Πρόσφατα, η 3αλφα πραγματοποίησε ένα ταξίδι για εκπροσώπους του Τύπου στις εγκαταστάσεις της στην Καστοριά, φέρνοντας μας σε άμεση επαφή με μέλη της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών εκεί και εισάγοντάς μας με τον πιο συναρπαστικό τρόπο στον κόσμο των οσπρίων.

Εκεί γίναμε από κοντά μάρτυρες της συλλογής οσπρίων και παράλληλα γεμίσαμε νέα γνώση και εκτίμηση για την ταπεινή αυτή υπερτροφή. Τα όσπρια, άλλωστε, έχουν τα τελευταία χρόνια αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της ελληνικής κουζίνας. Η υψηλή διατροφική τους αξία, που συγκεντρώνει τα οφέλη των λαχανικών αλλά και του κρέατος, αλλά και η ευελιξία τους μέσα στην κουζίνα τα φέρνει στο προσκήνιο της νέας ελληνικής κουζίνας και πλέον όλοι τα απολαμβάνουν με νέους τρόπους αλλά και με τους παλιούς που μας δίδαξαν οι προηγούμενες γενιές.

Όπως μάθαμε, η Ομάδα Παραγωγών 3αλφα δημιουργήθηκε το 2009 και απαρτίζεται από παραγωγούς από 7 περιοχές όλης της Ελλάδας. Σήμερα η ομάδα απαριθμεί περισσότερους από 300 εκλεκτούς παραγωγούς με καλλιέργειες που εκτείνονται από τον Έβρο και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Βοιωτία και την Κορινθία. Παράλληλα, η ομάδα των παραγωγών συνεργάζεται με μία άρτια καταρτισμένη Επιστημονική Ομάδα που ακολουθεί Πιστοποιημένες Διαδικασίες και επιλέγει τους κατάλληλους σπόρους που ταιριάζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής.

Το λουλούδι από το οποίο δημιουργείται το Φασόλι Γίγαντας – Καστοριά
Συγκεκριμένα, η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα φέρνει στο πιάτο μας Φασόλια Μέτρια και Φασόλια Χονδρά από την Καβάλα, Ρεβύθια Χονδρά από τις Σέρρες, Φασόλια Μέτρια από τη Θεσσαλονίκη, Φασόλια Γίγαντες από την Καστορία, Φακές Ψιλές, Φασόλια Μέτρια, Ρεβύθια Χονδρά, Σίτο Σκληρό και Λαθούρι (Φάβα) από την Λάρισα, Λαθούρι (Φάβα) από την Κορινθία και Φασόλια Γίγαντες από τη Φλώρινα!

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα όσπρια της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα:

Φασόλια Γίγαντες Μακεδονίας, Καστοριά
* Είναι η πιο αγαπητή ποικιλία φασολιών με το χαρακτηριστικό τους μέγεθος
* Είναι εξαιρετικά νόστιμα
* Καλλιεργούνται παραδοσιακά σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας λόγω του ιδιαίτερου μικροκλίματος και των εδαφικών συνθηκών
* Πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων
* Η συχνή και συστηματική κατανάλωση φασολιών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των οστών και των δοντιών, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
* Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στην προστασία από χρόνιες παθήσεις.
* Συμπεριλαμβάνοντας τα σε μια ισορροπημένη διατροφή, βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους
* Eίναι χωρίς λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι
* Αποτελεί πηγή εδώδιμων ινών και σιδήρου.

Φασόλια Πλακέ Μεγαλόσπερμα Πρεσπών ΠΓΕ
* Είναι εύκολα στο βράσιμο, λεπτόφλουδα, νόστιμα με βουτυρώδη υφή.
* Έχουν τόσο πλούσια και γεμάτη γεύση
* Είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και προστατευόμενα για τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά τους
* Η ιδιαίτερη γεύση τους οφείλεται στο μικροκλίμα των Πρεσπών που καλλιεργούνται, σε υψόμετρο άνω των 850 μέτρων
* Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα προσφέρουν στον οργανισμό μας καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες χωρίς την παρουσία κορεσμένων λιπαρών.
* Δεν περιέχουν λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι.
* Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες και σίδηρο.

Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών ΠΓΕ
* Είναι εύκολα στο βράσιμο, λεπτόφλουδα, νόστιμα με βουτυρώδη υφή.
* Το λευκό τους χρώμα, η λεπτή τους φλούδα και η νοστιμιά τους τα έχουν κάνει περιζήτητα στην Ελλάδα και σε αγορές του εξωτερικού.
* Είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και προστατευόμενα για τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά τους
* Η ιδιαίτερη γεύση τους οφείλεται στο μικροκλίμα των Πρεσπών που καλλιεργούνται, σε υψόμετρο άνω των 850 μέτρων
* Δεν περιέχουν λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι.
* Αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και εδώδιμων ινών.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτά είναι τα πιο υγιεινά τρόφιμα για να τρώμε κάθε μέρα

Ταμπουλέ, η πολύχρωμη σαλάτα

Πόσων ειδών φάβες υπάρχουν; Απαντήσεις και συμβουλές για ένα αρχαίο όσπριο