Η είδηση αναμένεται να προκαλέσει σοκ στους διεθνείς γαστρονομικούς κύκλους, καθώς στις δύο δεκαετίες που λειτουργεί, έχει καταφέρει το ρεκόρ να βραβευτεί πέντε φορές ως το Νο1 των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου (World’s 50 Best Restaurants), με τελευταία το 2021, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια απέσπασε και ένα τρίτο αστέρι Michelin. Το εστιατόριο της Κοπεγχάγης έγινε διάσημο για τα πιάτα του που βασίζονται σε συστατικά που καλλιεργούνται τοπικά, στα πέριξ του χώρου, πάντα στη φιλοσοφία της new nordic cuisine – από κρέμα μυαλού ταράνδου με γύρη μέλισσας, μέχρι παγωτό από κυδώνι και ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση.

Ο δημιουργός του, René Redzepi, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο επιδραστικός σεφ της εποχής του, δήλωσε πρόσφατα στους New York Times, πως το φημισμένο εστιατόριο θα κλείσει στο τέλος του 2024 και θα μετατραπεί σε ένα εργαστήριο τροφίμων. Σκοπός τους είναι η ανάπτυξη νέων πιάτων και προϊόντων, που θα διοχετεύονται μέσω της επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου Noma Projects. Μέχρι τότε, οι αίθουσες εστίασες θα είναι ανοιχτές μόνο ανά περιόδους και για μεμονωμένες δράσεις.

Πώς έφτασε σε αυτή την απόφαση
Το κόστος της βιομηχανίας βρίσκεται υπό εξέταση, καθώς πολλά δημοσιεύματα φαίνεται να επικρίνουν τη μεταχείριση των αλλοδαπών εργαζομένων, καθώς και τους απλήρωτους ασκούμενους. Τον περασμένο Οκτώβριο, το εστιατόριο άρχισε να πληρώνει τους ασκούμενούς του, με αποτέλεσμα να αυξήσει τα έξοδά του κατά 50.000 δολάρια μηνιαίως.

Ο ίδιος ο Redzepi δήλωσε πως το σύγχρονο μοντέλο του fine dining δεν είναι πλέον βιώσιμο: «οικονομικά και συναισθηματικά, ως εργοδότης και ως άνθρωπος, απλά δεν πιστεύω ότι λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό που να αντέξει στον χρόνο, ο οποίος θα αφιερωθεί σε πρωτοποριακή δουλειά όσον αφορά στο φαγητό και παράλληλα θα είναι ένας τόπος όπου τα μέλη τη ομάδας θα μπορούν να μάθουν, να αναλάβουν ρίσκα και να αναπτυχθούν».

Το Noma 3.0, όπως είναι το όνομα του νέου πρότζεκτ, βρίσκεται στα σκαριά εδώ και δύο χρόνια και τώρα είναι η ώρα να πραγματοποιηθεί.