Σε 88 ανέρχονται πλέον τα επισκέψιμα οινοποιία στην Ελλάδα, που έχουν πιστοποιηθεί με το σήμα των επισκέψιμων εγκαταστάσεων οίνου (Σ.Ε.Ο), του υπουργείου Τουρισμού, όπως τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, από το βήμα των εργασιών του 3ου συνεδρίου οινοτουρισμού που διοργανώνει στη Νεμέα του υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και η περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την τελευταία χρονιά, όπου το υπουργείο Τουρισμού θεσμοθέτησε και το σήμα πιστοποίησης για τα επισκέψιμα οινοποιία, προστέθηκαν τα 24 από το 88, σύμφωνα πάντα με την υφυπουργό Τουρισμού. Μάλιστα το υπουργείο Τουρισμού αυτή την περίοδο τρέχει έρευνα με επίκεντρο τον οινοτουρισμό, τα αποτελέσματα της οποίας θα χρησιμεύσουν ώστε να βελτιστοποιηθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης των οινοποιητικών επιχειρήσεων.

Εστιάζοντας στην Πελοπόννησο, σε 21 ανέρχονται τα επισκέψιμα οινοποιία, ενώ εκεί παράγεται το 1/3 του κρασιού της χώρας, όπως τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος. Ο προορισμός της Πελοποννήσου αποτελεί ιδανικό οινικό προορισμό και μπορεί να διεκδικήσει σημαντικό περίοδο από την παγκόσμια αγορά του οινικού τουρισμού, που αγγίζει τα 1,2 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Στύλιο. Την ίδια στιγμή η Πελοπόννησος αποτελεί ένα σπάνιο οινοπέδιο στον κόσμο με αμπέλια διάσπαρτα ανάμεσα σε αρχαία ευρήματα, ανάφερε ο οινοποιός Σπύρος Λαφαζάνης

Με φόντο την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, τονίστηκε ότι μέσα από το ταμείο ανάκαμψης θα διατεθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών αλλά και για την δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων. Την ίδια στιγμή μέσω του προγράμματος Leader της περιόδου 2020-2021, 89 περίπου οινοποιία θα λάβουν περί τα 22 εκατ. ευρώ προκειμένου να γίνουν επισκέψιμα με σήμα πιστοποίησης (Σ.Ε.Ο).

Να τονιστεί ότι η υφυπουργός Τουρισμού έκανε αναφορά και για την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου για τον οινοτουρισμού που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες. Εκεί ο επαγγελματίας του κλάδου και όχι μόνο, θα μπορεί να ενημερωθεί για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αλλά και τον τρόπο απόκτησης του ειδικού σήματος του επισκέψιμου οινοποιείου.

Το οδοιπορικό του οινοτουρισμού περνάει στην επόμενη φάση και στόχος παραμένει η ελληνική περιφέρεια να δημιουργήσει την δική της πρόταση ανάπτυξης στο τουριστικό πεδίο, όπως επεσήμανε η υφυπουργός Τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση οι δράσεις του υπουργείου στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού, στην αύξηση της ταξιδιωτικής δαπάνης, αλλά και στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ