Κάθε μέρα και ένα βήμα πιο κοντά στον μαραθώνιο εορταστικών μαγειρικών με συνταγές που απαιτούν χρόνο, χώρο και δημιουργικότητα. Τα κατάλληλα dressing και τα αρτύματα είναι οι γευστικές πινελιές που θα αναδείξουν τις σαλάτες, τα ορεκτικά ή ακόμη και τα κυρίως πιάτα μας. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον να τα φτιάχνουμε μόνοι μας γιατί στα ράφια των σουπερμάρκετ, οι επιλογές είναι πολλές και καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.
Το πώς θα επιλέξουμε όμως το κατάλληλο dressing για την περίσταση είναι μια διαδικασία που απαιτεί λίγο περισσότερη σκέψη, καθώς πρέπει να ταιριάζει αρμονικά με τα υπόλοιπα συστατικά του μενού μας. Τα γιορτινά τραπέζια είναι η ιδανική ευκαιρία να πειραματιστούμε με νέα υλικά και συνδυασμούς. Για παράδειγμα, ένα dressing με βάση κάποιο εσπεριδοειδές ή ρόδι θα φέρει φρεσκάδα, οξύτητα και ένταση στα πιάτα μας, ενώ οι πιο γήινες γεύσεις όπως αυτές με όσπρια ή καβουρδισμένα καρύδια, προσφέρουν αίσθηση πολυτέλειας και βάθους. Αν πάλι θέλουμε κάτι πιο κλασικό, οι vinaigrettes με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βαλσαμικό ξίδι και μέλι αποτελούν διαχρονικές επιλογές που δεν απογοητεύουν ποτέ.
Δημοφιλή Dressing και που ταιριάζουν
Ένα από τα δημοφιλέστερα είναι το βαλσαμικό ξίδι με μέλι και μουστάρδα, που έχει γλυκόξινη γεύση και ελαφρώς πικάντικα στοιχεία. Ταιριάζει εξαιρετικά με πράσινες σαλάτες που περιέχουν ρόκα, σπανάκι, ξηρούς καρπούς και φρούτα, όπως ρόδι ή αποξηραμένα σύκα. Μπορεί επίσης να αναδείξει ψητά λαχανικά, όπως κολοκύθα και καρότα, ενώ είναι ιδανικό για να συνοδεύσει ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό.
Η Caesars είναι μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές για σαλάτες, χάρη στην κρεμώδη υφή και την πλούσια γεύση. Όπως μαρτυράει και το όνομά της, ταιριάζει ιδανικά με τη σαλάτα Caesar, συνδυάζοντας μαρούλι, κρουτόν και παρμεζάνα, ενώ μπορεί να συνοδεύσει αρμονικά ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Επίσης, είναι εξαιρετική επιλογή για ορεκτικά με θαλασσινά.
Αν θέλουμε κάτι πιο δροσερό, μια vinaigrette με ελαιόλαδο, λεμόνι και μυρωδικά είναι η ιδανική λύση. Αυτή η επιλογή ταιριάζει υπέροχα με χωριάτικη σαλάτα ή σαλάτες με φέτα, ελιές και ντομάτα, ενώ συμπληρώνει τέλεια τα βραστά λαχανικά, όπως το μπρόκολο ή τα σπαράγγια. Παράλληλα, αποτελεί εξαιρετικό συνοδευτικό για ψητά ψάρια ή θαλασσινά.
Για πιο γιορτινές γεύσεις, το dressing με ρόδι ξεχωρίζει για τη γλυκόξινη και ελαφρώς φρουτώδη γεύση του. Συνδυάζεται μοναδικά με σαλάτες που περιέχουν ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια ή φουντούκια, και μαλακά τυριά, όπως το κατσικίσιο ή το blue cheese. Είναι επίσης εξαιρετικό για φιλέτο χοιρινού ή πάπιας και αναδεικνύει τον καπνιστό σολομό.
Για πιο εξωτικούς συνδυασμούς, το dressing με μουστάρδα, μάνγκο και τζίντζερ προσφέρει μια γλυκόξινη, ελαφρώς πικάντικη νότα. Ταιριάζει υπέροχα με σαλάτες που περιέχουν κοτόπουλο ή γαρίδες, πιάτα ασιατικής έμπνευσης με noodles και λαχανικά, αλλά και με φιλέτο σολομού ή τόνου.
Μια πιο παραδοσιακή επιλογή, το dressing με ταχίνι και λεμόνι, είναι τέλειο για σαλάτες με όσπρια όπως ρεβίθια και φακές ή κινόα. Εξίσου καλά δένει με ψητά λαχανικά, όπως μελιτζάνα και πιπεριές, ενώ μπορεί να συνοδεύσει κάθε λογής κεφτεδάκια, από κιμά ή λαχανικά, δίνοντας έναν πιο μεσογειακό χαρακτήρα στις γεύσεις.
Για χειμωνιάτικες γεύσεις, το dressing με πορτοκάλι και μπαχαρικά προσθέτει μια γλυκόξινη διάσταση με ζεστές, αρωματικές νότες κανέλας ή γαρίφαλου. Είναι ιδανικό για σαλάτες με σπανάκι, φουντούκια και cranberries, ενώ συνοδεύει αρμονικά φιλέτα πάπιας ή κοτόπουλου με κρούστα μπαχαρικών και καραμελωμένα λαχανικά.
Τέλος, αν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο, το ιαπωνικό sesame dressing με έντονη γεύση σουσαμιού είναι εξαιρετικό για σαλάτες με αγγούρι, καρότο και μανιτάρια. Ταιριάζει επίσης με πιάτα sushi ή sashimi, ενώ μπορεί να συνοδεύσει σαλάτες με noodles και κοτόπουλο, προσθέτοντας μια ασιατική νότα στο τραπέζι.
Ωστόσο, οι κανόνες δημιουργούνται για να μας διευκολύνουν στην κουζίνα και όχι για να μας αποθαρρύνουν, οπότε αφεθείτε στη δημιουργικότητά σας, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και απολαύστε τις γεύσεις. Στο κάτω – κάτω, μια κουταλιά σάλτσας μπερδεμένη στο καρύκευμα μπορεί να είναι το δικό σας μυστικό της επιτυχίας.
Δεν ξεχνάμε να διαβάσουμε τις ετικέτες
Πολλά dressing περιέχουν κρυμμένα σάκχαρα ή συντηρητικά, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες προσεκτικά. Για όσους προτιμούν πιο υγιεινές επιλογές, η αγορά προσφέρει πλέον βιολογικές και vegan εκδοχές που συνδυάζουν γεύση και ποιότητα.
Αυτά είναι τα dressing και τα αρτύματα που επιλέξαμε
1.Barilla Pesto Basilico Vegan
Αυτή η βοτανική σάλτσα προέρχεται από τη Γένοβα της Ιταλίας. Στην παραδοσιακή εκδοχή της είναι σάλτσα για ζυμαρικά και παρασκευάζεται με βασιλικό, κουκουνάρια, σκόρδο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρμεζάνα και/ή πεκορίνο. Αυτή η πρόταση της Barilla μπορεί να αξιοποιηθεί ως dressing για να δώσει έξτρα γεύση σε ψητά ψάρια, πουλερικά, λαχανικά και πατατοσαλάτα. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σε μία βελουτέ σούπα και κρατήστε το για μυστικό. Αυτή η πρόταση της Barilla είναι κατάλληλη και για vegan διατροφή και στην ετικέτα διαβάσαμε: βασιλικός 35,6%, ηλιέλαιο, καρύδια κάσιους, σιρόπι γλυκόζης, νερό, τροποποιημένο άμυλο καλαμποκιού, αλάτι, φυσικές αρωματικές ύλες, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ζάχαρη, ρυθμιστής οξύτητας: γαλακτικό οξύ.
2.17 DELICATESSEN Ceasar’s Dressing
Η σαλάτα ceasars αν και μοιάζει εύκολη, η παρασκευή της ίσως να είναι μπελαλίδικη, ειδικά στο στάδιο του ντρέσινγκ. Αυτή η περίπτωση μας κερδίζει χρόνο καθώς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά και να ψήσουμε το κοτόπουλο. Στα συστατικά διαβάσαμε: φυτικό έλαιο (σογιέλαιο, ηλιέλαιο), νερό, κρόκος αυγού, ξίδι από αλκοόλη, ζάχαρη, μουστάρδα (νερό, σιναπόσπορος, ξίδι από αλκοόλη, ζάχαρη), τροποποιημένο άμυλο, άρωμα παρμεζάνας (περιέχει λακτόζη), αλάτι, κρεμμύδι, σκόρδο, συμπυκνωμένος χυμός λεμονιού, άρωμα αντζούγιας (περιέχει ψάρι), μαϊντανός, καρυκεύματα, όξινο θειικό νάτριο, γαλακτωματοποιητής: μόνο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, σταθεροποιητές: ξανθανικό κόμμι, κόμμι γκουάρ, αντιοξειδωτικό: εκχύλισμα δεντρολίβανου, συντηρητικό: σορβικό κάλιο.
3.HELLMANN’S Dressing & Dip Real Thousand Island
Αυτό το διάσημο αμερικάνικο dresssing χρησιμοποιείται ευρέως σε fast-food, ειδικά σε burger-άδικα, συχνά με διαφορετικές ονομασίες. Ενισχύει τις γεύσεις σε τηγανητά θαλασσινά όπως γαρίδες και καλαμαράκια, ταιριάζει με onion rings αλλά και μπιφτέκια. Στα συστατικά η Hellmans αναφέρει: νερό, φυτικό έλαιο (κραμβέλαιο), ξίδι από αλκοόλη, ζάχαρη, πάστα κόκκινης πιπεριάς 4,4% , πάστα τομάτας τριπλής συμπύκνωσης 3%, τροποποιημένο άμυλο, κρόκο αυγού, μουστάρδα, αλάτι, κρεμμύδι σε σκόνη, μπαχαρικά, σκόρδο σε σκόνη, σχοινόπρασο, ξανθακικό κόμμι, σορβικό κάλιο, μαύρες σταφίδες, ραπανάκι, καρότα, λεμόνι, κνίκος, πιπέρι καγιέν.
4.GAEA Dressing Μουστάρδας
Αυτό το dressing είναι το συστατικό πασπαρτού για πολλές παρασκευές στην κουζίνα. Μπορεί να μαρινάρει ένα ψητό που προορίζεται για τον φούρνο, όπως για παράδειγμα την γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, να τονώσει τις γεύσεις σε σούπες βελουτέ και φυσικά να αρτύσει πράσινες σαλάτες και ψητά λαχανικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό ανακάτεμα πριν τη χρήση. Στα συστατικά διαβάσαμε Ξίδι από σταφύλια (40%), συμπυκνωμένος μούστος λευκών σταφυλιών (37%), μέλι (10%), εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (7%) και μουστάρδα (6%).
5. KEWPIE Dressing Καβουρδισμένου Σουσαμιού
Αυτό το dressing έχει έντονη γεύση και άρωμα καβουρδισμένου σουσαμιού και ταιριάζει ιδανικά με ασιατικές συνταγές για σαλάτα. Το μαρινάρισμα σε κοτόπουλο ή μοσχάρι μπορεί να αναβαθμίζει όχι μόνο τη γεύση αλλά και την υφή των κρεάτων. Στα συστατικά αναφέρει: Κραμβέλαιο, νερό, ζάχαρη, σάλτσα σόγιας Tamari (νερό, σόγια, αλάτι, ξίδι αλκοόλης), ξίδι αλκοόλης, καβουρδισμένοι σπόροι σουσαμιού (5%), αλάτι, αρωματικές ουσίες (σουσάμι, σινάπι), τροποποιημένο άμυλο, αποξηραμένο μανιτάρι porcini σε σκόνη, πυκνωτικό μέσο: Ε415 (κόμμι ξανθάνης).
6.HEINZ Σάλτσα Mayo Ketchup
Πρόκειται για ένα «έξυπνο» dressing που βρίσκει εφαρμογή σε πολλές παρασκευές, ειδικά σε αυτές που περιέχουν και μαγιονέζα και κέτσαπ. Είναι ιδανική για πράσινες σαλάτες, για μπρουσκέτες με ψητά λαχανικά αλλά στέκεται και μόνο του ως dip για ψιλοκομμένα λαχανικά όπως αγγούρι, καρότο, κουνουπίδι. Στα συστατικά αναφέρει: Κραμβέλαιο (40%), τοματοπολτός (2%), ξίδι από αλκοόλη, ζάχαρη, κρόκος αυγού από κότες ελευθέρας βοσκής, άμυλο, αλάτι, σπόροι μουστάρδας, εκχύλισμα μπαχαρικών και βοτάνων (περιέχει σέλινο), αντιοξειδωτικό: Αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ (άλας του ΕDΤΑ με ασβεστονάτριο)
7.OLD TEXAS Σάλτσα Barbeque Original
Αυτό το καπνιστό άρτυμα όπως μαρτυράει και το όνομά του είναι ιδανικό για μαρινάρισμα κρεάτων που προορίζονται για μπάρμπεκιου. Έχει έντονη καπνιστή και ταυτόχρονα γλυκόξινη γεύση και ταιριάζει ιδανικά με κοπές βοοειδών ειδικότερα σπαλομπριζόλες, spare ribs κτλ. Στα συστατικά διαβάσαμε: πουρές ντομάτας 63%, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μουστάρδας, αποσταγμένο ξίδι, άρωμα καπνού, μελάσα, σκόρδο σε κόκκους, αλάτι, σκόνη τσίλι, αποξηραμένο κρεμμύδι, κρεμμύδι σε κόκκους, κόμμι ξανθάνης, κιτρικό οξύ, πιπέρι καγιέν, κύμινο, τριμμένη ρίγανη, γαρίφαλο.
8.Kuhne σάλτσα ντρέσινγκ curry πικάντικη
Η σάλτσα curry είναι εμπνευσμένη από την Ινδική κουζίνα και περιέχει κάρυ και ανανά. Έχει εξωτική και φρουτώδη γεύση γι’ αυτό και ταιριάζει ιδιαίτερα με οποιοδήποτε κρέας και ρύζι, ενώ σερβίρεται εξίσου ζεστή ή κρύα. Στα συστατικά διαβάσαμε: Νερό, φοινικέλαιο, σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, ανανάς (6%), αναπλήρωμα ξυδιού, μάνγκο, τροποποιημένο άμυλο, κάρυ (1,8) (περιέχει μουστάρδα), αλάτι, ορός γάλακτος, καρυκεύματα, κόμμι ξανθό, εκχύλισμα κρεμμυδιού, συμπυκνωμένος χυμός ανανά, μέσο οξίνισης: γαλακτικό οξύ, βήτα καροτίνη.
9. Kalamata Papadimitriou Κρέμα Βαλσαμικού Λευκή με Πορτοκάλι & Λεμόνι
Αυτή η κρέμα βαλσαμικού είναι ιδανική για πράσινες σαλάτες με φυλλώδη λαχανικά. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γλάσο σε κρεατικά και λαχανικά, ακόμα και σε λουκάνικα που ψήνονται σε στεγνό τηγάνι καθώς δίνει εξαιρετικό γλασάρισμα και γυαλάδα. Στα συστατικά αναφέρει: Νερό, βαλσαμικό ξίδι από ξηρή σταφίδα (34%), ζάχαρη, mermelada πορτοκάλι (10%) (πορτοκάλι (45%), σιρόπι γλυκόζης, νερό, ζάχαρη, πηκτίνη, κιτρικό οξύ & κιτρικό νάτριο, αρωματικές ύλες, καροτένιο και εκχύλισμα πάπρικας, ασκορβικό οξύ, σορβικό κάλιο, κόμμι ξανθάνης, κόμμι γκουάρ, σορβικό κάλιο, φυσικό άρωμα λεμονιού (0.01‰).
10.Pella’s σάλτσα ντρέσινγκ μάνγκο & μουστάρδα
Αν είστε λάτρεις του μάνγκο και των ανατολίτικων και ασιατικών γεύσεων, αυτό το dressing θα σας κερδίσει γιατί είναι ιδανικό για πράσινες σαλάτες με πολλά χρώματα λαχανικών, με χρωματιστές πιπεριές αλλά και με κοτόπουλο και ρύζι. Στα συστατικά αναφέρει: νερό, μάνγκο (15%), μουστάρδα σε ποσοστό 14% που αποτελείται από νερό, σιναπόσπορο, ξίδι από κρασί, ζάχαρη και αλάτι, σταθεροποιητής: ξανθάνη, χρωστική κουρκουμάς, ζάχαρη, σιναπόσπορος, ξίδι από κρασί, τροποποιημένο άμυλο αραβοσίτου, μπαχαρικά και αλάτι.