Η πολύχρωμη, δροσερή και αρωματική σαλάτα, με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, φιγουράρει σε μενού εστιατορίων και ταχυφαγείων ανά τον κόσμο, πολλές φορές, όμως, σε
εκδοχή που δεν θυμίζει την αυθεντική.

Ο γνωστός Ισραηλινοβρετανός σεφ Yotam Ottolenghi τονίζει ότι πρόκειται για μια σαλάτα μαϊντανού με πλιγούρι (και ντομάτα) – όχι το ανάποδο! Με άλλα λόγια, στην αυθεντική ταμπουλέ πρέπει να υπερισχύει ο μαϊντανός και όχι το πλιγούρι.Εδώ σας έχουμε μια συνταγή όσο γίνεται πιο κοντά στην αυθεντική λιβανέζικη.

Ρίχνουμε ½ φλιτζ. πλιγούρι ψιλό σε ένα μπολ και το ξεπλένουμε με νερό. Γεμίζουμε ξανά το μπολ με νερό και αφήνουμε το πλιγούρι για 5΄-7΄ να μουλιάσει. Το στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε 4 ντομάτες ώριμες, χωρίς σπόρια, κομμένες σε κυβάκια μαζί με 1 αγγούρι χωρίς σπόρια, κομμένο σε κυβάκια, 2 ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένo, 12-15φυλλαράκια μέντας ή δυόσμου, ψιλοκομμένα, 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα, τοπλιγούρι και αλάτι. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Περιχύνουμε με 3-4 κουτ. σούπαςφρέσκο χυμό λάιμ ή λεμονιού και 3-4 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.Aφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο προτού σερβίρουμε.

Δείτε επίσης:
Παραδοσιακό ταμπουλέ

Ντομάτα γεμιστή με λιβανέζικο ταμπουλέ

Γεμιστές ντομάτες με σαλάτα ταμπουλέ