Τα 300 κορυφαία εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα – Μία ειδική έκδοση την Κυριακή, με το Θέμα. Τα βραβευμένα, τα αυθεντικά, τα παραδοσιακά, αλλά και τα οικονομικά που αξίζουν να είναι στη μεγάλη λίστα. Δοκιμάζουμε τα καλύτερα εστιατόρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και καταγράφουμε τα ονόματα και τις διευθύνσεις που έχει νόημα να γνωρίζουμε όπου κι αν βρεθούμε.

Έχεις πάει;

Είναι η περίοδος που η γαστρονομική ζωή της χώρας ζει μια ανέλπιστη άνοιξη. Από τα βόρεια σύνορά μας μέχρι τα νησιά του Νότου, από τις Κυκλάδες μέχρι τα Επτάνησα, νέοι χώροι εστίασης έρχονται να προστεθούν στους υπάρχοντες, προσφέροντας μια νέα προσέγγιση στην ελληνική ή και -γιατί όχι- στη διεθνή κουζίνα.
Είναι αλήθεια πως η ανάπτυξη παρατηρείται κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς, εκεί δηλαδή όπου η αυξημένη προσέλευση επισκεπτών εξασφαλίζει με κάποιον τρόπο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Δεν είναι λίγες, ωστόσο, οι προσπάθειες που πραγματοποιούνται μακριά από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, από την ακριτική Ξάνθη μέχρι τη σταθερά ανερχόμενη Καλαμάτα, τα νησιά μας και την φυσικά την Κρήτη.

Στα ταξίδια μας επισκεφθήκαμε όλες τις κατηγορίες των εστιατορίων που συναντάμε σε πόλεις και χωριά. Παραδοσιακά και αστικά, ψαροεστιατόρια και ναούς της κρεατοφαγίας, έθνικ και ευρωπαϊκά, οικονομικά, καθημερινά και fine dining. Πάνω και πέρα απ’ όλα όμως, επισκεφθήκαμε εστιατόρια με ελληνική κουζίνα, κλασική και σύγχρονη, ήσυχη ή θορυβώδη, αγροτική και αστική.
Ακολουθώντας τις νέες παγκόσμιες τάσεις, που μιλούν για βιωσιμότητα και αειφορία, μηδενικά απόβλητα κουζίνας, ελάχιστη χιλιομετρική απόσταση παραγόμενων προϊόντων, κατανάλωση ζώων και φυτών απ’ άκρη σε άκρη χωρίς βρώσιμα υπολείμματα, κάτι φαίνεται να αλλάζει και στην εστιατορική πραγματικότητα της χώρας.

Αττική
Πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό γεύσεων
Οι διαφορετικές εστιατορικές γειτονιές σχηματίζουν έναν πολύχρωμο, γευστικό, αρωματικό χάρτη χωρίς σύνορα, όπως ακριβώς ταιριάζει σε μια πραγματική μητρόπολη. Από ταπεινά καθημερινά εστιατόρια μέχρι ναοί του fine dining, όλα έχουν τη θέση τους εδώ.

Στερεά Ελλάδα
Βουνό και θάλασσα στην ίδια κατσαρόλα
Γαλακτοκομικά και κρέας στην ορεινή Αράχωβα, φρεσκοψαρεμένα ψάρια και θαλασσινά στην Αιδηψό. Τα δυο πρόσωπα της Ελλάδας σε μικρογραφία στα εστιατόριά τους.

Θεσσαλονίκη
Γαστρονομική πρωτοπορία
Το μακραίωνο αστικό παρελθόν, η πολυσυλλεκτικότητα των πολιτισμών, η πανσπερμία των γεύσεων και των πρώτων υλών από όλο τον γνωστό κόσμο κληροδότησαν μια μοναδική γαστρονομική κουλτούρα στην πόλη και οδήγησαν στη σημερινή έκρηξη δημιουργικότητας.

Μακεδονία
Ο Bορράς αγαπάει την πλούσια κουζίνα
Σταυροδρόμι πολιτισμών, με βαθιές ρίζες σε Ανατολή και Δύση, χωρίς να λείπουν οι επιρροές από τον Bορρά, η Μακεδονία μέσα από τα εστιατόριά της προτείνει γευστικές διαδρομές που αγαπούν τόσο την παράδοση όσο και τους πειραματισμούς σε υλικά και τεχνικές.

Θράκη
Η σοφία της ισορροπημένης συνύπαρξης
Το παλιό μπλέκει γλυκά με το σύγχρονο, η θάλασσα συναντάει το βουνό σε συνθήκες βόρειες και η παράδοση εξελίσσεται για να παραμένει ζωντανή σε μια κουζίνα πολυσυλλεκτική και πάλλουσα.

Ήπειρος
Άπειρος χώρα γεύσεων
Από τα πέτρινα Μαστοροχώρια και το Ζαγόρι στις ανοιχτές θάλασσες του Ιονίου και από τους νομάδες κτηνοτρόφους στους τεχνίτες της πέτρας, η ηπειρώτικη γεύση και η παράδοση της πίτας ταξιδεύει στους αιώνες. Στα εστιατόριά της το χθες συμβαδίζει με το σήμερα.

 

Θεσσαλία
Η δύναμη του Kάμπου
Πρώτες ύλες άφθονες, επιρροές διαφορετικές και μαγειρική αξιοσύνη συνθέτουν τη γαστρονομία της περιοχής, που μέχρι σήμερα τιμά την παράδοσή της καθημερινά στα εστιατόριά της, χωρίς να λείπουν και οι εξαιρετικές νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση των υλικών τους.

 

 

Κρήτη
Ενας τόπος με αντιθέσεις
Τρεις παράλληλοι διασχίζουν το νησί και τρεις κάθετοι το τέμνουν, όσες είναι και οι κουζίνες που έχει να επιδείξει. Από την ορεινή λιτή και φτωχική αλλά περήφανη στην τουριστική του Βορρά και στη θαλασσινή κάποιων περιοχών του Νότου, όλες εκφράζονται στα εστιατόρια του νησιού.

Δωδεκάνησα
Γεύση με Δυτικές επιρροές
Ενετοί, Φράγκοι, Οθωμανοί και Ιταλοί έδωσαν το στίγμα τους στη δωδεκανησιακή κουζίνα, που σήμερα αναζητεί την παράδοσή της και ανοίγει τους δρόμους του μέλλοντός της. Αυτή την αγάπη στην παράδοση και τη σύγχρονη εκδοχή της συναντάμε στα εστιατόριά τους.

Αιγαίο – Σποράδες
Με αγάπη και αύρα θαλασσινή
Νησιωτική, με επιρροές από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία, η γαστρονομία του Βορείου Αιγαίου είναι εκλεπτυσμένη και σύνθετη. Αυτήν υπηρετούν και τα εστιατόρια των νησιών σήμερα.

Πελοπόννησος
Παραδοσιακά σύγχρονη
Από τους εύφορους κάμπους της Αργολίδας και της Ηλείας στα πέτρινα βουνά της Μάνης και τα βαθύσκιωτα της Αρκαδίας, η τοπική γαστρονομία ξετυλίγεται σαν δυνατό ποτάμι. Εστιατόρια παραδοσιακά συνομιλούν με εκείνα του fine dining στη διάλεκτο της γνήσιας νοστιμιάς.

Ιόνιο
Παράδοση και νεωτερικότητα
Με επιρροές από τη γειτονική Ιταλία, το Ιόνιο έχει μια δυνατή παράδοση τόσο σε αστική όσο και σε αγροτική κουζίνα. Αυτή τιμούν τα εστιατόριά του, παραδοσιακή αλλά και πολλές φορές μπολιασμένη με νεωτερικότητα και φρεσκάδα.

 

Κυκλάδες
Μεσογειακός μικροπολιτισμός
Τα 24 κατοικημένα νησιά του πιο τουριστικού προορισμού της Ελλάδας αποτελούν το καθένα μια ξεχωριστή εμπειρία, όπως και η γαστρονομία τους. Στα εστιατόριά τους θα βρούμε από την πιο καθαρή, τοπική έκφρασή τους μέχρι την πιο fine dining εκδοχή τους και ανάμεσά τους κουζίνες όλων των εθνικοτήτων.

Μη χάσετε αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, τη σπάνια συλλεκτική έκδοση Τα 300 κορυφαία εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.