Μία δράση που ξεπήδησε μέσα στην περίοδο της καραντίνας, με στόχο να συνεισφέρει στην ατομική και κοινωνική πρόοδο των γυναικών που έχουν ως σύνδεσμο το ελαιόλαδο, έχει πάρει ήδη διεθνείς διαστάσεις.

Ο λόγος για την οργάνωση «Women in Olive Oil» (γυναίκες στο ελαιόλαδο), που αριθμεί ήδη περί τα 1.000 μέλη από 50 διαφορετικές χώρες, με τα στελέχη της να προέρχονται από διάφορους τομείς τους ελαιολάδουυ -παραγωγούς, εμπόρους, γευσιγνώστες, ερευνητές, γαστρονόμους και διαιτολόγους. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εθνική συντονίστρια της οργάνωσης στην Ελλάδα, Μαριλένα Καραδήμα, «όποια γυναίκα δουλεύει σε αυτό το πεδίο μπορεί να γίνει μέλος μας». Απευθύνει δε κάλεσμα, σε όποια ενδιαφέρεται, να αναζητήσει την οργάνωση μέσω της επίσημης σελίδας στο Facebook.

Η ίδια αναφέρει ότι η ιδέα δημιουργίας της οργάνωσης Women in Olive Oil ανήκει στην Τζιλ Μάγιερς, πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιόλαδου, με ειδίκευση στη μεσογειακή κουζίνα και δίαιτα, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη συγκεκριμένη βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιδέα της, ήταν αρχικά να φέρει σε επαφή μέσω Facebook, γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελαιολάδου, για να δικτυωθούν. «Πολύ γρήγορα, όμως, φάνηκε ότι όλες μας περιμέναμε κάτι περισσότερο και ότι η πρωτοβουλία είχε διεθνή δυναμική, η οποία θα έπρεπε να ξεφύγει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μετουσιωθεί σε ένα θεσμικό πλαίσιο» εξηγεί η κ. Καραδήμα. «Διατροφή, Ακεραιότητα, Διασύνδεση, Γνώση» είναι οι άξονες της ομάδας σύμφωνα με την ίδια.

«Θέλουμε να επιτύχουμε μία πραγματική αλλαγή στον χώρο, ενώνοντας τις φωνές χιλιάδων γυναικών σε ένα παγκόσμιο φορέα και δρώντας στρατηγικά σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής», τονίζει η κ. Καραδήμα. Στην Ελλάδα, στην ομάδα συντονισμού συμμετέχουν επίσης η Χριστίνα Στριμπάκου, η Ελευθερία Γερμανάκη, η δρ. Κική Ζηνοβιάδου και η Κική Χατζηδάκη, όλες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και με διαφορετική αλλά πλούσια εμπειρία και εξειδίκευση.

Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες, η «Women in Olive Oil» ξεκίνησε τη διοργάνωση διαδικτυακών κύκλων συζητήσεων για τη μεταφορά καλών πρακτικών και γνώσης, όπως η δημιουργία εταιρικής ταυτότητας. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα θέματα επαγγελματικό προσανατολισμό. Για παράδειγμα, η προηγούμενη διαδικτυακή συνάντηση, αφορούσε τα οφέλη του ελαιόλαδου στην εγκυμοσύνη και τους πρώτους μήνες ζωής των παιδιών. «Σε αυτή την συζήτηση, διαπιστώσαμε ότι πολλά κόλπα των μαμάδων με λάδι, για τους κολικούς ή για τους πόνους στα αυτιά των μωρών, είναι κοινά στις περισσότερες χώρες με παράδοση ελαιόλαδου. Πέραν φυσικά, των τεκμηριωμένων ιατρικά ωφελειών, όπως η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη εγκυμοσύνης ή της συμβολής κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς το ελαιόλαδο περιέχει οξέα Ω3 και Ω6 που περνούν στο μητρικό γάλα».

info
https://www.womeninoliveoil.org/

Δείτε επίσης:
Ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Athena 2020

Ανακαλύφθηκε άριστα διατηρημένο ναυάγιο με κρασί και ελαιόλαδο 1700 ετών!

Μαρία Κατσούλη: Η Ms. Athena ξέρει από καλό ελαιόλαδο