Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών διοργανώνει δωρεάν ομιλίες, μέσω της επίσημης σελίδας του στο Facebook, με κεντρική θεματική τις διατροφικές διαταραχές εν μέσω της πανδημίας.

Τη Δευτέρα 19 Απριλίου, στο επίκεντρο μπαίνουν οι διατροφικές διαταραχές κατά την εφηβεία, στην εποχή της πανδημίας. Στόχος της συζήτησης, με εισηγήτρια την ιδρύτρια του Κέντρου, Δρ. Μαρία Τσιάκα, είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, αλλά και να ενημερώσει υπεύθυνα για μια νόσο που παρουσιάζει άνευ προηγουμένου αύξηση την τελευταία δεκαετία, και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ανάρρωση είναι εφικτή, αρκεί να γίνει έγκαιρα η διάγνωση και να εφαρμοστεί η ενδεδειγμένη θεραπεία, σημαντικός πυλώνας της οποίας είναι και η ίδια η οικογένεια των νοσούντων. «Θα ήθελα να σταθώ σε μια από τις λιγότερες προβεβλημένες συνέπειες της πανδημίας, η οποία όμως κάθε άλλο παρά ήσσονος σημασίας είναι. Νοιώθω χρέος μου να υπενθυμίσω την έντονη ενασχόληση του γενικού πληθυσμού με την τροφή και το σώμα, ως αντίδραση στο φόβο της πανδημίας και του lockdown. Το μέτρο της κοινωνικής απομόνωσης και απόστασης ενίσχυσε και συντέλεσε στην ραγδαία αύξηση της συμμετοχής των εφήβων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Tik–Tok. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η σωματική έκθεση, οι πρακτικές ακραίου περιορισμού τροφής, έντονης άσκησης και υπερφαγικών επεισοδίων. Επιπλέον, οι βιντεοκλήσεις αντικατέστησαν την προσωπική, δια ζώσης επαφή και έτσι ο συνεχής και ενδελεχής έλεγχος του προσώπου και του σώματος εντατικοποιήθηκε. Το άγχος, ο φόβος, η ανασφάλεια και η κοινωνική αποστασιοποίηση επηρέασαν άρδην τις διατροφικές συμπεριφορές εφήβων και ενήλικων, ενώ η δυσαρέσκεια γύρω από την εικόνα σώματος χτύπησε «κόκκινο». Η επιστημονική κοινότητα έχει θορυβηθεί και κρούει τον κώδωνα, καθώς τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα πανδημία αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από διατροφική διαταραχή ή και να επιδεινωθούν τα συμπτώματα σε ασθενείς που είναι σε ανάρρωση», δηλώνει η Δρ. Τσιάκα.

Η διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Διατροφικές διαταραχές και εφηβεία στην εποχή της πανδημίας», θα προβληθεί τη Δευτέρα 19 Απριλίου, στις 19:00, μέσω της επίσημησς σελίδας του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών στο Facebook (@ellenikokentro.diatrophikon). Συντονιστής, Θάνος Μακρογαμβράκης, δημοσιογράφος στο Πρώτο Θέμα και το protothema.gr.

Δείτε επίσης:
H πρώτη Διαδικτυακή Ημέρα Καριέρας για Εστιατόρια και Μπαρ

Ημέρα της ντίσκο-σούπας: τι είναι και πώς θα τη γιορτάσεις

Η Σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μιλάει για την «ψυχολογία της γαστρονομίας» στο Harvard