Αυστηρότερες ποινές προανήγγειλε ότι θα εισάγει η κυβέρνηση της Αυστραλίας για τα πολλαπλά κρούσματα με βελόνες που τοποθετούν άγνωστοι μέσα σε φράουλες, προκαλώντας πανικό στη χώρα.

Οι αρχές διερευνούν πάνω από 100 καταγγελίες ανθρώπων που βρήκαν βελόνες κρυμμένες στις φράουλες, καθώς και σε άλλα φρούτα από την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι οι ένοχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές 15ετούς κάθειρξης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας ανήλικος συνελήφθη αφότου ομολόγησε ότι έβαλε βελόνες σε φρούτα, μια πράξη που έγινε για λόγους μίμησης. Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, θα αντιμετωπιστεί με βάση το δίκαιο ανηλίκων, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Αυστηρές οι νέες κυρώσεις

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι νέες κυρώσεις κατά όσων βάζουν βελόνες μέσα στις φράουλες είναι εξίσου αυστηρές με εγκλήματα όπως η παιδική πορνογραφία και το οικονομικό έγκλημα. «Αυτό δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα» είπε ο Σκοτ Μόρισον, προτρέποντας το κοινοβούλιο να περάσει το νομοσχέδιο αυτήν την εβδομάδα.

Σήμερα η μέγιστη ποινή στην Αυστραλία για τη μόλυνση τροφίμων είναι 10 χρόνια. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τις αλλαγές. «Βάζετε τις ζωές σκληρά εργαζόμενων Αυστραλών σε κίνδυνο και τρομάζετε παιδιά. Είστε δειλοί» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε όσους τοποθετούν βελόνες σε φρούτα. Μέχρι στιγμής,η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει προσφέρει 720.000 δολάρια για να στηρίξει τη βιομηχανία φράουλας, ενώ τρεις πολιτείες προσφέρουν 100.000 δολάρια σε όσους δώσουν πληροφορίες για τους δράστες.

Στο Κουίνσλαντ, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, η αστυνομία επικεντρώνει τις έρευνες σε αλυσίδες τροφίμων. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγείς φράουλας κάνουν αυστηρότερους ελέγχους στα προϊόντα τους, με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων. Η κυβέρνηση ζήτησε από τους καταναλωτές να συνεχίσουν να αγοράζουν φράουλες, αλλά να τις κόβουν πριν την κατανάλωσή τους.