Τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα κρατούν γερά τη θέση τους σε απαιτητικές αγορές και σε περιόδους κρίσεων, ακόμα και υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία εξαγομένων προϊόντων (αφαιρουμένων των πετρελαιοειδών). Μάλιστα οι εξαγωγές φτάνουν το ύψος των 1,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή ποσοστό 21% του συνόλου των εξαγωγών.

Η μεγαλύτερη κατηγορία είναι τα βιομηχανικά προϊόντα: 4,26 δισ. ευρώ ή 48,6%, και ακολουθούν τα πετρελαιοειδή-καύσιμα 2,13 δισ. ευρώ ή 24,3%. Έπονται οι πρώτες ύλες με εξαγωγές 456,7 εκατ. ευρώ ή 5,2% και τα εμπιστευτικά προϊόντα με εξαγωγές 109,9 εκατ. ευρώ ή 1,3%. Τα αγροτικά προϊόντα περιλαμβάνουν τις κατηγορίες τρόφιμα και ζώντα ζώα, ποτά και καπνός και λάδια – λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης.

Τη σημασία των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων ως έναν από τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε πρόσφατα η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη στο πλαίσιο της ενότητας «The Economy Of Filoxenia & The Greek Diet», του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, όπου παρουσιάστηκε η Επιτροπή για την Οικονομία της Φιλοξενίας και τη σύνδεσή της με την Ελληνική Διατροφή από την πρόεδρο του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου. Η κυρία Σακελλαρίδη, υπογράμμισε πως οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αύξηση των εισοδημάτων και στην τόνωση της απασχόλησης διαχρονικά αλλά και στη διάρκεια της πανδημίας, όπου η οικονομική δραστηριότητα στην εσωτερική αγορά είχε «παγώσει». Υπολογίζεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές συνεισφέρουν σε ετήσια βάση περίπου 33 δισ. ευρώ στο εθνικό ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η πρόεδρος του ΠΣΕ, έκανε ειδική αναφορά στον κλάδο της αγροδιατροφής, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος της αύξησης που παρουσίασαν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό στη διάρκεια της πανδημίας, οφείλεται σε αυτόν, αφού οι διεθνείς καταναλωτές και κυρίως οι Ευρωπαίοι έχουν αγαπήσει τους «καρπούς της ελληνικής γης».

Τα 15 σημαντικότερα ελληνικά εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα
* Άλλα ψάρια, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη (εκτός από συκώτια, αυγά και σπέρματα).
* Αλλα λαχανικά, παρασκευασμένα ή διατηρημένα αλλιώς παρά με ξύδι ή οξικό οξύ, όχι κατεψυγμένα.
* Φέτα.
* Παρθένο λάδι.
* Βερύκοκα, κεράσια και ροδάκινα.
* Αλλα παρασκευάσματα διατροφής, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού.
* Τσιγάρα που περιέχουν καπνό.
* Γιαούρτι εμπλουτισμένο η μη που περιέχει ζάχαρη η άρωμα η καρύδια η φρούτα.
* Φρούτα με κουκούτσια, μ.α.κ. νωπά.
* Άλλα φρούτα νωπά.
* Πορτοκάλια, νωπά ή αποξηραμένα.
* Καπνός βιομηχανοποιημένος, εκχυλίσματα και βάμματα καπνού, μ.α.κ.
* Καπνά χωρις αφαιρεση των μίσχων.
* Μείγματα και ζυμάρια για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιϊας, ζαχαροπλαστικής ή μπισκοτοποιϊας της υποδιαίρεσης 048.4
* Λαχανικά, καρποί και φρούτα και άλλα βρώσιμα μέρη φυτών, παρασκευασμένα ή διατηρημένα με ξύδι ή οξικό οξύ.

Στις τρεις πρώτες θέσεις με τη σημαντικότερη αύξηση, σε σχέση με το 2019 τοποθετούνται οι κατηγορίες: Πορτοκάλια, νωπά ή αποξηραμένα (44,9%), παρθένο λάδι (41,1%), Φρούτα με κουκούτσια, μ.α.κ. νωπά (38,7%). Η λίστα με τις κατηγορίες προέκυψε από στοιχεία του ΠΣΕ, κατά το δωδεκάμηνο του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
Με χάλκινο βραβείο το Olive Bloom στο Βερολίνο

«ΜΟΡΙΑΣ ΄21»: Η Επανάσταση του 1821 υπό άλλη ματιά

Αλλάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο παραγωγής και επισήμανσης των αλκοολούχων ποτών της Ευρώπης