Με το λ (το 30 στο αρχαιοελληνικό σύστημα αρίθμησης) να σηματοδοτεί την οινική καινοτομία και μια ξεχωριστή πορεία η Gaia Wines γιόρτασε σε πρόσφατη εκδήλωσή της τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το ξεκίνημά της.

Ήταν το 1994 όταν δύο νέοι άνθρωποι, ο Λέων Καράτσαλος και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, γεμάτοι με γνώση, τόλμη, πάθος, και ενθουσιασμό για τις ελληνικές ποικιλίες, ίδρυσαν την GAIA Wines με έμβλημα τον αμμωνίτη, το χαρακτηριστικό αιγαιοπελαγίτικο απολίθωμα. Αφετηρία αποτέλεσε η Σαντορίνη, σε ένα παλιό τοματάδικο των αρχών του 20ου αιώνα που το μετέτρεψαν σε ένα μοντέρνο Οινοποιείο από το οποίο το Ασύρτικο, συστήθηκε ξανά και ξεκίνησε τον γύρο του κόσμου και των διακρίσεων.

Πρώτο δείγμα ο αγαπημένος πια, ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ, που άνοιξε το δρόμο για εξαιρετικές ετικέτες όπως το AΣΥΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ WILD FERMENT, το ΝΥΧΤΕΡΙ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ, ο ΑΜΜΟΝΙΤΕ κ.ά., ενώ δεν έλειψαν και οι τολμηρές απόπειρες παλαίωσης που δικαιώθηκαν με τον ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ.

Σύντομα, το 1997, η εταιρεία απέκτησε τον δικό της αμπελώνα και ένα δεύτερο Οινοποιείο στο Κούτσι, την ορεινή πλευρά της Νεμέας και πατρίδα του Αγιωργίτικου. Με χαρακτηριστικούς εκπροσώπους το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ, το ΓΑΙΑ S, το ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ, αλλά και μια σειρά άλλων ετικετών, που με την αποδοχή τους δικαίωσαν το όραμα της GAIA Wines για την εξέλιξη και διεθνοποίηση μιας εκ των κορυφαίων ποικιλιών της Πελοποννήσου.


Η ομάδα της Gaia Wines

Σήμερα, η GAIA Wines αποτελεί μια ελληνική οινοποιητική εταιρεία, που παρά το μέγεθός της διατηρεί τη δημιουργικότητα, τον πειραματισμό και τη σχεδόν εμμονική της προσπάθεια για εξέλιξη των ορίων των ελληνικών ποικιλιών. Συνεπής στο στόχο της, να τις κάνει γνωστές σε όλο τον κόσμο, εξάγει σε περισσότερες από 30 χώρες, ενώ δεν σταματά να επινοεί και να εφαρμόζει καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές που συμβάλουν στην αλλαγή του χάρτη της παραδοσιακής οινοποίησης.

Mε τη δύναμη που αντλεί από την εμπειρία της στον χώρο του κρασιού και με μια νέα γενιά έτοιμη να συνεχίσει το έργο των δύο ιδρυτών της, με την ίδια αφοσίωση και πάθος, η GAIA Wines δεσμεύεται να συνεχίσει και στα χρόνια που έρχονται να εκπλήσσει ευχάριστα με τις οινικές της δημιουργίες.

Στην αρχική φωτογραφία: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γεωπόνος Α.Π.Θ. και Διδάκτορας Οινολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux II, και Λέοντας Καράτσαλος, Γεωπόνος Α.Π.Θ.