Κυρίαρχη θέση φαίνεται ότι έχουν οι Έλληνες εξαγωγείς κομπόστας ροδάκινου στην Νότια Κορέα, με το μερίδιο τους στην κορεάτικη αγορά να υπολογίζεται στο 70%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνά του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σεούλ, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες, το 2019 η Ελλάδα εξήγαγε προς τη Νότιο Κορέα 4.700 τόνους κονσέρβας ροδάκινου, συνολικής αξίας 5,1 εκατ. δολαρίων, περισσότερους κατά 18,7% συγκριτικά με το 2018. Μάλιστα, στο πρώτο εξάμηνο φέτος η αξία των εξαγωγών σημείωσε νέα κατακόρυφη άνοδο κατά 68,6%, όπως επισημαίνεται.

H ελληνική κονσέρβα ροδάκινου αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν για τη Νότιο Κορέα και σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Σεούλ, «αρέσει πολύ στο κορεατικό κοινό και καταναλώνεται ευρέως, ενώ ουσιαστικά δεν υφίσταται εγχώρια παραγωγή και οι ανάγκες καλύπτονται από τις εισαγωγές».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, επισήμανε ότι οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική κονσέρβα ροδάκινου στην Νότιο Κορέα δεν είναι τυχαίο γεγονός. «Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των Ελλήνων κονσερβοποιών, που επί σειρά ετών “τρέχουν” στη συγκεκριμένη αγορά προγράμματα προώθησης της ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου, αλλά και αποτέλεσμα της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Ε. -Ν. Κορέας τον Ιούλιο του 2011», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα πραγματοποιούσε αξιόλογες εξαγωγές κονσέρβας ροδάκινου στη Νότιο Κορέα έως το 2005-2007, αλλά στη συνέχεια δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις από Κίνα και Ταϊλάνδη στο χαμηλό κομμάτι της αγοράς και από Ν. Αφρική – κυρίως- και τη Χιλή στο υψηλό. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές εξαγωγές κονσέρβας ροδάκινου μηδενίστηκαν το 2010 αλλά το 2015 όχι μόνο κατάφεραν να επανακάμψουν αλλά και να πετύχουν ιστορικό υψηλό, ενώ συνέχισαν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, ξεπερνώντας το 30% των κορεατικών εισαγωγών. Έτσι, σύμφωνα με το γραφείο του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Σεούλ, το 2018 οι ελληνικές εξαγωγές κονσέρβας ροδάκινου σημείωσαν νέα μεγάλη αύξηση της τάξης του 35,9%, αποσπώντας νέο ιστορικά υψηλό μερίδιο αγοράς 35,2% και καταλαμβάνοντας πλέον την πρώτη θέση μεταξύ των προμηθευτών της Νοτίου Κορέας.

Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να κυριαρχήσει στην κορεατική αγορά κονσέρβας ροδάκινου κατά τα προσεχή χρόνια, επισημαίνεται στην έρευνα του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Σεούλ και τονίζεται ότι, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές εξαγωγές είναι η έλλειψη ενίοτε επαρκούς αριθμού εισερχόμενων στην χώρα κοντέινερ για να εξυπηρετήσουν τις εξαγωγικές ανάγκες, καθώς πρόκειται για προϊόν με χαμηλά περιθώρια κέρδους στο οποίο η συνολική κερδοφορία συναρτάται άμεσα από τον όγκο των εξαγωγών. Ακόμη και το πρόβλημα αυτό τείνει ωστόσο να αμβλυνθεί.

Σε ότι αφορά στον ανταγωνισμό τέλος, η Κίνα ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία, καθώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Ελλάδα ούτε σε ποιότητα ούτε -πλέον- σε τιμή, η Νότιος Αφρική έχει ουσιαστικά βγει εκτός αγοράς, όπως και η Χιλή, ενώ αναφορικά με την Ταϊλάνδη, παρότι εμφανίζει αξιόλογες εξαγωγές προς την Κορέα, δεν έχει πραγματικά δική της παραγωγή ροδάκινων. Περιορισμένες εισαγωγές κονσέρβας ροδάκινου στην κορεατική αγορά γίνονται από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. «Κατά τον τρόπο αυτό, εκτιμούμε ότι το μερίδιο αγοράς των ελληνικών κονσερβών ροδάκινου στην Κορεατική αγορά είναι στην πραγματικότητα της τάξης του 70%», τονίζεται στην έρευνα.

Δείτε επίσης:
Εσύ ξέρεις πώς να διαλέγεις τα καλύτερα ροδάκινα;

Νεκταρίνια: Το καλοκαιρινό φρούτο που πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας

Έτοιμος να ταξιδέψει στην Κίνα ο κρόκος Κοζάνης

Το άρθρο της εβδομάδας