Η οικογένειαά του είχε εδώ και αρκετές δεκαετίες ιδιαίτερη τριβή με τα βότανα, τα αρώματα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, όταν τα τελευταία τοποθετούνται στο φαγητό ή σε αφεψήματα. Σήμερα, ο Φίλιππος Μπάρμπας βρίσκεται στην Κόνιτσα και καλλιεργεί το θαυματουργό ιπποφαές στην μοναδική αναγνωρισμένη μονάδα καλλιέργειας στην Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν «όταν κάποια στιγμή ακούσαμε από συγγενείς στη Γερμανία για το ιπποφαές» αναφέρει ο καινοτόμος παραγωγός στην τετ-α-τετ συνάντησή μας στο κτήμα του, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 420 μέτρων και περίπου 450 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Μετά από παρότρυνση των συγγενών του, ο Φίλιππος Μπάρμπας φέρνει το 2009 την ποικιλία ιπποφαές γερμανικής προελεύσεως, στα ατού της οποίας συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί την πλουσιότερη σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τα πρώτα δέντρα φυτεύονται στο κτήμα του και το «Ελιξήριό» του αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά.

Με το πέρασμα του χρόνου, η φήμη του προϊόντος αρχίζει να διευρύνεται, η ζήτηση αυξάνεται, συμπαρασύροντας μαζί και την παραγωγή. Σήμερα, σε μία έκταση επτά στρεμμάτων, στους πρόποδες της Πίνδου, καλλιεργούνται κάθε χρόνο χίλια δέντρα ιπποφαές, ένα φυτό με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Θεμελιώδης αρχή στη φιλοσοφία του κυρίου Μπάρμπα αποτελεί η αποφυγή χρήσης φυτοφαρμάκων, καθώς η καλλιέργεια ιπποφαούς – πρέπει να – γίνεται με απόλυτα φυσικό τρόπο, φροντίδα και μεράκι.

Η διαδικασία της συγκομιδής
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ως προς το σχήμα και μέγεθος, το ιπποφαές θυμίζει μικρές ρώγες σταφυλιού σε πορτοκαλί χρώμα. Τα φύλλα του δέντρου, στα οποία εντοπίζεται, είναι καταπράσινα, στενόμακρα και με μερικά μικρά αγκάθια στην άκρη.

«Η συγκομιδή γίνεται μία φορά τον χρόνο. Η διαδικασία ξεκινάει μετά το πέρας του Δεκαπενταύγουστου και ξεκινά κόβοντας τα κλαδιά από τα καλλιεργημένα δέντρα. Με τον τρόπο αυτό, συλλέγουμε τον νωπό καρπό. Εκτός από χρονοβόρα, η συγκεκριμένη διαδικασία είναι και αρκετά επίπονη, διότι ανάμεσα στους θαυματουργούς καρπούς υπάρχουν τα μυτερά αγκάθια, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν» υπογραμμίζει ο παραγωγός, με το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να παράξει ένα δέντρο καρπούς να υπολογίζεται περίπου στα τέσσερα χρόνια.

Αφού πραγματοποιηθεί το στάδιο αυτό, οι καρποί μπαίνουν σε βαθιά κατάψυξη με τη δόνηση που χρησιμοποιείται στη συνέχεια να συμβάλλει καθοριστικά στον διαχωρισμό του νωπού καρπού από τα φύλλα. Το μεγάλο πλεονέκτημα της συγκομιδής είναι ότι «πραγματοποιείται εντός 20 ημερών και δεν υπάρχουν στενά χρονικά περιθώρια που να δημιουργούν πίεση και άγχος. Ο καρπός μπορεί να μείνει στα δέντρα μέχρι και τον χειμώνα» αναφέρει ο παραγωγός. Η διαδικασία της διαλογής ξεκινά.

Οι καρποί μεταφέρονται στη βιοτεχνία της επιχείρησης, η οποία αποτελεί την πρώτη βιοτεχνία υπερτροφών στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε μετά από προσωπική έρευνα, μελέτη και μεράκι από τον κύριο Μπάρμπα. Το επαγγελματικό εργαστήριο της μονάδας παραγωγής είναι εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τις απαιτούμενες από το κράτος αδειοδοτήσεις, ενώ τηρεί όλες τις προδιαγραφές και τις αρχές του συστήματος HACCP για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

Η μεγάλη ζήτηση και η παρουσίαση της Google
«Ποτέ δεν μας έχει περισσέψει προϊόν, πάντα εξαντλείται πριν ξεκινήσει η σεζόν, στις αρχές καλοκαιριού μας εξαντλούνται τα περισσότερα προϊόντα, όλες οι μορφές» μας εκμυστηρεύεται ο κύριος Μπάρμπας. Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει η ενεργή παρουσία της εταιρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, το μοντέλο προώθησης που υιοθετήθηκε έγινε Case Study από την Google, ως μία από τις πιο πετυχημένες στρατηγικές ανάδειξης μικρών εταιριών σε μεγάλη κλίμακα, αξιοποιώντας τεχνικές Digital Marketing.

Η θρεπτική του αξία
«Η επιλογή του ιπποφαούς δεν ήταν τυχαία. Η συγκεκριμένη υπερτροφή έχει εντός της 190 θρεπτικά συστατικά και το σημαντικότερο τους σωστούς συνδυασμούς που έχει δημιουργήσει η ίδια η φύση, προκειμένου ο οργανισμός να είναι σε θέση να απορροφήσει όλα τα ευεργετικά συστατικά του καρπού. Στο ιπποφαές, “κρύβονται” ακόμα και ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν κυρίως στα θαλασσινά, στα ψάρια και στο μουρουνέλαιο. Στη βιοτεχνία μας, εμείς τα απορροφάμε από το σποράκι του καρπού με τη διαδικασία της ψυχρής έκρηξης» επισημαίνει ο καλλιεργητής.

Η αλήθεια είναι ότι το ιπποφαές είναι – χωρίς υπερβολή – ένας διατροφικός παράδεισος. 190 θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και Ε, βιοτίνη, φολικό οξύ, ωμέγα 3,6,7 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες συναντώνται σε έναν μόνο καρπό.

Οδεύοντας στο τώρα
Με τη δυνατότητα του ιπποφαούς να καταναλωθεί είτε ατόφιο, είτε να γίνει μέρος μίας λαχταριστής – και άκρως ευεργετικής – συνταγής, η μονάδα παραγωγής του Φίλιππου Μπάρμπα δημιουργεί περισσότερα από 450 διαφορετικά βιολογικά προϊόντα, τα οποία διανέμει σε όλη την Ελλάδα μέσω του e-shop της. Τελευταίο της project αποτελούν τα συμπληρώματα διατροφής, με το γαϊδουράγκαθο, το γανόδερμα, το κουρκουμίνι και την πιπερίνη να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές.

Όλα δείχνουν ότι η απόφαση του Φίλιππου Μπάρμπα να ασχοληθεί μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με κάτι που να ικανοποιεί την δημιουργική του φύση και να εκπληρώνει την καινοτόμο σκέψη του έγινε το δικό του επαγγελματικό «ελιξήριο».

info
ippofaes.gr, τηλ. 693 7971879, Facebook: Ελιξήριο, Instagram: @elixirio_konitsa, TikTok: @elixirio