Στο τελικό στάδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα μπαίνει η χώρα με τη νέα χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό που φαίνεται πως θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά από σχετικές εισηγήσεις των ειδικών. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να δοθεί και ανάσα στους ανεμβολίαστους, καθώς μετά την κατάργηση του προστίμου από τις 15 Απριλίου, για τους άνω των 60, έρχεται και η πρόσβαση τους στην εστίαση, αλλά και στα εμπορικά καταστήματα.

Ειδικότερα, το σκανάρισμα μπορεί να γίνει παρελθόν πια, καθώς από Δευτέρα 2 Μαΐου δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση, ενώ παράλληλα καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Οι ανεμβολίαστοι οι όποιοι έως τώρα είχαν πρόσβαση μόνο σε κάποιους εξωτερικούς χώρους εστίασης με rapid test, θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι τη Δευτέρα 2 Μαΐου δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική πιθανότητα η χαλάρωση των μέτρων να ξεκινήσει πριν το Πάσχα (Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου), καθώς το στόχος είναι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν.

Τέλος, προβλέπεται αν δεν αλλάξει κάτι ως τότε να σταματήσουν τα τεστ στα σχολεία και να παραμείνει μόνο ένα τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων και τουρισμό.

Δείτε επίσης:
«Καμπανάκι» για ελλείψεις σε 7 κατηγορίες προϊόντων

Καταργείται το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση

Koks: To πιο απομακρυσμένο εστιατόριο με αστέρι Michelin στον κόσμο πάει ακόμα πιο μακριά