Ένα απολαυστικό “ταξίδι” ανά τα οινοποιεία της στην Ελλάδα, μας πήγε η Οινοποιία Μπουτάρη, με ξεναγούς τον ταλαντούχο ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου και τον γευσιγνώστη Τed Lelekas, οι οποίοι φρόντισαν να μας μυήσουν στα κρασιά Μπουτάρη μέσα από μια παρουσίαση που τα είχε όλα: χρήσιμες πληροφορίες, γευστικές δοκιμές και πολλές διασκεδαστικές ατάκες.

anoigma-Bout

Το σκηνικό στήθηκε την Δευτέρα 27 Ιουνίου στο εστιατόριο 48 Urban Garden, με τον χώρο να διαμορφώνεται ανάλογα ώστε να παρουσιαστεί ξεχωριστά η κάθε περιοχή όπου βρίσκονται τα οινοποιεία και οι αμπελώνες Μπουτάρη, μέσα από αντιπροσωπευτικά κρασιά και φωτογραφίες. Εκεί, λοιπόν, ο Τed Lelekas ανέλαβε να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για κάθε τόπο και κρασί, με τον Λευτέρη Ελευθερίου να υποδύεται με το δικό του μοναδικό στυλ 5 διαφορετικούς ρόλους, δίνοντας μια νότα stand up comedy στο οινικό ταξίδι: από το οροπέδιο της Μαντινείας, στην Αττική και το Κτήμα Μάτσα και από εκεί στην μοναδική Σαντορίνη και το εντυπωσιακό θολωτό οινοποιείο. Συνέχεια στην ιστορική Γουμένισσα και μετά στη Νάουσα Ημαθίας, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η οικογενειακή παράδοση της ιστορικής Οινοποιίας Μπουτάρη και τέλος, στο Σκαλάνι της Κρήτης, όπου βρίσκεται το νεότερο οινοποιείο της εταιρείας, δίπλα στο αρχαιότερο πατητήρι της ιστορίας, αυτό του Βαθύπετρου.

Μοσχοφίλερο-Μπουτάρη

Η περιήγηση στα οινοποιεία με τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε τόπου περιλάμβανε και οινογνωσία των πιο χαρακτηριστικών κρασιών και ταίριασμα τους με μενού ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να αναδεικνύει τα αρώματα και τις μοναδικές γεύσεις των κρασιών της Μπουτάρη.

Μπουτάρης_Ελευθερίου

Οινοποιία Μπουτάρη
Στα 138 χρόνια της ιστορίας της η Οινοποιία Μπουτάρη διαμόρφωσε τον οινικό χάρτη της χώρας μέσα από μια σειρά από καινοτομίες και πρωτιές. Ήταν η πρώτη που εμφιάλωσε κρασί στην Ελλάδα, τη Νάουσα Μπουτάρη, αλλά και αυτή που ανέδειξε ιστορικούς αμπελώνες όπως αυτός της Σαντορίνης και λάνσαρε ποικιλιακά κρασιά όπως το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, το οποίο παραμένει για χρόνια το πρώτο σε πωλήσεις λευκό εμφιαλωμένο κρασί στην Ελλάδα. Διαθέτει 6 ιδιόκτητα Οινοποιεία και αμπελώνες που έχουν αναδείξει τις κυριότερες τοποποικιλίες της Ελλάδας: το Ξινόμαυρο στη Νάουσσα και τη Γουμένισσα, το Ασύρτικο στη Σαντορίνη, το Μοσχοφίλερο στη Μαντινεία, το Αγιωργίτικο στη Νεμέα, την Βηλάνα στην Κρήτη.

Σκαλανι

Είναι η πρώτη που άνοιξε τα οινοποιεία της στο κοινό και προώθησε τον Οινοτουρισμό το 1990, ξεκινώντας από τη Σαντορίνη, ενώ επένδυσε στην έρευνα και την ανάπτυξη, δημιουργώντας μάλιστα και την γκάμα των Πειραματικών Κρασιών. Οι ετικέτες της λαμβάνουν συνεχώς διακρίσεις σε μεγάλους και διεθνείς διαγωνισμούς οίνου, με τις μεγαλύτερες να κατέχουν η Νάουσσα Μπουτάρη, το ελληνικό κρασί που κατέκτησε την υψηλότερη θέση (69) στη λίστα των 100 καλύτερων κρασιών του Wine Spectator το 2013 καθώς και μια θέση στα Wine Spectators Critics Award στο Grand Tasting του New York Wine Experience το 2015, όπως και το Grande Reserve Naoussa Boutari, που βρέθηκε στην ίδια εκδήλωση το 2016 και απέσπασε πρόσφατα το μεγάλο χρυσό στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης το 2017. Επίσης, η Οινοποιία Μπουτάρη κατατάσσεται στις πέντε καλύτερες οινοποιίες στον κόσμο, έχοντας κερδίσει τον τίτλο του «Διεθνούς Οινοποιείου της χρονιάς» από το περιοδικό Wine & Spirits 17 φορές.

Δείτε επίσης:
“Οροπέδιο”: Το νέο λευκό της οικογένειας Μπουτάρη

Θρίαμβος διακρίσεων για τα κρασιά Μπουτάρη