Από τη Λατινική Αμερική ως την Ασία υπάρχουν ένα σωρό γαστρονομικές κουλτούρες και βιβλία που μοιράζονται μαζί μας τις συνταγές χωρών, αλλά και ευρύτερων περιοχών και ηπείρων. Εμείς ξεχωρίσαμε 10 εκδόσεις, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα που αξίζουν την προσοχή μας.

Huppy Buddha, Βαγγέλης Δρίσκας

Στις σελίδες αυτής της ιδιαίτερα προσεγμένης έκδοσης καταγράφονται πάνω από 180 συνταγές από τα ταξίδια του γνωστού σεφ στην Ασία, με αναλυτικές συμβουλές για την υλοποίησή τους, ενώ στις μπροστινές σελίδες εξηγούνται τεχνικές και υλικά. Ειδικό ευρετήριο για τα ξεχωριστά ασιατικά υλικά υπάρχουν στις τελευταίες σελίδες, όπως και ένα ευρετήριο των συνταγών, χωρισμένο σε 13 κατηγορίες, από ρύζι και ζύμες, μέχρι κάθε είδους κρέας, όσπρια, πάπιες και σάλτσες. Η επιλογή των συνταγών -και αυτό είναι εμφανές- έχει γίνει με γνώμονα τη γευστική παλέτα και τα «γούστα» των Δυτικών και περισσότερο των Ελλήνων. Αυτό σημαίνει ότι οι εντάσεις στα καυτερά και πολύ πικάντικα υλικά έχουν μαλακώσει, χωρίς ωστόσο να έχουν εξαφανιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι αν αγαπάτε πιο «ζωηρό» παιχνίδι, αρκεί να ανεβάσετε τις ποσότητές τους και αντίστοιχα -ίσως- να μειώσετε λίγο τη γλύκα κάποιων, όπου αυτό χρειάζεται.
Happy Buddha, Βαγγέλης Δρίσκας, Εκδόσεις Πατάκη, 2023, σελ. 368, τιμή: 38,00 ευρώ.


Σπιτικές ιαπωνικές συνταγές, Τίνα Μαυροπούλου

Η Τίνα Μαυροπούλου μυήθηκε από μια φίλη Γιαπωνέζα στην ιαπωνική κουζίνα εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και την αγάπησε τόσο που την έβαλε στο καθημερινό της πρόγραμμα μαγειρικής. Μετά τα ταξίδια της στην Ιαπωνία θέλησε να μοιραστεί αυτή τη γνώση με τους Έλληνες γι’ αυτό και δημιούργησε αυτό το βιβλίο με 51 διαφορετικές συνταγές, που μπορεί κανείς να παρασκευάσει στο σπίτι με υλικά που βρίσκουμε εύκολα στη χώρα μας. Στις συνταγές του βιβλίου συναντάμε όχι μόνο sushi και σαλάτες αλλά και ορεκτικά, ρύζι ή noodles, κρέας ή ψάρι καθώς και γλυκά. Απολαύστε σούπα miso, τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου, okonomiyaki, κοτόπουλο με curry, χάμπουργκερ με γαρίδες katsu, κέικ sushi με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Δημιουργήστε υπέροχες στιγμές μ’ ένα daifuku mochi ή ένα κέικ πράσινου τσαγιού για το τσάι ή τον καφέ σας. Περιλαμβάνει και επιλογές για vegans και χωρίς γλουτένη. Μας άρεσε που κάθε κεφάλαιο έχει κι ένα σύντομο κείμενο από την ιαπωνική λογοτεχνία. Η συγγραφέας έχει ασχοληθεί με τη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις, την εφαρμοσμένη βοτανοθεραπεία και την παρασκευή φυτικών προϊόντων περιποίησης. Εξερευνά εδώ και χρόνια την υγιεινή διατροφή στην παραδοσιακή ελληνική και ιαπωνική κουζίνα, στη χορτοφαγία, στη μακροβιοτική και στα ωμοφαγικά γλυκά.
Σπιτικές ιαπωνικές συνταγές, Τίνα Μαυροπούλου, Εκδόσεις Φυλάτος, 2023, σελ. 134, τιμή: 22,00 ευρώ.

The North African cookbook: Jeff Koehler

Η ζωή στη Βόρεια Αφρική περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από το πιο σημαντικό πάθος, το φαγητό. Βασιζόμενο σε επιρροές από Βερβερικές, Αραβικές και Οθωμανικές επιρροές καθώς και από τις γαλλικές, τις ισπανικές και τις ιταλικές επιρροές, αυτό το βιβλίο μαγειρικής εξερευνά τη γαστρονομική ποικιλομορφία του Μαγκρέμπ, μιας περιοχής που εκτείνεται στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στην Τυνησία και στη Λιβύη. Στις σελίδες του θα βρείτε 445 νόστιμα και αυθεντικά πιάτα της Βόρειας Αφρικής, που μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν στο σπίτι. Από ψημένα ψωμάκια και νόστιμες σαλάτες μέχρι αρωματικά ταγκίν, ψητά κρέατα και ψάρια και αρτοσκευάσματα πλούσια σε μέλι. Πρόκειται για μια πρωτοφανή και έγκυρη συλλογή παραδοσιακών και σύγχρονων συνταγών για τον οικιακό μάγειρα. Μια σειρά από διάσπαρτα δοκίμια καθώς και μια σύντομη ιστορία της ίδιας της Βόρειας Αφρικής εμπλουτίζουν την έκδοση.
The North African cookbook, Jeff Koehler, Εκδόσεις Phaidon Press, 2023, σελ. 468, τιμή: 55,00 ευρώ.

The Latin American cookbook, Virgilio Martinez

Άλλη μια συλλογή όπου παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η απίστευτη γκάμα συνταγών από τις τροπικές ακτές του Μεξικού μέχρι τα παγωμένα νησιά στους πρόποδες της Νότιας Αμερικής. Συγγραφέας ο διάσημος περουβιανός σεφ Virgilio Martinez, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφική κουλτούρα, στις γαστρονομικές λιχουδιές και στα τοπικά υλικά κάθε περιοχής. Εδώ θα βρούμε περισσότερες από 600 αξιόλογες συνταγές που αντικατοπτρίζουν τη ζωντάνια της Λατινικής Αμερικής και τις μυριάδες επιρροές της – αυτόχθονες, ευρωπαϊκές, ασιατικές και όχι μόνο. Ανακαλύψτε παραδοσιακές και δημοφιλείς σπιτικές συνταγές από Αργεντινή, Μπελίζ, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Ονδούρα, Μεξικό, Νικαράγουα, Παναμά, Παραγουάη, Περού, Σουρινάμ, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα. Τα πιάτα κυμαίνονται από εμβληματικά – Empanadas, Tamales, Arepas, Tortillas, Quesadillas και Tacos – έως λιγότερο γνωστές σπεσιαλιτέ – Chilean Disco Fries, Nicaraguan Squash Stew και Εκουαδόρικη πασχαλινή σούπα.
The Latin American cookbook, Virgilio Martinez, Eκδόσεις Phaidon Press, 2021, σελ. 432, τιμή: 49,50 ευρώ.

The Mexican Vegetarian Cookbook, Margatita Carrillo Arronte

Το βιβλίο της διάσημης σεφ είναι ένας ουσιαστικός οδηγός στη χορτοφαγική μεξικάνικη μαγειρική, ο οποίος περιλαμβάνει και vegan πιάτα αλλά και χωρίς γλουτένη. Περιλαμβάνει 400 υγιεινές συνταγές για το καθημερινό μας τραπέζι, που δεν απαιτούν δυσεύρετα υλικά ή υποκατάστατα. Καθεμιά από αυτές παρουσιάζεται με απλές και σαφείς οδηγίες αφού απευθύνεται σε μάγειρες όλων των επιπέδων δεξιοτήτων. Εκτός από αναφορές στα πρωινά, στα μεσημεριανά, στα βραδινά γεύματα και στα επιδόρπια η συγγραφέας έχει αφιερώσει ένα χωριστό κεφάλαιο στα όσπρια. Ακόμη, υπάρχουν ειδικές ενότητες για ψωμιά, ποτά, σάλτσες και βασικά προϊόντα της κουζίνας αυτής. Η έκδοση είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και όμορφα σχεδιασμένη με εντυπωσιακό σκληρό εξώφυλλο και ζωντανές φωτογραφίες.
The Mexican Vegetarian Cookbook, Margatita Carrillo Arronte, Εκδόσεις Phaidon Press, 2022, σελ. 416, τιμή: 55,00 ευρώ.

Cuba The Cookbook, Madelaine Vázquez Gálvez, Imogene Tondre

Το φαγητό της Κούβας φημίζεται για τον συνδυασμό χρωμάτων και έντονων γεύσεων κι αυτή η έκδοση συγκεντρώνει αυθεντικές συνταγές οικιακής μαγειρικής, που αντικατοπτρίζουν την αξιοσημείωτη γαστρονομική ποικιλία του νησιού. Εδώ θα βρούμε 350 συνταγές συγκεντρωμένες από δύο άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά το κουβανέζικο γαστρονομικό τοπίο. Η Madelaine Vázquez Gálvez έχει πάνω από 30 χρόνια στη γαστρονομία και μεταξύ άλλων έχει διευθύνει κουβανέζικο εστιατόριο στην Κούβα κι έχει γράψει πολλά βιβλία μαγειρικής για την κουζίνα αυτή. Ο Imogene Tondre ζει στην Κούβα την τελευταία δεκαετία κι έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας στην κουβανέζικη κουλτούρα τροφίμων. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο με τις συνταγές για ορεκτικά, πιάτα με ρύζι, ψάρια, κρέας, λαχανικά, πιάτα με αυγά και επιδόρπια, παρατηρεί κανείς τις διάφορες επιρροές της χώρας (ισπανικές, σοβιετικές έως κινέζικες).
Cuba The Cookbook, Madelaine Vázquez Gálvez, Imogene Tondre, Εκδόσεις Phaidon Press, 2018, σελ. 432, τιμή: 44,00 ευρώ.

Vietnamese Cuisine from Elizabeth Street Café, Tom Moorman, Larry McGuire, Julia Turshen, Evan Sung

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο με 100 συνταγές που εμπνεύστηκαν οι συγγραφείς του από το φημισμένο εστιατόριο Elizabeth Street Café, που σερβίρει βιετναμέζικη κουζίνα με επιρροές από τη Γαλλία και είναι από τα πιο φωτογραφημένα στο Ώστιν του Τέξας. Ανάμεσα στις 240 σελίδες του θα βρούμε συνταγές νόστιμων βιετναμέζικων φαγητών και γαλλικών ψημένων προϊόντων από το πικάντικο πρωινό τηγανητό ρύζι και τα αυγά έως τα πράσινα ζυμαρικά, και από το παγωτό ζάχαρης έως τις φρυγανισμένες κρέμες καρύδας. Η έκδοση είναι με σκληρόδετο εξώφυλλο και ωραία εικονογράφηση και προτείνεται όχι μόνο από τους ντόπιους, αλλά και από τους New York Times.
Vietnamese Cuisine from Elizabeth Street Café, Tom Moorman, Larry McGuire, Julia Turshen, Evan Sung, Εκδόσεις Phaidon Press, 2017, σελ. 240, τιμή: 38,00 ευρώ.

The Libanese Cookbook, Salma Hage

Δεν πρόκειται για ένα απλό βιβλίο μαγειρικής, αλλά για τη βίβλο της κουζίνας του Λιβάνου, αφού περιλαμβάνει 500 αυθεντικές, εύκολες και νόστιμες συνταγές. Η βραβευμένη συγγραφέας συγκέντρωσε εκατοντάδες διαφορετικά πιάτα: ελαφριά, δελεαστικά, μεζέδες, σαλάτες, κύρια πιάτα, ψητά κρέατα, πλούσια γλυκά και δροσιστικά ποτά από τη λιβανέζικη κουζίνα, που θεωρείται από τις πιο εκλεπτυσμένες της περιοχής. Ο λόγος είναι ότι έχει κι αυτή διάφορες επιρροές αφού γεωγραφικά βρίσκεται από τη μία στις ακτές της Μεσογείου και από την άλλη στην πύλη προς τη Μέση Ανατολή κι έτσι τα συστατικά της προκύπτουν από πολλές διαφορετικές πηγές. Οι συνταγές κυμαίνονται από κλασικές έως νέες ανακαλύψεις και από πιάτα κρέατος, ψαριού και πουλερικών έως πληθώρα επιλογών με βάση τα λαχανικά. Ακόμη, υπάρχουν επιλογές για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
The Libanese Cookbook, Salma Hage, Εκδόσεις Phaidon Press, 2019, σελ. 512, τιμή: 49,50 ευρώ.

India: Cookbook, Pushpesh Pant

Το ινδικό φαγητό είναι δημοφιλές παγκοσμίως και αυτός είναι ο πρώτος αναλυτικός οδηγός στην κουζίνα της Ινδίας. Αυτή η σκληρόδετη έκδοση, που περιλαμβάνει πάνω από 1.000 συνταγές, καλύπτοντας κάθε πτυχή της πλούσιας γαστρονομικής κουλτούρας και κληρονομιάς της χώρας δημιουργήθηκε από έναν συγγραφέα με δύο ιδιότητες: συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και ακαδημαϊκός που ζει και εργάζεται στο Δελχί. Οπότε οι συνταγές του απεικονίζουν τέλεια τα πιάτα της παραδοσιακής κουζίνας όλης της Ινδίας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι κάθε συνταγή μπορεί να εκτελεστεί με ευκολία στη δυτική κουζίνα και υπάρχει περιγραφή για τα υλικά και σκεύη ή εργαλεία που θα χρειαστούν. Θα βρούμε από κλασικά ινδικά πιάτα ως πιο άγνωστα, όπως το bataer masalydaar (μαριναρισμένα ορτύκια μαγειρεμένα με αμύγδαλα, τσίλι και πράσινο κάρδαμο), ή sambharachi kodi (κάρρυ γαρίδας Goan με καρύδα και ταμάριντ). Ακόμη, υπάρχουν περιεκτικά κεφάλαια για τα ψωμιά, τα τουρσιά, τις πάστες μπαχαρικών και τα τσάτνεϊ καθώς και μεγάλη ποικιλία συνταγών, που σπάνια συναντάμε στα ινδικά βιβλία μαγειρικής.
India: Cookbook, Pushpesh Pant, Εκδόσεις Phaidon Press, 2010, σελ. 960, τιμή: 49,50 ευρώ.

The Indonesian table, Petty Pandean-Elliot

Η Ινδονησία είναι η πατρίδα των αρωματικών (όπως το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο) γι΄ αυτό και με πάνω από 17.000 νησιά την αποκαλούν «The Spice Islands». Το βιβλίο αυτό εξερευνά την πλούσια διατροφική κληρονομιά της χώρας μέσα από τις προσωπικές ιστορίες και τις συνταγές της Petty Pandean – Elliot, από τις παιδικές αναμνήσεις της μαγειρικής με τη γιαγιά της στο Manado μέχρι τα ταξίδια της στο αρχιπέλαγος. Έτσι, εδώ θα βρούμε κλασικές και εμβληματικές ινδονησιακές συνταγές όπως φλογερό τσίλι σαμπάλ, ψητό κοτόπουλο satay, nasi goreng και βοδινό rendang, που πολλοί θεωρούν το πιο νόστιμο πιάτο του κόσμου. Οι συνολικά 150 συνταγές είναι προσαρμοσμένες για να εκτελεστούν στο σπίτι, με υλικά που βρίσκουμε εύκολα και με απλές μεθόδους μαγειρέματος.
The Indonesian table, Petty Pandean-Elliot, Εκδόσεις Phaidon Press, 2023, σελ. 256, τιμή: 40,00 ευρώ.


Τα βιβλία των εκδόσεων Phaidon Press τα βρήκαμε στο cookbookstore.gr