Ένα από τα πιο σημαντικά κίνητρα για το ταξίδι της στην οινοποίηση στη Gaia Wines είναι η εξερεύνηση σε βάθος ξεχωριστών ελληνικών ποικιλιών. Όπως το Ασύρτικο, που εξελίσσουν συνεχώς , συνδυάζοντας την παράδοση και τη γνώση με την καινοτομία και τον πειραματισμό. Δικαίωση αυτής της προσπάθειας είναι δυο κρασιά από τον ίδιο μεν αμπελώνα αλλά με ξεχωριστή ταυτότητα και χαρακτήρα δε. Αυτά είναι: το ΑΣΥΡΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ Wild Ferment και το ΝΥΧΤΕΡΙ της ΓΑΙΑΣ.

Το ΑΣΥΡΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ Wild Ferment, χάρη στις διαδικασίες της άγριας ζύμωσης και στη συνέχεια της μεταφοράς του μούστου σε βαρέλια και ανοξείδωτες δεξαμενές και πήλινες σφαίρες, αναδεικνύεται στον καλύτερο εκφραστή της αρωματικότερης εκδοχής της Π.Ο.Π. ποικιλίας της Σαντορίνης, με συμπεριφορά ερυθρού και δυναμική παλαίωσης. Με αυτόν τον τρόπο, από ένα τολμηρό «ρίσκο» στο οποίο η σύγχρονη τεχνογνωσία παραδίδει τη σκυτάλη στην παραδοσιακή οινοποίηση, γεννιέται η πιο εκκεντρική εκδοχή Ασύρτικου.

Από τα ίδια κλήματα -κουλούρες των ηφαιστειακών αμπελώνων, το πιο ώριμο μέρος του τρύγου ακολουθεί διαφορετικό δρόμο. Οδηγείται, αποκλειστικά και μόνο, σε βαρέλια, διαφορετικών μεγεθών, χρήσεων και ξύλων. Εκεί η οινοποίηση, όπως την ξέρουν και την εννοούν οι γηραιότεροι εν ζωή Σαντορινιοί, συναντά μια μέθοδο δημοφιλή στον Νέο Κόσμο, με την αίσθηση του ξύλου του βαρελιού να αποκτά σαφέστατη παρουσία. Έτσι, δημιουργείται το ΝΥΧΤΕΡΙ της ΓΑΙΑΣ, ένα Ασύρτικο γλυκόπιοτο, όπου η αρωματική πολυπλοκότητα και το κλασικό νεύρο της ποικιλίας, ισορροπούν αρμονικά.

ΑΣΥΡΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ Wild Ferment και ΝΥΧΤΕΡΙ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ: τα δυο αυτά κρασιά αποτελούν τις  δυο απαντήσεις στο ερώτημα για το τι μπορεί να προκύψει όταν η παραδοσιακή οινοποίηση «μπολιαστεί» με νέες ιδέες και σύγχρονες τακτικές.