Διαδικτυακά πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών. Βασικό θέμα που συζητήθηκε, ήταν η βιωσιμότητα του κλάδου εξαιτίας της πανδημίας, τα μέτρα αντιμετώπισης, καθώς και η επόμενη μέρα μετά το lockdown.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η πρωτοφανής κατάσταση που βιώνει ο κλάδος της ζυθοποιίας εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τόσο από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και από την κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει βιώσιμος ο κλάδος την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, έγινε αναφορά στην ένταξη της ζυθοποιίας στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας, καθώς και τα μέτρα στήριξης που αυτό συνεπάγεται.

Η ραγδαία μείωση του κύκλου εργασιών που παρατηρήθηκε σε όλο τον κλάδο, συνέπεια του lockdown της εστίασης, η μικρή μετατόπιση της on trade αγοράς προς το retail και η σταδιακή αργή επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για τα οποία οι ζυθοποιοί κατέθεσαν αιτήματα προς τα συναρμόδια Υπουργεία για επιπλέον μέτρα στήριξης, τα σημαντικότερα των οποίων είναι τα εξής:
* Άμεση μείωση ΕΦΚ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς μετά το διπλασιασμό του 2016, πλέον είναι ο 5ος υψηλότερος στην Ευρώπη, μετά τις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
* Παράταση αναστολής καταβολής ΦΠΑ και ΕΦΚ μετά τις 25 Ιουνίου για όλες τις επιχειρήσεις ζύθου και όχι μόνο για τις φορολογικές αποθήκες, στα πλαίσια της ισότιμης φορολογικής αντιμετώπισης ομοειδών επιχειρήσεων.
* Η έκπτωση 25% για τον ΦΠΑ που καταβάλλεται εμπρόθεσμα και ισχύει για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, να εφαρμοστεί και για τις ζυθοποιίες.
* Δυνατότητα ρύθμισης πληρωμών του ΕΦΚ και ΦΠΑ στα τελωνεία σε δόσεις, όπως ισχύει και στις λοιπές επιχειρήσεις ως προς τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.
* Συμψηφισμός ΕΦΚ επιστροφών και καταστροφών ληγμένων προϊόντων, καθώς λόγω του lockdown θα προκύψουν σημαντικές ποσότητες προϊόντων που θα έχουν λήξει στα καταστήματα εστίασης.
* Μείωση προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος Πληγεισών Επιχειρήσεων.
* Άμεση εφαρμογή της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους προς τις ζυθοποιίες, απαραίτητη για την μείωση της γραφειοκρατίας.

Τέλος, όλα τα μέλη συμφώνησαν στην επίσπευση της διαβούλευσης για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την μπίρα. Οι ζυθοποιοί κρίνουν ότι τα προαναφερθέντα είναι ύψιστης σημασίας για τη βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, ιδιαίτερα των μικροζυθοποιείων, τα οποία έχοντας αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κινδυνεύουν με οικονομική ασφυξία λόγω της εξάρτησης τους από τις πωλήσεις στην επιτόπια αγορά.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, έγιναν επίσης δεκτές και οι αιτήσεις εισόδου στην ΕΕΖ 3 νέων μικροζυθοποιείων, αυξάνοντας των αριθμό συμμετεχόντων ζυθοποιών στα 18 μέλη. Πρόκειται για τις: Μικροζυθοποιία Local streets beer- εταιρεία Μαλαμούλης ΙΚΕ, Μικροζυθοποιία Καβάλας ΟΕ (Μπύρα Marmita) και Αχαϊκός Ζύθος ΙΚΕ (Toul’s Brews).

Δείτε επίσης:
Κορωνοϊος: Κινητή παμπ στο Λονδίνο διανέμει παγωμένη μπίρα στα σπίτια

Κορωνοϊός – Γερμανία: 2.600 λίτρα μπίρας μοιράστηκαν δωρεάν από ζυθοποιείο

Και η Oktoberfest «θύμα» του κορωνοϊού: Ακυρώθηκε η διασημότερη γιορτή μπίρας