Οι έτοιμες πίτες είναι ένας γρήγορος, εύκολος και γευστικός τρόπος να δημιουργήσουμε νόστιμα γεύματα χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Είτε τις χρησιμοποιούμε για ένα γρήγορο σνακ, είτε ως βάση για δημιουργικά γεύματα, οι επιλογές στα supermarket είναι αμέτρητες. Από τις παραδοσιακές ελληνικές πίτες για σουβλάκι, μέχρι τις μεξικανικές τορτίγιες και τις λεπτές αραβικές πίτες, υπάρχει κάτι για κάθε γούστο και διατροφική ανάγκη.
Τα τελευταία χρόνια, οι έτοιμες πίτες έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθηση, με νέες επιλογές να κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των σουπερμάρκετ. Οι καταναλωτές αναζητούν πιο υγιεινές εκδοχές, όπως πίτες ολικής άλεσης, χωρίς γλουτένη ή εμπλουτισμένες με σπόρους και υπερτροφές. Παράλληλα, η μαγειρική εμπνέει νέες χρήσεις: πίτες ψημένες στον φούρνο σαν τραγανές βάσεις για πίτσα, τριγωνικά κομμένες σαν nachos, διπλωμένες σε quesadillas ή ακόμα και ως αντικατάσταση του ψωμιού στα καθημερινά γεύματα.
Για όσους αναζητούν ιδέες, μια ελληνική πίτα μπορεί να γεμιστεί με φέτα, ντομάτα και ρίγανη για ένα γρήγορο μεσογειακό γεύμα. Οι τορτίγιες γίνονται υπέροχα wraps με κοτόπουλο και λαχανικά ή ψήνονται στο τηγάνι με τυρί για λαχταριστές quesadillas. Οι αραβικές πίτες μετατρέπονται σε τραγανά chips αν κοπούν και ψηθούν με λίγο ελαιόλαδο και μπαχαρικά.
Οι βασικές κατηγορίες πίτας που βρίσκουμε στα supermarket
- Πίτες για σουβλάκια: Οι κλασικές ελληνικές πίτες, μαλακές και εύκαμπτες, ιδανικές για τυλιχτά σουβλάκια αλλά και για wraps με διάφορες γεμίσεις. Μπορούν να ζεσταθούν σε τηγάνι ή στο φούρνο για λίγα λεπτά πριν τη χρήση.
- Τορτίγιες: Οι λεπτές μεξικανικές πίτες από αλεύρι σίτου ή καλαμποκιού, που χρησιμοποιούνται σε burritos, quesadillas και tacos. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και είναι εξαιρετικά ευέλικτες.
- Αραβικές πίτες: Λεπτές και ανοιχτές στο εσωτερικό, ιδανικές για γέμιση με κρέας, λαχανικά ή ακόμα και γλυκές προτάσεις. Συχνά χρησιμοποιούνται σε sandwich και roll-ups.
- Πίτες ολικής άλεσης και χωρίς γλουτένη: Για όσους ακολουθούν ειδικές διατροφές, υπάρχουν επιλογές από αλεύρι ολικής άλεσης ή χωρίς γλουτένη, οι οποίες προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς να στερούνται γεύσης.
- Λεπτές γαλλικές κρέπες (crêpes): Έτοιμες για γέμιση, είτε με αλμυρά υλικά, όπως τυρί και αλλαντικά, είτε με γλυκές επιλογές όπως πραλίνα και φρούτα.
- Φύλλα πίτας: Αν και συνήθως χρησιμοποιούνται σε σπιτικές πίτες, τα έτοιμα φύλλα είναι μια λύση για γρήγορες δημιουργίες, από σφολιάτες μέχρι τραγανά πιτάκια γεμιστά με τυρί, λαχανικά ή κιμά.
Πώς να επιλέξουμε την κατάλληλη πίτα
Η επιλογή της σωστής πίτας εξαρτάται από το γεύμα που θέλουμε να ετοιμάσουμε. Για πιο ελαφριά γεύματα, οι τορτίγιες και οι πίτες ολικής άλεσης είναι ιδανικές. Αν αναζητούμε κάτι πιο παραδοσιακό, οι ελληνικές πίτες είναι η ασφαλής επιλογή. Για διεθνείς γεύσεις, οι αραβικές πίτες ή οι κρέπες προσφέρουν νέες προτάσεις.
Συντήρηση και χρήση
Οι περισσότερες έτοιμες πίτες διατηρούνται στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος και μπορούν να καταψυχθούν για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Πριν τη χρήση, καλό είναι να τις ζεστάνουμε ελαφρώς ώστε να γίνουν πιο εύκαμπτες και απολαυστικές.
Αυτές είναι οι πίτες που επιλέξαμε
1. ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Αξιαγάπιτες Σουβλακόπιτες
Η εκδοχή της παραδοσιακής πίτας για σουβλάκι στην εξελιγμένη της μορφή, με αλεύρι καλαμποκιού. Είναι αφράτη και νόστιμη, έχει φωτεινό κίτρινο χρώμα και ταιριάζει πολύ με φρέσκα ή ψημένα λαχανικά, μανιτάρια και σάλτσα γιαουρτιού. Στα συστατικά αναφέρει: Αλεύρι σίτου (47%), αλεύρι αραβοσίτου (10%), νερό, μαγιά, ξίδι, αλάτι, ζάχαρη, γαλακτωατοποιητής (μονο και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, στεατόϋλο -2-γαλακτυλικό νάτριο), συντηρητικό (προπιονικό ασβέστιο, σορβικό οξύ), χρωστική: κουρκουμίνη.
2. EL SABOR Wholemeal Wraps Πίτες Τορτίγιες
Μια από τις δημοφιλέστερες προτάσεις για σπιτικά ρολάκια και για ελαφριά γεύματα στο γραφείο ή στο σχολείο. Στα συστατικά αναφέρει: Αλεύρι ολικής άλεσης (55%), νερό, φυτικό λίπος (παλμολεΐνη), σταθεροποιητές: γλυκερίνη (Ε422), Καρβοξυ-μεθυλική κυτταρίνη (E466), γλουτένη (αλεύρι σίτου), αλάτι, ρυθμιστής οξύτητας: Μηλικό οξύ (Ε296), γαλακτωματοποιητής (Ε471 ), διογκωτικό αρτοποιίας (E500), συντηρητικά: Προπιονικό νάτριο (E281), σορβικό κάλιο (E202), βελτιωτικό αλεύρων (L-κυστεϊνη).
3. ΑΡΤΟΠΟΥΛΟΣ Αραβικές Πίτες
Αυτές οι αραβικές πίτες με αλεύρι ολικής άλεσης και προζύμι είναι ιδανικές για να φτιάξετε ελαφριά σνακ σε ρολάκια αλλά αν τις τεμαχίσετε είναι ιδανικές και για dip. Στα συστατικά αναφέρουν:
Αλεύρι σίτου ολικής άλεσης (63% – Προέλευσης Ε.Ε. και εκτός Ε.Ε.), νερό, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, προζύμι σίτου (νερό, αλεύρι σίτου, καλλιέργεια προζυμιού, γαλακτικό οξύ, οξικό οξύ), βύνη κριθαριού, Σταθεροποιητές: σιρόπι σορβιτόλης, γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, κόμμι γκουάρ, κόμμι κυτταρίνης, Συντηρητικά: Προπιονικό Ασβέστιο, Σορβικό κάλιο.
4.ALFA Πίτες Τορτίγιες Grilled
Aνάλαφρες πίτες, που ταιριάζουν με τις συνήθειες της μεσογειακής διατροφής με έξτρα γεύση για όσους δεν έχουν ψησταριές στο σπίτι. Τρώγονται σκέτες αντί για ψωμί ή ως ρολό για ένα ελαφρύ σνακ με ό,τι γέμιση αγαπάτε. Στα συστατικά αναφέρει: Αλεύρι σίτου 63%, νερό, φοινικόλιπος, σταθεροποιητές: (γλυκερόλη, άλας με νάτριο της καρβοξυμεθυλοκυτταρίνης, κόμμι γκουάρ), γλουτένη σίτου, διογκωτικά: (διφωσφορικά άλατα, ανθρακικά άλατα νατρίου), γλυκόζη σίτου, μαγειρικό αλάτι, γαλακτωματοποιητής: μονο- και δι-γλυκερίδια των λιπαρών οξέων, ρυθμιστής οξύτητας: μηλικό οξύ, συντηρητικά: (προπιονικό ασβέστιο, σορβικό κάλιο), φυτικές ίνες σίτου, αρωματική ύλη (περιέχει αλεύρι σίτου), βελτιωτικό αλεύρων: L-κυστεΐνη μη ζωικής προέλευσης.
5.ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Πίτες Αραβικές
Πρόκειται για λεπτές και μαλακές αραβικές πίτες που ταιριάζουν με όλες τις γεμίσεις και μπορούν να ζεσταθούν ή να γίνουν τραγανές στην τοστιέρα. Η λίστα των συστατικών είναι μικρή και περιέχει αλεύρι σίτου, νερό, ζάχαρη, μαγιά, αλάτι, συντηρητικό: Προπιονικό ασβέστιο (Ε282).
6.SCHAR Wraps Αραβικές Πίτες Χωρίς γλουτένη
Αυτές οι αραβικές πίτες είναι ιδανικές για όσους έχουν αφαιρέσει τη γλουτένη από τη ζωή τους. Είναι ελαστικές, ταιριάζουν εύκολα με όλα τα υλικά και στα συστατικά διαβάσαμε ρυζάλευρο, νερό, φυτική μαργαρίνη [λίπος φοίνικα, ηλιέλαιο, νερό, γαλακτωματοποιητής:μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων; αλάτι, υγραντικό: σορβιτόλη; φυτική ίνα (ψύλλιο), πρωτεΐνη σόγιας, άμυλο ρυζιού, πυκνωτικό: κόμμι γκουάρ, κόμμι χαρουπιού; αλάτι, ρυθμιστής οξύτητας: τρυγικό οξύ, συντηρητικό: σορβικό κάλιο.
7. ΑΛΕΞΑΚΗΣ Πίτες Σταρένιες με Προζύμι
Ατομικές πίτες για σουβλάκια που είναι ιδανικές για να συνοδεύσουν κρεατικά ψημένα στα κάρβουνα. Στα συστατικά αναφέρει: Αλεύρι σίτου (64%), νερό, νωπή μαγιά, αλάτι, ζάχαρη, προζύμι σίτου (νερό, αλεύρι σίτου, μέσο οξίνισης: γαλακτικό οξύ, ρυθμιστής οξύτητας: οξικό οξύ), ξύδι, ηλιέλαιο, γαλακτοματοποιητής: μόνο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, σταθεροποιητές: (κόμμι ξανθάνης, κόμμι γκουάρ), δεξτρόζη, ένζυμα αρτοποιίας, ρυθμιστής οξύτητας: διοξικό νάτριο, συντηρητικά: (προπιονικό ασβέστιο, σορβικό οξύ).
8.ELVIART Πίτες για Σουβλάκι
Η κλασική πίτα για σουβλάκι με ένα μικρό ποσοστό αλεύρι αραβοσίτου που του δίνει έξτρα νοστιμιά. Στα συστατικά αναφέρει: Aλεύρι σίτου (51%), νερό, αλεύρι αραβοσίτου (6%), νωπή μαγιά, αλάτι, δεξτρόζη, ηλιέλαιο, σταθεροποιητές: (κόμμι ξανθάνης, κόμμι γκουάρ), ρυθμιστής οξύτητας: οξικά άλατα νατρίου, ένζυμα αρτοποιίας, συντηρητικά: (προπιονικό ασβέστιο, σορβικό οξύ), χρωστική: κουρκουμίνη.
9.ΚΡΙΣ ΚΡΙΣ Selection Πίτες Premium
Η κλασική πίτα για σουβλάκι με υψηλό ποσοστό αλευριού ολικής άλεσης. Δοκιμάστε τα κομμένα σε μικρά κυβάκια σαν κρουτόν. Στα συστατικά αναφέρει: Αλεύρι σίτου (51%), νερό, αλεύρι σίτου ολικής άλεσης (6%), νωπή μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, βύνη κριθαριού, ηλιέλαιο, σταθεροποιητές (κόμμι κυτταρίνης, κόμμι γκουάρ), συντηρητικό: διοξικό νάτριο, προποιονικό ασβέστιο, σορβικό οξύ.
10.SANTA MARIA Πίτες Τορτίγιες – βιολογικές
Μεσαίου μεγέθους τορτίγιες που είναι ιδανικές για ατομικά πάρτι ή για παιδικά lunch box. Στα συστατικά αναφέρει: σιτάλευρο οργανικής καλλιέργειας. 72%, νερό, κραμβέλαιο, σιρόπι γλυκόζης, αλάτι, ζάχαρη*, γαλακτωματοποιητής: (λεκιθίνη ηλιόσπορου), διογκωτικό αρτοποιίας (ανθρακικό νάτριο), ρυθμιστής οξύτητας (κιτρικό οξύ), σταθεροποιητής (κόμμι ξανθάν).