάρι γιουβέτσι, έτοιμα για ζέσταμα και σερβίρισμα. Η ιδέα και οι συνταγές είναι του Κωστή και γεννήθηκαν μέσα στην καραντίνα, με στόχο να προσφέρεται στον κόσμο μαγειρεμένο φαγητό, φτιαγμένο με αγνά υλικά. «Τα φαγητά είναι η πρότασή μας στις νέες αυτές συνθήκες που καλούμαστε να προσαρμοστούμε. Ταυτόχρονα, κάνουν το καλό φαγητό πιο προσβάσιμο και εύκολο από ποτέ», αναφέρει, προσθέτοντας ότι τα βάζα διατηρούν ζωντανές τις γεύσεις και τα αρώματα. Μία ακόμη δική του πρόταση και το καρύκευμα Ooh mommy, ένα «umami υλικό», όπως μας το περιγράφει, το οποίο είναι εκχύλισμα αλατιού με ποικιλία μεσογειακών υλικών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για αλάτι στο φαγητό.

Μελλοντικά σχέδια
Για το μέλλον, η Αύρα επιθυμεί σταδιακά να αφήσει το κομμάτι της παραγωγής στον Κωστή, αν και ο ίδιος τη βλέπει ενεργή για πολλά χρόνια ακόμη, ώστε μαζί να κάνουν και το επόμενο βήμα: ένα Yiam μαγαζί στην Αθήνα, με φαγητό που θα συνδυάζει τη φιλοσοφία της μητέρας του με τις δικές του γνώσεις στην κουζίνα.

info
Yiam εργαστήριο γεύσεων, Αγιά, Λάρισα, τηλ.: 24940 22225, yiam.gr

Δείτε επίσης:
Ντοματάκια σαν κόκκινες πέρλες στη Χίο

Καρακάνας: Ελληνικά τυριά με σύγχρονες παρεμβάσεις

Παραδοσιακό συριανό λουκούμι Συκουτρή