Το πρώτο Πανεπιστήμιο Τυριού είναι γεγονός και βρίσκεται στην πόλη Castlemaine, κοντά στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει και στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο; Ας δούμε, όμως, ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Η πρώτη ιδιωτική σχολή τυριού έχει, ήδη, προγραμματίσει τα πρώτα μαθήματα, δείτε ΕΔΩ. Μάλιστα, επικεφαλής του προγράμματος διδασκαλίας είναι ο Γάλλος τυροκόμος Ivan Larcher, ο οποίος είναι γνωστός στους διεθνείς κύκλους της Γαλακτοκομίας. Ο Larcher μαζί με τη συνταξιούχο Αυστραλή δικηγόρο Alison Lansley και τις τυροκόμους Carla Meurs και Ann-Marie Monda είχαν το όνειρο να ιδρύσουν το πρώτο «πανεπιστήμιο τυριών» της Αυστραλίας και το έκαναν πράξη.

«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο, στο οποίο οι τυροκόμοι και το κοινό μπορούν να μάθουν τις δεξιότητες παρασκευής τυριού στο πλαίσιο εμπορικής παραγωγής», δήλωσε η Meurs. «Στο παρελθόν υπήρχαν πολλές φάρμες παραγωγής τυριού σε ολόκληρη την Αυστραλία. Αυτή η τεχνογνωσία μοιάζει να έχει χαθεί. Σκοπός μας είναι να επιστρέψει η γνώση και η τέχνη της τυροκομίας στην Αυστραλία, έτσι ώστε  να ανεβάσουμε ολόκληρη τη τυροκομική βιομηχανία σε άλλο επίπεδο».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Meurs και Monda περιλαμβάνει τις συχνές επισκέψεις των σπουδαστών στο αγρόκτημά τους, το οποίο βρίσκεται κοντά στη σχολή. Με αυτό τον τρόπο  θα τους διδάσκουν για το έδαφος, τα λιβάδια και την υγεία των ζώων. «Δεν μπορείτε να φτιάξετε καλό τυρί χωρίς καλό λιβάδι και υγιή ζώα», δήλωσε σχετικά η Meurs.

Με σκοπό τη χρηματοδότηση της σχολής, ο Larcher θα είναι επίσης επικεφαλής στην συγγενική επιχείρηση «Long Paddock Cheese». Πρόκειται για μια τυροκομική μονάδα που παράγει τυριά γαλλικού τύπου, τα οποία παρασκευάζονται από ντόπιο αγελαδινό γάλα.

Το «Long Paddock» έχει ήδη φτιάξει μερικά τυριά, εμπνευσμένα από τα αγαπημένα γαλλικά τυριά του Larcher, όπως το μπρι και το Époisses. Τα συγκεκριμένα τυριά είναι διαθέσιμα προς αγορά ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου. Η αίθουσα τυροκομίας της σχολής διαθέτει εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών τελευταίας τεχνολογίας, καθώς οι ιδρυτές θέλουν να προσφέρουν στους σπουδαστές όλα τα διαθέσιμα μέσα, έτσι ώστε να μάθουν να παρασκευάζουν τυρί υψηλής ποιότητας. Αξιοσημείωτο είναι πως τα παράθυρα της αίθουσας επίσης επιτρέπουν στους περαστικούς να βλέπουν το τυρί την ώρα που παρασκευάζεται.

«Θέλουμε να ενσωματώσουμε αυτό που κάνουμε με την κοινότητα», τονίζει χαρακτηριστικά η Lansley. «Το καλό τυρί πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής ζωής».

Ο Larcher έχει επενδύσει το 100% του σε αυτό το εγχείρημα. Ωστόσο, το αν η σχολή θα έχει επιτυχία θα το δείξει ο χρόνος. Εμείς, πάντως από την πλευρά μας, σκεφτόμαστε ότι θα ήταν καλή ιδέα να ανοίξει και στην Ελλάδα…

Δείτε επίσης:
Το Οινοποιείο Αβαντίς Σαντορίνη αλλάζει όνομα και γίνεται Anhydrous Winery

Οι δήμοι της Αττικής το… τσικνίζουν διαδικτυακά

Η Κίνα κάνει εκστρατεία για την κατανάλωση του… ανανά!