Ένα εστιατόριο διαφορετικό από τα άλλα, περιμένει όσους επισκέπτες είναι αρκετά τολμηροί και περιπετειώδεις για να το προσεγγίσουν. Το εστιατόριο βρίσκεται στην μακρινή Γροιλανδία, σε μια απίθανη τοποθεσία για ένα γκουρμέ ρεστοράν και στεγάζεται σε ένα μαύρο, ξύλινο σπίτι, από τα παλαιότερα του παγωμένου αυτού τόπου. Η τοποθεσία δεν είναι το μοναδικό παράδοξο, αφού και η πρόσβαση στον οικισμό Ilimanaq, όπου βρίσκεται η επιχείρηση, είναι δυνατή μόνο με σκάφος ή ελικόπτερο, γεγονός που κάνει το εστιατόριο ακόμα πιο ξεχωριστό.

Έτσι, παρά τις αντιξοότητες, το ταξίδι πολύ πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, φαίνεται να αξίζει τον κόπο, γιατί το εστιατόριο KOKS ανήκει στον βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin σεφ, Poul Andrias Ziska. Ο 30χρονος σεφ, κέρδισε το πρώτο του αστέρι το 2017, το δεύτερο του το 2019 και τον τίτλο του πιο απομονωμένου εστιατορίου Michelin στον κόσμο, για το ρεστοράν του στα νησιά Φερόε. Όμως,, ως ανήσυχο πνεύμα αποφάσισε να μεταφέρει το KOKS στην Γροιλανδία, ώστε να δοκιμάσει νέες εμπειρίες και να πειραματιστεί με τοπικά προϊόντα, όπως κρέας φάλαινας, καβούρια χιονιού, βόδι μόσχου, λαγόπους και φύκια. Στη Γροιλανδία και στα νησιά Φερόε, το κρέας της φάλαινας είναι βασική τροφή, ωστόσο η φαλαινοθηρία απαγορεύεται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Στα γροιλανδικά, Ilimanaq σημαίνει “τόπος ελπίδας” και ο οικισμός που περιστοιχίζεται από παγόβουνα, αριθμεί μόνο 50 κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας με το πλοίο από το Ilulissat, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γροιλανδίας και διάσημη για τον τεράστιο παγετώνα της. Ωστόσο, ο σεφ απευθύνεται σε ένα πιο ευρύ κοινό, όπως τουρίστες που θέλουν να εξερευνήσουν την αρκτική ζωή, αλλά και ταξιδιώτες της γεύσης, δηλαδή ανθρώπους που αναζητούν νέες γαστρονομικές εμπειρίες ανά τον κόσμο.

Ο νεαρός σεφ, φιλοδοξεί κάποια στιγμή να επιστρέψει στη βάση του, στα νησιά Φερόε, όμως προς το παρόν αυτό που θέλει είναι το εστιατόριό του, που μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 20 άτομα κάθε φορά, να γίνει ένας γευστικός προορισμός, αλλά και να διασκεδάσει ο ίδιος με αυτήν την περιπέτεια. Το μενού περιλαμβάνει 20 πιάτα γευσιγνωσίας και υπόσχεται να ενθουσιάσει τους γευστικούς κάλυκες για περίπου 280 δολάρια, χωρίς το κρασί και τα ποτά.

H Γροιλανδία, αν και έχει εννέα φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει χαμηλά ποσοστά τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά, το 2019 υποδέχθηκε περισσότερους από 100.000 τουρίστες, προτού η πανδημία μειώσει την ανοδική πορεία. Έτσι, η Γροιλανδική Τουριστική Επιτροπή ελπίζει ότι το εστιατόριο θα βοηθήσει μεταξύ άλλων, στην προσέλκυση γκουρμέ ταξιδιωτών.